Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο ΥπΕξ της Βενεζουέλας για το «αποτυχημένο» πραξικόπημα και την οικοδόμηση ενός νέου «κινήματος αδεσμεύτων»

Η Anya Parampil του Grayzone μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza λίγες ώρες αφού επέστρεψε από επίσκεψη στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη: Μόλις λίγες ώρες μετά την επιστροφή από τις συναντήσεις στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza παραχώρησε συνέντευξη «one-on-one» στην Anya Parampil του «The Grayzone». Οι δύο συζήτησαν την προσπάθεια του Arreaza να επιβεβαιώσει τη διεθνή υποστήριξη στην έννοια του κυρίαρχου κράτους εν μέσω της εκστρατείας του Trump για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.

Όντας στη συνάντηση, στις ΗΠΑ, ο Arreaza ανακοίνωσε το σχηματισμό ενός «νέου κινήματος αδεσμεύτων» αυτών που περιέγραψε ως σημαντική ομάδα κρατών μελών του ΟΗΕ που «ανησυχούν για την ανάγκη διατήρησης του σεβασμού των αρχών» που εγγυάται ο ιδρυτικός χάρτης του διεθνούς οργανισμού, όπως η εδαφική ακεραιότητα, η αυτοδιάθεση και το κυρίαρχο των κρατών. Εξήγησε ότι η ιδέα δημιουργίας αυτού του συνασπισμού σχεδιάστηκε στη Νέα Υόρκη. «Όταν έφτασα τη Δευτέρα, πήγα στη δεξίωση για την 40ή επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν αρκετοί πρεσβευτές και ήρθε η ιδέα και είπα ότι συμφωνούμε».

«Ένας από αυτούς είπε αν αφήσουμε αυτό να συμβεί στη Βενεζουέλα, ποιος είναι ο επόμενος; Επομένως, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να συμβεί», είπε στο Grayzone.

Αυτοί οι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανόμενου του απεσταλμένο της Συρίας στον ΟΗΕ Bashar Jafaari, διαμήνυσαν πως η συμμετοχή της Συρίας στη διαμόρφωση της συμμαχίας είναι σημαντική, καθώς υπογραμμίζει την τρομακτική πραγματικότητα, πολλοί Βενεζουελάνοι να φοβούνται (μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα) έναν καταστροφικό πόλεμο, τύπου Συρίας για αλλαγή καθεστώτος υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον.

Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Arreaza για επαναπροσανατολισμό του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ γύρω από τη θεμελιώδη συνθήκη του οργανισμού είναι μια προσπάθεια να διατηρηθεί η κυριαρχία της Βενεζουέλας προτού η μάχη φτάσει σε ένα αιματηρό στάδιο. «Η Συρία είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλους, γι ‘αυτό δημιουργείται αυτή η ομάδα στα πλαίσια του ΟΗΕ», δήλωσε και (μιλώντας για τη Συρία) συνέχισε: «ΕπικράτησανΑλλά πόσοι άνθρωποι πέθαναν; Πόσες πόλεις καταστράφηκαν; Ήταν μια αιματοχυσία παντού – έτσι δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, όχι στη Βενεζουέλα, φυσικά όχι στη Νικαράγουα, ή την Κούβα – που, είπε κατά Μπόλτον είναι η «Τρόικα της τυραννίας».

ΣΣ|> Η κατάσταση στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απρίλη (βλ ρεπορτάζ Ριζοσπάστη επίσης εδώ) και τις τελευταίες εξελίξεις, με τη Βενεζουέλα να κατηγορεί Κολομβία, Χιλή και ΗΠΑ ότι σχεδίαζαν νέο πραξικόπημα -που περιελάμβανε και τη δολοφονία του Μαδούρο και -παρόλ’ αυτά την προαναγγελία συνάντησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Μπαρμπέιντος -όπως προανήγγειλε ο Γκουαϊδό, με σκοπό την «επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών». Τα αποτελέσματα της «ήπιας» πολιτικής Μαδούρο περιπλέκουν καθημερινά την κατάσταση, αποβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό σε βάρος του ίδιου του λαού της χώρας …με τον Γκουαϊδότου οποίου η βουλευτική ασυλία έχει αρθεί, να μην έχει συλληφθεί ή κρατηθεί και να δηλώνει ότι «δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικών για την ανατροπή του καθεστώτος.

