Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ο Jeff Bezos της Amazon «για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης» κόβει την ασφάλιση σε 1.900 εργαζόμενους

Bezos … μην πάει το μυαλό σας σε Έλληνα ομογενή, που «μας βοήθησε» ή θα μας «βοηθήσει» ποικιλοτρόπως ως χώρα για μια προνομιακή σχέση με τούς εκάστοτε «καλούς» ή «κακούς» -“διαβολικά” ή μη, Αμερικάνους…
(βλ.) Πόλ Σαρμπάνης, Μάικ Σωτήρχος, Ολυμπία Σνόου, Μάικ Δουκάκης, Τζον Κατσιμαντίδης, Άλεξ Σπανός, (πατέρας) Ρόμπερτ Στεφανόπουλος, Άντζελο Τσακόπουλος, Φίλιππα Κρίστοφερ, Πανίκος Παπανικολάου, Αλέξης Καρλούτσος … Σπύρος Άγκνιου κά.

Amazon.com Logo.svg

Ο Τζέφρυ Μπέζος (Jeffrey Preston “Jeff” Bezos), γνωστός ως Τζεφ Μπέζος, που δεν διακρίθηκε ποτέ για τις επιδόσεις του στο σχολείο, ούτε αποτέλεσε «παιδί θαύμα», είναι Κουβανέζικης καταγωγής (από μάνα ισπανίδα) και κατά wiki «Αμερικανός επιχειρηματίας της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου, επενδυτής, επιστήμονας της πληροφορικής και (ΣΣ |> φυσικά) φιλάνθρωπος» (sic!!).
Είναι γνωστός ως ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon.com
Τα υπόλοιπα «επιχειρηματικά ενδιαφέροντα» του Μπέζος, περιλαμβάνουν την αεροδιαστημική και τις εφημερίδες.
Είναι ο ιδρυτής και κατασκευστής της εταιρείας Blue Origin, (2000) που πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις στο διάστημα (2015) κάνοντας και σχέδια για διαστημικές πτήσεις ανθρώπων (2015).
Το 2013 αγόρασε την εφημερίδα «The Washington Post», ενώ η «Bezos Expeditions» διαχειρίζεται έναν απροσδιόριστο αριθμό «επιχειρηματικών επενδύσεων».
Το 2017, ο Μπέζος ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (εκτιμώμενη περιουσία 90 δις $) και σήμερα …πέντε πάνω πέντε κάτω ο Τζεφ είναι (πάντα πλουσιότερος και «ο πλουσιότερος) , με περιουσία που ξεπερνάει τα 138 δις $.

Η είδηση

Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κόβει τις παροχές ασφάλισης υγείας εργαζομένων (1.900 άτομα) μερικής απασχόλησης στην Whole Foods.
Οι περικοπές αφορούν τα πιο ασθενή και κακοπληρωμένα στρώματα, τους μερικής απασχόλησης, που εργάζονται γύρω στις 20 ώρες την εβδομάδα.

«Είμαι σε κατάσταση σοκ», είπε ένας υπάλληλος, σύμφωνα με την Salon
«Δουλεύω εδώ 15 χρόνια και γι’ αυτό ακριβώς κρατάω αυτό το πόστο, με την ελπίδα για κάτι καλύτερο»

Η εταιρεία που ανήκει στον Bezos δήλωσε ότι μειώνει τις παροχές «για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών της επιχείρησής μας και τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αποδοτικού μοντέλου προγραμματισμού» (sic!!), σύμφωνα με το Business Insider.

