Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

 «Ο Στρατάρχης Στάλιν εξαίρει τις μεγάλες θυσίες της Ελλάδας στον κοινό αγώνα» (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στις 17 Μαΐου 1945 κυκλοφορεί με το πρωτοσέλιδο: ««Ο Στρατάρχης Στάλιν εξαίρει τις μεγάλες θυσίες της Ελλάδας στον κοινό αγώνα» ΘΕΡΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ»

Πιο συγκεκριμένα στο σχετικό χαιρετισμό αναφέρει:

«Αριθ. Τηλ. 1436

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε ΤΟΥ ΕΑΜ

Δ. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ

Σας ευχαριστώ για το συγχαρητήριό σας με την ευκαιρία του νικηφόρους τερματισμού του πολέμου εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας.

Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον Ελληνικό Λαό, που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών τους.

Ι. ΣΤΑΛΙΝ»

Τι είχε προηγηθεί

Του τηλεγραφήματος είχε προηγηθεί συγχαρητήριο τηλεγράφημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ «με τη ευκαιρία της ιστορικής νίκης της φιλελεύθερης ανθρωπότητας εναντίον του χιτλερισμού» (9 Μάη 1945)το οποίο είχε σταλεί στους ηγέτες των ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Στο τηλεγράφημα του ΕΑΜ προς γραφόταν τα εξής: « Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωμο (ΕΑΜ) αγάλλεται μαζί με το γενναίο λαό σας την ιστορική αυτή μέρα της νίκης της πολιτισμένης ανθρωπότητας, τη μέρα της συντριβής του φασισμού, τη μέρα του θριάμβου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Χαιρετίζει στο πρόσωπό σας έναν ηγέτη και εμψυχωτή του κοσμοϊστορικού αγώνα, έναν πρωταγωνιστή της Νίκης.

Η χαρά του ελληνικού λαού, που αισθάνεται πως εξεπλήρωσε στα ακέραιο το καθήκον του για την εξασφάλιση της νίκης μαζί με όλα τα Ενωμένα Έθνη, σκιάζεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας το Κίνημα της Αντιστάσεως βρίσκεται σήμερα σε απροσδόκητο διωγμό. Έχει όμως ακλόνητη πεποίθηση, ότι ο φασισμός, και ο δοσιλογισμός  που κυριαρχούν ακόμη στην πολιτική μας ζωή, θα ξεριζωθούν από τη Χώρα, που στάθηκε το λίκνο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας

Αθήναι, 8 Μαϊου 1945

Κ.Ε του ΕΑΜ»

Να σημειωθεί ότι το μήνυμα του Ι.Β. Στάλιν μεταδόθηκε από τα σοβιετικά ΜΜΕ.

Για το απαντητικό τηλεγράφημα του Ι.Β. Στάλιν υπήρξε έκτακτη έκδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας» (οργάνου της Κ.Ε του ΕΑΜ) ενώ ο θετικός σχολιασμός του τηλεγραφήματος «πατούσε» (όπως έγραφε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ) στο ότι εξήρε τις θυσίες του λαού κατά των επιδρομέων και των συνεργατών τους, ότι ο στρατάρχης «εξυμνεί την αγάπη για την ελευθερία του ελληνικού λαού» καθώς και ότι «ο σοβιετικός χαιρετισμός απευθύνεται προς τον «δημοκρατικό ελληνικό λαό δια του ΕΑΜ»