Από την άλλη μεριά -προς το παρόν, πρόεδρος Μαδούρο, φαίνεται συνεχίζει να χαίρει της στήριξης του στρατού της χώρας και -για δικούς τους λόγους, γαιωπολιτικούς της Ρωσίας και της Κίνας διεθνώς. ενώ έχει εντατικοποιήσει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της «αντιπολίτευσης» με πολλούς βουλευτές της να έχουν χάσει την βουλευτική ασυλία και ορισμένοι εξ αυτών έχουν συλληφθεί. Στο μεταξύ η αναγνώριση του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, ως «μεταβατικού πρόεδρου της Βενεζουέλας» ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνοντας τα δικά της διαπιστευτήρια στα σχετικά κέντρα… «συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28», στη δήλωση της Φρ. Μογκερίνι.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καμάρωνε ότι συνδιαμόρφωσε αυτή τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που νομιμοποιούσε την επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας…«Η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής», πρόσθεσε στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Από την άποψη αυτή η συζήτηση του Jorge Arreaza με την Anya Parampil είναι άκρως ενδιαφέρουσα, δίνοντας ανάγλυφα την εικόνα της κατάστασης, όπως τη βλέπει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Την παραθέτουμε ολόκληρη


Anya Parampil: Εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, η κληρονομιά της βίαιης επέμβασης των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική είναι μεγάλη. Μπορείτε να δείτε ένα μνημείο και το δωμάτιο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Salvador Allende. Απλώς ολοκλήρωσα μια ευρεία συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Jorge Arreaza – συζητήσαμε γιατί πιστεύει ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την ανατροπή της κυβέρνησης Maduro έχουν αποτύχει και γιατί διεξάγει διεθνή κινητοποίηση για να επιβεβαιώσει τη στήριξη των ιδεών που κατοχυρώνονται στο Χάρτη του ΟΗΕ: εδαφική ακεραιότητα , αυτοδιάθεση και κυριαρχία.

🧐 Κε. Arreaza, Κε υπουργέ εξωτερικών, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε. Μόλις επιστρέψατε από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη όπου κάνατε αρκετά μεγάλη ανακοίνωση σχετικά με τη συγκρότηση μιας ομάδας χωρών που θα αφιερωθεί στη διατήρηση των δικαιωμάτων που εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Ποιες χώρες συμμετέχουν μαζί σας, πώς θα λειτουργήσει η ομάδα και γιατί είναι απαραίτητη η επανάληψη αυτών των αρχών αυτή τη στιγμή;

Jorge Arreaza: Είναι πολύ σημαντική η ομάδα, επειδή δεν αφορά την υπεράσπιση του Προέδρου Maduro ή ακόμα και της Βενεζουέλας. Πρόκειται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που υπέγραψαν όλες οι χώρες και τους υποχρεώθηκαν να σεβαστούν. Δεν μπορείτε να είστε μέλος των Ηνωμένων Εθνών και να μην σέβεστε τις πιο βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Δεν ήταν μια πρωτοβουλία της Βενεζουέλας, αυτή ήταν μια πρόταση από τους φίλους μας. Όταν έφτασα τη Δευτέρα, πήγα στην υποδοχή για την 40η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν και έπειτα συγκεντρώθηκαν αρκετοί πρέσβεις … ήρθε σαν ιδέα – και είπα ότι συμφωνούμε. Είναι απαραίτητο- και ένας από αυτούς είπε «αν αφήσουμε αυτό να συμβεί στη Βενεζουέλα ποιός θα είναι επόμενος»; Επομένως δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό. Δημιουργείται ακόμα, ενώ άλλες χώρες εντάσσονται – σημαντικές …μεγάλες, Κίνα, Ρωσία, Ιράν, η Βενεζουέλα και πολλοί άλλοι από την Αφρική, την Ασία, κάποιοι από Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι σαν κίνημα των αδεσμεύτων (non-aligned), (ανα)προσαρμοσμένο στον 21ο αιώνα.