Τα σχόλια των media:
Η απόφαση προκάλεσε οργή και αηδία στο Twitter. Ο γερουσιαστής Bernie Sanders (SS |> Μπέρναρντ «Μπέρνι» Σάντερς, που ήταν και υποψήφιος πρόεδρος το 2016) κάλεσε τον Bezos «να αφήσει την απληστία του» (!!)
Bernie Sanders – ✔ @BernieSanders
Ο Jeff Bezos έχει μια περιουσία πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon δεν πληρώνει ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος. ($ 0,00) Ωστόσο, ο Bezos απλά έκοψε την υγειονομική περίθαλψη σε 2.000 εργαζόμενους του κλάδου τροφίμων.
Αυτή είναι η απληστία της απληστίας.
Πρέπει να αναγκάσουμε τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο τους και να εγγυηθούν την υγειονομική περίθαλψη σε όλους.
Ακόμη και μετά διαζύγιό του (βλ. και εδώ) ο Bezos έχει πάνω από 114 δις $. Έτσι θα μπορούσε να δώσει σε κάθε έναν από αυτούς τους 1.900 εργαζόμενους 500.000 δολάρια $ και εξακολουθεί να έχει 113 δις $ ! – εδώ γελάνε
Η Γερουσιαστής Elizabeth Warren (πάντα στο στο Twitter) επεσήμανε ότι ο Bezos προσχώρησε πρόσφατα και σε άλλες εταιρείες με δέσμευση (ΣΣ |> «in a pledge») να «επενδύσει» σε νέες προσλήψεις εργαζόμενων.
«Ο Jeff Bezos δεσμεύτηκε να προσφέρει τα σημαντικά οφέλη των υπαλλήλων του – ακριβώς πριν η Whole Foods μειώσει τα οφέλη υγειονομικής περίθαλψης για εκατοντάδες εργαζόμενους».
Μερικοί άλλοι «εξεπλάγησαν» με τον Bezos -του μετέφεραν μάλιστα την «έκπληξη»!!, σημειώνοντας ότι το 2014, αφού απέκτησε την “The Washington Post”, έκοψε τις συνταξιοδοτικές παροχές (ΣΣ|> «cut retirement benefits»)

[πηγή]look out

ΣΣ |>
Αφού ξεπεράσαμε την αγωνία μας –λες να; μήπως τελικά ο Bezos -φέρνοντας τα πάνω κάτω, καθ’ υπόδειξη Bernie Sanders έδωσε τελικά σε κάθε έναν από τους 1.900 εργαζόμενους 500.000 $ …114 δις$ – 1.900Χ500.000- 950.000.000 …950 εκατομ$, οπότε ξέμεινε με 113 δις $ και διαπιστώσαμε πως, δυστυχώς για τους αφελείς και τους σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν το έκανε, να πάμε λίγο στο θέμα μας, «ποιο θέμα μας»; που έλεγε και ο πάλαι ποτέ καλός Χάρυ Κλυν

Amazon time

Οι γαλέρες της «Amazon»

Το διαδικτυακό μονοπώλιο, συχνά-πυκνά σερβίρει σαν χαρμόσυνη είδηση, ότι «θα προσλάβει μέσα στο επόμενο διάστημα» 10άδες χιλιάδες εργαζόμενους στις 15 τεράστιες αποθήκες και κέντρα συγκέντρωσης εμπορευμάτων στις ΗΠΑ και πάνω από 100 στον υπόλοιπο κόσμο (αρκετές από αυτές στην Ευρώπη)

Βέβαια η «Amazon» και τα ΜΜΕ, μιλάνε για παχυλούς μισθούς αποκρύπτοντας πως

  • Οι περισσότερες αφορούν θέσεις ημιαπασχόλησης,
  • Τα περισσότερα εργοτάξια της, είναι αληθινά κολαστήρια,
  • Οι εργάτες, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται ως ενοικιαζόμενοι, δουλεύουν ασταμάτητα, με ελάχιστα δικαιώματα -με μηδέν δικαιώματα θα λέγαμε, για «τρεις κι εξήντα»,
  • Χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Μέθοδος γνώριμη σε πολλά συναφή μονοπώλια του χώρου που δραστηριοποιούνται στη «νέα οικονομία» του διαδικτύου.

