Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο τυχοδιωκτισμός κι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας δεύτερη φύση των «Παρεμβάσεων»

Του Ηλία Πατίδη //

Οι Χρήστος Κάτσικας και Χρήστος Σόφης, στελέχη της παράταξης των «Παρεμβάσεων» και του ΜΛ-ΚΚΕ, έκαναν την εμφάνιση τους, με άρθρο τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Νιώσαμε είναι αλήθεια μια έκπληξη, μια και αναρωτιόμασταν που ήταν στα αλήθεια τόσες μέρες;

Ίσως βέβαια να έκαναν πράξη το σύνθημα «μένουμε σπίτι», οπότε ας δείξουμε μια κατανόηση…

Στο άρθρο τους αναφέρουν τις γνωστές σε όλους διαπιστώσεις για την απαράδεκτη κατάσταση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αφού κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι σιωπά για τα πραγματικά προβλήματα (!) και χειροκροτεί την κυβέρνηση (!), αυτοαναγορεύονται στη μοναδική φωνή αντίστασης. Φυσικά, καταλήγουν ότι όλες οι άλλες δυνάμεις (και το ΠΑΜΕ φυσικά), συμβάλλουν στο στόχο του συστήματος για εθνική ομοψυχία!

Θα μπορούσε κανείς με συμπάθεια και συγκατάβαση να δει το άρθρο (πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι λέει ο λαός μας).

Έχουμε όμως κι εμείς ορισμένα ερωτήματα:

1) Ποια αγωνιστική πρωτοβουλία πήραν, αυτοί που, όπως λένε, δεν βάζουν πλάτη και καλούν «σε άμεση διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων», για να αναδειχτούν τα προβλήματα και να οργανωθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών και των συναδέλφων; Για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να στραπατσαριστεί η εικονική πραγματικότητα του «όλα βαίνουν καλώς»; Γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε, οι μοναδικές πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι αυτές που ξεκίνησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα σωματεία (κείμενο διαμαρτυρίας που συγκέντρωσε  πάνω από 5500 υπογραφές εκπαιδευτικών, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο κ.α.), τις οποίες μάλιστα, καταψήφισαν, από κοινού με ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ/πρώην ΠΑΣΚ στα σωματεία (π.χ. στην ΕΛΜΕ Πειραιά κ.α). Κατά τα άλλα το ΠΑΜΕ συμπλέει με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό!

2) Ποια είναι τελικά η θέση των «Παρεμβάσεων» για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επαφή με τους μαθητές μας; Στην αρχή καλούσαν σε άρνηση συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε απομόνωση από την κοινωνία, βάζοντας έτσι πλάτη στο υπουργείο και την κυβέρνηση να συκοφαντήσει μια ακόμα φορά τους εκπαιδευτικούς και να περάσει εύκολα την αντιδραστική πολιτική του. Στη συνέχεια, αφού απομονώθηκαν από τον κλάδο, την κοινωνία, ακόμα και συναδέλφους που τους στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είπαν κάνουμε μόνο την ασύγχρονη (e-class, e-me). Στο άρθρο τους τελικά λένε αυτό που το ΠΑΜΕ είπε από την αρχή, δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα δυνατά μέσα και ζητούν δωρεάν εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή! Φυσικά, παλιά τους τέχνη κόσκινο, σε άλλα σωματεία να λένε έτσι, σε άλλα γιουβέτσι, άλλα δημόσια και άλλα κατ’ ιδίαν, άλλα στην Α/θμια και άλλα στη Β/θμια, ώστε ο καθένας να ακούει αυτό που θέλει και όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Δεν περιμένουμε και ειλικρινείς απαντήσεις! Ο τυχοδιωκτισμός, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας αποτελεί δεύτερη φύση των «Παρεμβάσεων». Θεωρούσαμε ότι σε όλα υπάρχει ένα όριο, αλλά μάλλον ζητάμε πολλά.

Προχωράμε καλά, συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μένουμε δυνατοί – όχι σιωπηλοί και αφήνουμε στο… σπίτι τους, όλους τους κατά φαντασία …ασθενείς.

*Ο Ηλίας Πατίδης είναι πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.