🧐 AP:  Είναι ενδιαφέρον γιατί η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αλλά ακούγεται σαν να λέτε την εμπειρία σας ότι ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό;

JA: Οι αποκαλούμενες δυτικοευρωπαϊκές και αμερικανικές κυβερνήσεις που είναι υποτελείς στην Ουάσιγκτον συμφωνούν όλες. Ακόμα και πολύ απομακρυσμένες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη Βενεζουέλα, όπως η Μακεδονία ή ακόμα και η Ουκρανία – παίρνουν αποφάσεις όχι γιατί θέλουν, αλλά επειδή «πρέπει». Έχουν πιεστεί να το πράξουν. Ο Αμερικανός – εννοώ τη αμερικανική βορειοαμερικανική διπλωματία, πιέζει παντού – όλοι οι πρεσβευτές πηγαίνουν στα υπουργεία εξωτερικών σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, πιέζοντας για να μη αναγνωρίσουν την κυβέρνησή μας και να αναγνωρίσουν αυτό το ανύπαρκτο που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα.

🧐  AP: Τώρα λοιπόν θα αναλάβετε την πρωτοβουλία για να δείξετε ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών που είναι αφιερωμένες στην εδαφική ακεραιότητα, αυτοδιάθεση και κυριαρχία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει κανένα ψήφισμα που είναι εχθρικό προς τη νόμιμη κυβέρνηση εδώ στο Καράκας. Ίσως θυμάστε τον Δεκέμβριο όταν η Ρωσία έστειλε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο εδώ, ο ομόλογός σας, Mike Pompeo, το κατάγγειλε σαν «δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που σπαταλούν δημόσιους πόρους και καταπνίγουν την ελευθερία και την ελευθερία ενώ υποφέρουν οι άνθρωποι τους». Πώς απαντάτε στον Pompeo και πόσο σημαντική είναι η Ρωσία, η σχέση σας με τη Ρωσία, για την  αντιμετώπιση της καταιγίδας αυτής; …Πώς αντιδράς όταν ο Pompeo χρησιμοποιεί το Twitter για να πει τέτοια πράγματα;

JA: Τίποτα δεν μας εκπλήσσει από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ. Θέλω να πω ότι είναι εμμονή με τη Βενεζουέλα. Δημιουργούν μια στημένη ιστορία κάθε μέρα, αναγνωρίζουν έναν αυτοανακηρυγμένο στο δρόμο … κάπου σε μια πλατεία Πρόεδρο. Έτσι είναι, δεν θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι λογικά, επομένως, τίποτα δεν μας εκπλήσσει, αλλά κάνουν λάθος στη Βενεζουέλα, μπερδεύουν τα πράγματα.

🧐  AP: Όταν αναφέρατε τη σχέση με τη Ρωσία που έγινε ισχυρότερη από το 2000, είναι ενδιαφέρον γιατί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν πολέμους αλλαγής καθεστώτων ή να πραγματοποιήσουν πραξικοπηματικές συντριβές κρατών από τη Γιουγκοσλαβία στο Ιράκ στην Αϊτή χωρίς ουσιαστική διεθνή αντίδραση. Αλλά αυτός ο κύκλος φαίνεται να έχει σπάσει στη Συρία, όπου η κυβέρνηση Assad -με τη βοήθεια της Ρωσίας – ήταν σε θέση να αντισταθεί στους στόχους τους. Τι διδάγματα αντλείτε από τη Συρία;

Jorge ArreazaJA: Η Συρία είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλους, γι ‘αυτό δημιουργείται αυτή η ομάδα στους ΟΗΕ, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να συμβεί. Η Συρία ήταν … γιατί καλά το κατάφεραν – δεν επικράτησαν. Αλλά πόσοι άνθρωποι πέθαναν; Πόσες πόλεις καταστράφηκαν; Ήταν μια αιματοχυσία παντού – γι ‘αυτό δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, όχι στη Βενεζουέλα, φυσικά όχι στη Νικαράγουα, τον Κούβα – που είπε ο Μπόλτον είναι η «τρόικα της τυραννίας». Και πουθενά στον κόσμο. Πρέπει να το σταματήσουμε και η Συρία είναι πολύ σημαντική. Και ο Trump είπε, όχι, ήταν λάθος να εισβάλουμε στο Ιράκ, ήταν ένα λάθος να εισβάλουμε στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη. Και αποχώρησε από τη Συρία. Έτσι είναι διδάγματα για εμάς στον κόσμο, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκαναν λάθος πράγματα, σκότωσαν ανθρώπους, δεν βρήκαν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής, ποτέ δεν απέδειξαν τίποτα στις άλλες περιπτώσεις, απλά επειδή ήθελαν πετρέλαιο και φυσικούς πόρους ή επειδή ήθελαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