Amazon 2

  • Στην πρωτοπόρα στην καινοτομία «Amazon», που συχνά αποτελεί αντικείμενο των ΜΜΕ για τα drones της που παραδίδουν τα εμπορεύματα και τα ρομπότ που χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της, ξέσπασαν μέσα στο καλοκαίρι απεργίες των εργαζομένων σε Γερμανία και Ισπανία, οι οποίες μάλιστα αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, διότι οι συνθήκες εργασίας μόνο με γαλέρας μπορούν να συγκριθούν, επιβεβαιώνοντας πως όταν ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου πλουτίζει, αυτό γίνεται στις πλάτες της υγείας των εργαζομένων.
  • Η «Google» τροφοδοτεί τον αμερικανικό στρατό μέσω του προγράμματος «Project Maven», το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της εταιρείας, χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα αντικείμενα. Πάνω από 4.000 εργαζόμενοι έχουν υπογράψει κείμενο, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν από τρεις μήνες, με το οποίο ζητούν από την εταιρεία να μην χρησιμοποιεί τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης για να βοηθά τον αμερικανικό στρατό να καταστήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πιο αποτελεσματικά στην ταυτοποίηση των στόχων τους, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
  • Η «Facebook» επιδεικνύει εντυπωσιακή καινοτομία στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στο φακέλωμα. Η υπόθεση της «Cambridge Analytica», με τα δεδομένα 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ να της παραδίδονται με «ανάρμοστο τρόπο», είναι ακόμα νωπή.
  • Μήπως στην Ελλάδα στις εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, η κατάσταση είναι καλύτερη; Από το πιο μικρό τηλεφωνικό κέντρο μέχρι τα παγκόσμια μεγαθήρια της Πληροφορικής, οι εργοδότες θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, φτηνούς, «ευέλικτους».

Amazon Spain

Άκρατη εκμετάλλευση

Οι βάρβαρες εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που επιβάλλει η «Amazon» στους εργαζομένους της ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από ρεπορτάζ από τα μέσα, όταν δημοσιογράφος προσλήφθηκε στην εταιρεία. Στο «Βήμα», 25/11/2013, γράφτηκαν τα εξής, σύμφωνα με έρευνα του BBC με κρυφή κάμερα σε αποθήκη της “Amazon” στη Βρετανία. Η κάμερα κατέγραψε τη νυχτερινή βάρδια, κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν ως και 18 χιλιόμετρα περπατώντας. Από τον δημοσιογράφο που έπιασε δουλειά στην αποθήκη, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, αναμενόταν να χειρίζεται μια παραγγελία κάθε 33 δευτερόλεπτα. Ο δημοσιογράφος ήταν ένας από τους 15.000 έκτακτους υπαλλήλους που προσελήφθησαν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των Χριστουγέννων. Ο 23χρονος Ανταμ Λίτλερ έπιασε δουλειά στην αποθήκη της “Amazon ” στο Σουόνσι. Προσελήφθη ως “συλλέκτης”, δηλαδή για να διεκπεραιώνει τις παραγγελίες από τα 74.000 μ2 του χώρου αποθήκευσης.

Μέσω ενός ακουστικού, ο Λίτλερ ειδοποιούνταν ποιο προϊόν να βρει και να βάλει στο καροτσάκι του. Για να το εντοπίσει του δίνονταν ορισμένα δευτερόλεπτα και ο χρόνος άρχιζε να μετράει ανάποδα. Αν έκανε λάθος ακουγόταν ένας ήχος. Ημασταν μηχανές, ρομπότ. Συνδέαμε το σκάνερ μας και το κρατούσαμε πάνω μας αλλά ήταν σαν να συνδεόμασταν εμείς οι ίδιοι”, είπε. Δε σκεφτόμασταν μόνοι μας, ίσως δεν μας εμπιστεύονταν για να σκεφτόμαστε σαν ανθρώπινα όντα, δεν ξέρω”. Το σκάνερ του Λίτλερ κατέγραφε τις επιδόσεις του στη συλλογή προϊόντων και τις έστελνε στους προϊσταμένους του. Αν ή επίδοσή του ήταν υπερβολικά χαμηλή τον προειδοποιούσαν ότι θα αντιμετώπιζε επιπτώσεις.

