Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Σιώρας, ο χρόνος και τα προβλήματα

 Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος //

Δεν έχουμε άλλο χρόνο…

Μόνιμη έκφραση τηλεπαρουσιαστών, όταν θέλουν να διακόψουν κάποιον ομιλητή και ιδιαίτερα, όταν δεν τους αρέσουν τα λόγια τους ή δεν εξυπηρετούν την τακτική τους.  Ο χρόνος κυλά, φεύγει, δεν σταματά και δεν γυρίζει πίσω. Γι’ αυτό το λόγο «του τραβούν ένα κόψιμο» -όλο νοστιμιά και πάνε παρακάτω για να αφήσουν τους υπόλοιπους να ολοκληρώσουν. Και αρχίζει το τζέρτζελο. «Μη με διακόπτετε κύριε. Αφήστε με να ολοκληρώσω». «Η ανατροφή μου και η παιδεία μου δεν μού επιτρέπει να σας απαντήσω κατάλληλα, αλλά θα σας αφήσω να ολοκληρώσετε». Και  έτσι ή αλλιώς «ολοκληρώνουν»  και τελειώνει το πρόγραμμα και τους τηλεθεατές τους παίρνει και τους σηκώνει, αφού κόντεψαν να πνιγούνε από τα ζουμιά της ολοκλήρωσης  και του πνευματικού τους ευνουχισμού.

Και συνεχίζεται ο αχταρμάς… «Να πάρουμε ένα μπρέικ δύο λεπτών». Έτσι ακριβώς ανακοίνωσαν το  διαφημιστικό διάλειμμα. Κι αυτοί «πήραν το μπρέικ τους», τους τηλεθεατές πήρε ο ύπνος και τη γλώσσα «την πήρε και τη σήκωσε ο όξω από ‘δω». Παντελής παρμάρα… που μεταφράζεται στο γεγονός πως  γλώσσα, ρήματα, επίθετα και ουσιαστικά, αντωνυμίες και επιρρήματα «τα πήρε το ποτάμι, τα πήρε ο ποταμός» και τα μετέτρεψε σε γλωσσικά βοθρολύματα που δεν τα ξεπλένει ούτε ο Άραχθος κατεβασμένος.  Ένας μπαξές γεμάτος άνθη. .. Δε μιλάμε πλέον για φτωχό λεξιλόγιο. Μιλάμε για ανεπανάληπτες γλωσσικές ατασθαλίες που παρατορίζουν όλους, όσοι τις ακούνε.

Έτσι δεν χωρά κανείς να μιλήσει ούτε για την υγεία ούτε για την παιδεία, αλλά ούτε και για την δημοκρατία. Όλα προκαθορίζονται… Μού αρέσεις, με εξυπηρετείς; Θα μιλήσεις… Διαφορετικά δεν περισσεύει ο χρόνος, πρέπει να «ολοκληρώσουμε», έστω κι αν μιλάει ο Ηλίας Σιώρας, διευθυντής Καρδιολογίας, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού». Αναφερόμαστε στους ήρωες,  τώρα βέβαια, αργότερα θα δούμε, που δίνουν τη μάχη ενάντια  στον κορωνοϊό με χίλια δυο προβλήματα και πλείστες αντιξοότητες.

Δεν πουλάει. Εμείς θέλουμε θανάτους, αίμα, αλλά περισσότερο σπέρμα.

Δεν πουλάει, γιατί μιλάει για προβλήματα.  Δεν προωθούμε την επίλυσή τους. Εμείς θέαμα-βιτρίνα- θέλουμε!

Δεν πουλάει γιατί ο λόγος του προβληματίζει. Εμείς θέλουμε ευνούχους της σκέψης.

Δεν πουλάει γιατί μιλάει για συλλογική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση. Εμείς θέλουμε «ιδιώτες» με την κυριολεκτική και μεταφορική του όρου σημασία.

Δεν πουλάει….

«Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου». Γιώργος Σεφέρης