Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Τζόνσον είπε ναι στην παράταση του Brexit – Εισέπραξε όχι των βουλευτών για εκλογές

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη 12η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειαζόταν τουλάχιστον 434 θετικές ψήφους (δηλαδή των δύο τρίτων των βουλευτών του κοινοβουλίου).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και οι κάλπες πρέπει να στηθούν πάση θυσία τον Δεκέμβριο. «Κανείς δεν ενθουσιάζεται» να πάει σε εκλογές τον χειμώνα, αλλά αυτό το κοινοβούλιο είναι «ανίκανο» να φέρει εις πέρας το Brexit, τόνισε ο Τζόνσον.

Νομοσχέδιο για πρόωρες κάλπες

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση. Σημείωσε ότι σκοπεύει να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς έτσι θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα δύο τρίτα του Σώματος

Υπερ ενός τέτοιου νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό κόμμα Σκωτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία την 9η Δεκεμβρίου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Αποδοχή της παράτασης

Νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη νέα παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου. ωστόσο, προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη αναβολή, μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Για αυτό ζητώ τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς μας κανόνες. Αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αρνηθεί και αυτό, προτρέπω τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι μία επιπλέον παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατή. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επικυρώσουμε τη συμφωνία μας» είχε τονίσει σε επιστολή του προς την Ε.Ε..