Υστερα από μια νυχτερινή βάρδια δεκάμιση ωρών, είπε: “Κατάφερα να περπατήσω ή να τρεκλίσω σχεδόν 18 χιλιόμετρα χτες. Τα πόδια μου με ενοχλούν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο”.


Εθνικός Κήρυξ ομογένεια ΗΠΑ

Δείτε και “Κεφάλαιο «Amazon»: Ο κολοσσός του Μπέζος μας χτυπάει την πόρτα” …Ο «Εθνικός Κήρυκας» ως εφημερίδα, η οποία όχι μόνον έχει την έδρα της στην ευρύτερη περιοχή του Κουίνς, αλλά αποτελεί και τη φωνή μεγάλου μέρους των κατοίκων της, οφείλει να δώσει απαντήσεις και να ερευνήσει περαιτέρω τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της «Αmazon», η οποία ελήφθη με τη συγκατάθεση του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο και του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, στις ζωές των κατοίκων.

Ηδη από τις πρώτες μέρες που ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πως το Κουίνς πρόκειται να είναι η εκλεκτή περιοχή που θα φιλοξενήσει το μεγαλόπνοο αυτό πρότζεκτ, τοπικά ΜΜΕ αλλά και μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι ξεκίνησαν να ερευνούν το θέμα και τις επιπτώσεις του σε βάθος.

Amazon 3

Ο δρόμος των εργαζομένων

Ένα ακόμη ζήτημα, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών των εργαζομένων, είναι γιατί ενώ υπάρχει τέτοια μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας, αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της δουλειάς.
Μα ακριβώς οι καπιταλιστές με την εφαρμογή της πληροφορικής στην παραγωγή, επειδή αυτή συμβάλλει στην τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, δηλαδή στην παραγωγή περισσότερων εμπορευμάτων ή υπηρεσιών στη μονάδα του χρόνου, την χρησιμοποιούν ταυτόχρονα για να αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι ρυθμοί που τα νέα μέσα παραγωγής μπορούν να λειτουργούν αυξάνονται συνεχώς.
Οι καπιταλιστές αυτό το χρησιμοποιούν μειώνοντας συνεχώς το εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προσαρμόζονται στους ρυθμούς των δυνατοτήτων των μέσων παραγωγής.

Αλλωστε, φαντάζει πιο ξεκούραστη η δουλειά με τα νέα μέσα. Για παράδειγμα, η χρήση ενός υπολογιστή από έναν εργαζόμενο στη δουλειά μπορεί να τον καθηλώσει τόσο ώστε να δουλεύει σχεδόν ασταμάτητα.
Χωρίς διαλείμματα ανάσας

Αυτό απαιτούν οι καπιταλιστές.

Στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι η αιτία αυτής της εξαντλητικής βαρβαρότητας που καταγγέλλεται από εργαζόμενους στο συγκεκριμένο μονοπώλιο, το οποίο ως παράδειγμα το παίρνουμε. Οπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι το μοναδικό με τέτοιες συνθήκες δουλειάς, αλλά σε όλα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τέτοιες επικρατούν.
Έτσι, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία στην παραγωγή, οι επιστημονικές μέθοδοι οργάνωσης της ανθρώπινης εργασίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη μείωση της έντασης της δουλειάς, τη μείωση έως την εξάλειψη της ανεργίας, θα μπορούσε δηλαδή να ήταν εργαλεία για την απελευθέρωση του ανθρώπου, στα χέρια του κεφαλαίου γίνονται κόλαση για τους εργαζόμενους.

Οσο λοιπόν και αν είναι θαυμαστά τα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, όσο και αν αναδεικνύουν τις πραγματικές δυνατότητες του ανθρώπου για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του, όσο κριτήριο για την παραγωγή θα είναι το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων τόσο αυτές οι δυνατότητες θα μένουν απραγματοποίητες.

 

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog