Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο τυφώνας Elsa πλησιάζει την Hispaniola και αποδυναμώνεται

Με μέγιστους συνεχείς ανέμους 120 km|h και υψηλότερες ριπές, ο τυφώνας Elsa, ο οποίος εξασθένησε ελαφρώς νωρίς το πρωί, πλησιάζει την La Española (Δομινικανή Δημοκρατία και Αϊτή) με ρυθμούς της τάξης των ~50 km|h.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση τροπικού κυκλώνα αριθ. 8 του Κέντρου Πρόγνωσης του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της Κούβας, το μετεωρολογικό φαινόμενο, κατηγορίας 1 στην κλίμακα Saffir-Simpson (σσ. 1-5 max), βρίσκεται στα 998 hpa (εκτοπασκάλ) με κατεύθυνση δυτικά – βορειοδυτικά

Σσ. η μονάδα μέτρησης mmHg εχει καταργηθεί και την βαρομετρική πίεση πια την μετράμε σε hpa.
Mια μέση τιμή της βαρομετρικής πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας σε περίοδο που δεν έχουμε αντικυκλώνα (βαρομετρικό υψηλό) η ύφεση (βαρομετρικό χαμηλό ) είναι 1013,25 hpa και πέφτει 1 hpa κάθε 8,3 μέτρα ύψος.
Η πίεση δεν έχει σχέση αν έξω υπάρχει ηλιοφάνεια ή συννεφιά, παρά αν στην περιοχή έχουμε έλευση αντικυκλώνα που τις περισσότερες φορές αλλά όχι πάντα συνεπάγεται με καλοκαιρία

El huracán Elsa intensificaΣτις έξι το πρωί το κέντρο του υπολογίστηκε σε 16,3ο Βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 69,4ο Δυτικό (γεωγραφικό) μήκος, μια θέση που το τοποθετεί στα νερά της ανατολικής Θάλασσας της Καραϊβικής, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Beata, Δομινικανή Δημοκρατία και περίπου 800 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά από Κίνγκστον, Τζαμάικα.

Στις επόμενες 12 έως 24 ώρες, ο τυφώνας θα συνεχιστεί με παρόμοια πορεία, μειώνοντας σταδιακά την ταχύτητα την Κυριακή και με μικρή αλλαγή έντασης, για να συνεχίσει να κινείται κατά τη διάρκεια του πρωινού μέσω των θαλασσών νότια της Española, πλησιάζοντας στα ακραία νοτιοδυτικά της Αϊτής από το απόγευμα και μπαίνοντας στο Estrecho de Colón από τα μεσάνυχτα σήμερα. (Columbus Channel ή Serpent’s Mouth, ένα στενό που βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο Icacos στο νοτιοδυτικό Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τη βόρεια ακτή της Βενεζουέλας με πλάτος περίπου εννέα μίλια)

Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη πορεία αυτού του τυφώνα και την εποχή του χρόνου, το Κέντρο Προγνώσεων του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας παρακολουθεί στενά αυτόν τον τροπικό οργανισμό, λόγω του πιθανού κινδύνου που αντιπροσωπεύει για την Κούβα.

Με πληροφορίες από adelante.cu