Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Banksy ξαναχτύπησε μετά από 5 χρόνια: Free Zehra Dogan (ΦΩΤΟ)

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια,  ο Banksy είναι ξανά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε το «σήμα κατατεθέν» του, ένας αρουραίος, ζωγραφισμένος πάνω σε ένα ρολόι τοίχου, στην πρόσοψη ενός υπό κατεδάφιση κτιρίου, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε μια τράπεζα κι ένα ταχυδρομείο.

bansky2

Τώρα, δεύτερη αστική παρέμβασή του. Καθαρά πολιτική τούτη τη φορά: σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη δρόμου Borf, μια τεράστια τοιχογραφία, σε όλη την έκταση του τοίχου, γωνία Houston Street και Bowery στο Μανχάταν. Γραμμές που κάνουν οι φυλακισμένοι στους τοίχους του κελιού τους για να μετρούν τις μέρες εγκλεισμού τους. Συμβολικά, μετρούνται οι μέρες στη φυλακή της Τουρκάλας ζωγράφου Ζέχρα Ντογάν, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης σχεδόν τριών ετών εξαιτίας ενός πίνακά της.

bansky3

Η Ζέχρα Ντογάν, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν και ως ανταποκρίτρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle – το έχουν κλείσει – έκανε το έργο της το 2016. Στο έργο απεικονίζονται τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να επιχειρούν κατά του PKKσε κουρδική πόλη το 2015: με βάση μια φωτογραφία, κτίρια είναι πλέον ερείπια, τουλίπες καπνού υψώνονται, συγκεντρωμένα στρατιωτικά οχήματα, όλα στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας από μαχητές του PKK.

bansky

Αυτό το οποίο το 2ο Ποινικό Δικαστήριο στη Μαρντίν θεώρησε κολάσιμο στον πίνακα της Ντογάν ήταν ότι υπήρχαν τουρκικές σημαίες σε κάποιες προσόψεις κτιρίων που δεν είχαν καταρρεύσει (όπως υπήρχαν και στη φωτογραφία με βάση την οποία δούλεψε η ζωγράφος).

bansky5

Σε κάποιο σημείο της τοιχογραφίας στο Μανχάταν, αντί τις συνήθεις τέσσερις κάθετες γραμμές και μία πέμπτη, διαγώνια, με τις οποίες μετράται ο χρόνος εγκλεισμού, ο Banksy πίσω από τις τέσσερις κάθετες έχει ζωγραφίσει το πρόσωπο της Ζέχρα σαν πίσω από κάγκελα φυλακής να κοιτά έξω, με τα χέρια της να κρατούν την πρώτη γραμμή που είναι κάγκελο και την τέταρτη που είναι κραγιόν ζωγράφου. Ποστάροντας στον λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφίες αυτής της τοιχογραφίας και του πίνακα της Ζέχρα Ντογάν, ο Banksy ενθαρρύνει εμάς ποστάρουμε στους δικούς μας λογαριασμούς το έργο της, κάνοντας tag τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

bansky7

Μετάβαση στο περιεχόμενο