🧐  AP: Ακούγεται σαν σχεδόν να πιστεύετε ότι η διεθνής τάξη άλλαξε μέσα από τη διαδικασία αυτού του πολέμου. Νομίζετε ότι το βιώνουμε τώρα – αυτό είναι μέρος αυτού που κάνετε στον ΟΗΕ;

JA: Η διεθνής τάξη, έπρεπε να έρθει μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου όταν όλα έσδειχναν ότι πρόκειται να γίνει μια μονοκρατορία όπου θα κυβερνούσε η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμάχησαν μαζί της. Δυστυχώς δεν συνέβη. Δεν άρχισαν να δημιουργούνται πόλοι αντίστασης και τώρα έχουμε αυτή την κατάσταση στην οποία πρέπει να υπερασπιστούμε όλους τους λαούς και για να υπερασπιστούμε όλους τους λαούς πρέπει να αλλάξουμε τη διεθνή τάξη. Αλλά όχι μόνο από την άποψη της πολιτικής, αλλά και των οικονομικών, πρέπει να αλλάξουν τα οικονομικά της διεθνούς τάξης. Επειδή τώρα βλέπετε αυτούς τους εμπορικούς πολέμους, τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα είδος πολέμου χρησιμοποιώντας το δολάριο για να πιεστούν οι οικονομίες με όλες αυτές τις λεγόμενες κυρώσεις εναντίον των χωρών. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων.

🧐  AP: Η απόφαση της κυβέρνησης Trump για κυρώσεις όχι μόνο εναντίον της Βενεζουέλας αλλά και του Ιράν έχει αναγκάσει ακόμη την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις σε πράγματα όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT για να πραγματοποιήσει πληρωμές στο Ιράν και φαίνεται ότι έχει ωθήσει χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία στην τροχιά σας. Πώς συνεργάζεστε με χώρες όπως αυτή για να παρακάμψετε τις κυρώσεις των ΗΠΑ;

JA: Είναι σαν τη φυσική ροή ενός ποταμού, τώρα συναντιόμαστε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε. Η αμερικανική ελίτ επιτίθεται σε όλους μας, οπότε πρέπει να ενωθούμε, πρέπει να είμαστε μαζί και να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει. Έτσι δουλεύουμε, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία. Επίσης, η Ινδία, το πετρέλαιο που στέλναμε στις ΗΠΑ – με την εταιρεία μας, τη CITGO, τώρα θα το ανακατευθύνουμε στην Ινδία, στην Κίνα και θα πληρωθούμε μετρητά στην τιμή της αγοράς. Έτσι είναι … η ζημιά που προτίθεντο να κάνουν με τις κυρώσεις δεν ήταν τόσο κακό. Αν και έχει να κάνει με περιουσιακά στοιχεία πάνω από δέκα δις $ σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας. Δεν θα μπορούσαμε να επαναπατρίσουμε το κέρδος από το 2017,… αλλά τώρα θα στείλουμε το πετρέλαιο μας σε άλλα διυλιστήρια, σε άλλα μέρη του κόσμου, γι ‘αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους έξω, νέες οδούς για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του λαού μας, ενάντια στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

🧐  AP: Και πώς οι ιστορικές εκλογές του AMLO στο Μεξικό ανοίγουν ευκαιρίες για τη Βενεζουέλα, πολιτικά και οικονομικά, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν υπό άλλες διοικήσεις όπως η Pena Nieto;

JA: Η νίκη του δημοφιλούς κινήματος στο Μεξικό είναι σημαντική αλλά όχι μόνο για τη Βενεζουέλα, αλλά για όλη τη Λατινική Αμερική και θα έλεγα και για τον κόσμο. Επειδή, είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες αυτού του ημισφαιρίου, είναι στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα έχουμε μια κυβέρνηση εκεί που σέβεται – η διαφορά μεταξύ των πρώην κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Lopez-Obrador, είναι ότι σέβεται το Σύνταγμά του και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Βλέπει κάτι τόσο βασικό, τόσο απλό, που θα πρέπει να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, κάνει τη διαφορά στο Μεξικό και κάνει τη διαφορά για τη Λατινική Αμερική. Είναι λοιπόν μια καλή είδηση ​​για τον λαό του Μεξικού, τη Λατινική Αμερική και τον κόσμο.

🧐  AP: Θέλω να μεταβαίνω τώρα σε κάποια από τις εργασίες που έχετε κάνει σαν κρατική οντότητα. Το AP ανέφερε, επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους της Βενεζουέλας, ότι είχατε δύο συναντήσεις με τον απεσταλμένο του Trump στη Βενεζουέλα, τον Elliott Abrams. Και συγκεκριμένα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του στις 26 Ιανουαρίου ότι απείλησε τη Βενεζουέλα με την ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ. Είναι αλήθεια;

JA: Όχι, είχαμε μια επαφή στις 26 Ιανουαρίου, μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα. Για πρώτη φορά μπήκε ζήτημα για τη Βενεζουέλα σαν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο… οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν και αμέσως μετά βρεθήκαμε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν σαν μια διερευνητική συνάντηση τώρα και … αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε κάποιον διορισμένο από το Trump, από την ομάδα που κυριαρχεί στον Λευκό Οίκο και την αμερικανική κυβέρνηση … και είναι η πρώτη φορά, οπότε πρέπει να είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε, να συναντηθούμε μαζί του ή με οποιονδήποτε αντίκλητο. Ο διάλογος είναι το κύριο εργαλείο που έχουμε στη Βολιβαριανή Επανάσταση, πάντα με τον λαό μας, με τους επιχειρηματίες, με τον ιδιωτικό τομέα, με την αντιπολίτευση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με άλλες χώρες, οπότε πρέπει να είμαστε πραγματικά δίκαιοι και να λέμε ότι θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, για να ακουστούν οι φωνές μας. Και θα συνεχίσουμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί του ή με οποιονδήποτε διορίζεται, αν θέλουν να συζητήσουν μαζί μας.

🧐  AP: Έτσι δεν το βρήκατε τόσο απειλητικό; Επειδή η έκθεση έλεγε ότι αυτό ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο

juan guaido

JA: Θέλω να πω ότι οι απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης συμβαίνουν κάθε ώρα, κάθε στιγμή, οπότε δεν είναι αυτό δεν είναι κατί απτό που μας απειλεί τώρα.

🧐  AP: Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή μεταξύ των δύο συναντήσεων, η διοίκηση του Trump φαίνεται τόσο σίγουρη στην πολιτική της τώρα όσο ήταν στα τέλη Ιανουαρίου;

JA: Οι καιροί άλλαξαν και το σχέδιό τους απέτυχε. Τώρα η στιγμή που αναζητούσαν τελείωσε και το πραξικόπημα δεν συνέβη. Ο στρατός μας στάθηκε πιστός στο Σύνταγμά μας και έτσι πιστεύω ότι οι ομάδες προβληματισμού και όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν σε 24ωρη βάση ώστε να καταλάβουν επί τέλους τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα, διότι τίποτα που έχουν προγραμματίσει για τη Βενεζουέλα δεν περπατάει όπως θα το ήθελαν.

🧐  AP: Δεν είναι η πρώτη φορά που τα  think tanks κάνουν λάθος για κάτι, τουλάχιστον εκείνοι στην Ουάσινγκτον. Σας άκουσα να λέτε σε μια άλλη συνέντευξη ότι αυτή η στιγμή σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ,  δοκίμασαν πραξικόπημα πριν τον πόλεμο, επίσης έχουμε τους αξιωματούχους της διοίκησης Trump να μιλούν ανοιχτά για το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι ένα σημαντικό κίνητρο πίσω από την επιθετική πολιτική τους.  Η μάσκες φαίνεται να έπεσαν, έτσι πώς είναι το διαφορετικό για εσάς σαν κορυφαίος διπλωμάτης της Βενεζουέλας, που έχει μπροστά του τη διακυβέρνηση Trump σε σύγκριση με μια δημοκρατική; Τι διαφορές παρατηρείτε;

JA: Υπάρχουν πολλές διαφορές. Αυτή η διοίκηση είναι ξεδιάντροπη, όπως λέτε, έπεσαν οι μάσκες λένε ακριβώς τι θέλουν ανοιχτά μιλάνε ξεδιάντροπα για τα πραγματικά συμφέροντα που έχουν – «θέλουμε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, δεν θέλουμε μια ανεξάρτητη διαδικασία και κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, μισούμε τον σοσιαλισμό και πρέπει να καταστρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση, πρέπει να το κάνουμε αυτό σύντομα, θέλουμε οι εταιρείες μας να αρπάξουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες» – έτσι είναι καλύτερα, γιατί λένε ακριβώς τι θέλουν και μπορούμε να διαπραγματευτούμε σε πραγματική βάση. Φυσικά, είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι ο παγκόσμιος και διεθνής οργανισμός, δέχεται μια τέτοια κυβέρνηση να λειτουργεί έτσι, και ότι ο αμερικανικός λαός ψήφισε μια τέτοια κυβέρνηση, που δεν ήταν ίσως καταληπτό τι είναι ακριβώς  πριν ψηφίσουν …

🧐  AP: Είναι λάθος της Ρωσίας!

JA: Εντάξει τώρα, πάντα κάποιος άλλος, φταίει! αλλά ακούστε, αυτό δεν είναι πολιτική, δεν πρόκειται για διεθνείς σχέσεις. Αυτό μοιάζει με τους πειρατές, όχι; Δεν έπρεπε να συμβεί. Όχι τώρα, όχι στον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μια ομάδα στο ΟΗΕ. Επειδή αυτό είναι απίστευτο, η υπ’ αριθμ 1 κυβέρνηση – η πιο ισχυρή – με τις σημαντικότερες και ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις, απειλεί τους πάντες, απειλεί τους λαούς, θέλει τους φυσικούς πόρους από παντού και το κάνουν ανοιχτά. Όχι!, ίσως και πριν είχαν και αυτούς τους στόχους, αλλά είχαν ένα άλλο είδος συμπεριφοράς και σεβόντουσαν τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο, το διεθνές δίκαιο.

🧐  AP: Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει κάποιους υπαλλήλους, που εργάζονται για λογαριασμό τους, δηλαδή ανθρώπους στο υπουργείο σας σήμερα. Είναι κάτι που πραγματικά ανησυχείτε;

JA: Όχι επειδή δεν είναι πραγματικά εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, είναι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου ή του Υπουργού Εξωτερικών τους… Από την άποψη αυτή, δεν μας ενοχλεί. Είναι πάντως λυπηρό με τους διορισμένους -άνδρες και γυναίκες στις λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις, ξέρετε… κυβερνήσεις της γειτονιάς μας. Και γνωρίζετε ότι κάποιες χώρες στα σύνορά μας κυβερνούνται από τέτοιες κυβερνήσεις. Μοιάζει με μεγάλη εταιρεία όπου ο Trump είναι ο CEO και οι πρόεδροι των χωρών αυτών είναι οι εκτελεστικοί διευθυντές, πρέπει να κάνουν ότι τους λέει για να μπορούν να επανεκλεγούν ή οτιδήποτε άλλο. Είναι λυπηρό για τη Λατινική Αμερική, αλλά δεν μας ενοχλεί. Κύριος στόχος μας είναι η Ουάσινγκτον, διότι ακόμη και τώρα -μπορούμε να έχουμε διάλογο με την αντιπολίτευση, ακόμη και αυτή τη στιγμή, αν θέλουν, θα ήταν πολύ σημαντικό. Αλλά επειδή η αντιπολίτευση είναι τόσο εξαρτημένη από την Ουάσινγκτον, θα προτιμούσαμε να έχουμε διάλογο όπως είχα με τον Abrams, ο Πρόεδρο Maduro με τον Donald Trump και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να βρούμε πολλές λύσεις σε όλες αυτές τις καταστάσεις.

🧐  AP: Ακούγεται πολύ ελπιδοφόρα και η επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη σαν να αναζωογονεί αυτή την ελπίδα.

JA: Ναι.

AP: Σας ευχαριστώ … (κλπ)


[Πηγή]

Anya ParampilChavez

(#) |> ΣΣ |> Η Anya Parampil είναι  δημοσιογράφος με έδρα την Ουάσιγκτον, DC. Κατά τους αστούς αναλυτές «αριστερή» ή του λεγόμενου «προοδευτικού τόξου» -στην αντίπερα όχθη του «νεοφιλελευθερισμού». Φιλοξενεί μέσω του πολιτικού portal ειδήσεων και επικαιρότητας «The Grayzone» ένα καθημερινό πρόγραμμα ειδησεογραφικών απογευμάτων που ονομάζεται «In Question on RT America». Έχει παραγάγει και αναφέρει διάφορα ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων επί τόπου από την Κορεατική Χερσόνησο και την Παλαιστίνη.