Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Χάινριχ Χίμλερ και ένα ντοκουμέντο του αντιφασιστικού αγώνα

21 Μαΐου 1945 Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

Πηγή «Η Ελεύθερη Δωδεκάνησος»: Ριζοσπάστης

Πηγή «Η Ελεύθερη Δωδεκάνησος»: Ριζοσπάστης

Ενδιαφέρον είναι πώς παρουσιάζεται η είδηση για τη σύλληψη του Χίμλερ από την εφημερίδα κρατουμένων του Νταχούου «Η Ελεύθερη Δωδεκάνησος»«Συνελήφθη κοντά στη Βρέμη, με πολιτική ενδυμασία ο Χίμλερ . Κατά τη διάρκεια της ανακρίσεώς του κατάπιε ένα μαύρο χάπι το οποίο τον οδήγησε εις τον θάνατον παρά την προσπάθεια των αρχών να τον διασώσουν». Λίγο παρακάτω σημειώνεται: «Ο Αρχ. του 3ου Ράιχ πολλές φορές διεκήρυξε ότι θα βασιλεύσει χίλια χρόνια, δηλαδή το σύστημά του και η Γερμανία, δε βασίλευσε όμως παρά μόνο 4.480 μέρες».

Ο Χίμλερ αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια εξέτασης του από Βρετανό γιατρό, δαγκώνοντας μία κάψουλα με κυάνιο και καταπίνοντας τη θανατηφόρα ουσία που περιείχε. To νούμερο δύο του Τρίτου Ράιχ συνελήφθη από μία βρετανική περίπολο κοντά στο Αμβούργο, στις 21 Μαΐου, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από τα χέρια των Συμμάχων, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα με το όνομα Χάινριχ Χίτσινγκερ.

Πηγή φωτό: Καθημερινή (Το σώμα του Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγού των SS και ενός από τους ισχυρότερους άνδρες της Ναζιστικής Γερμανίας, κείτεται στο πάτωμα αίθουσας εξετάσεων του βρετανικού στρατού στη Γερμανία, 23 Μαΐου 1945)