Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 5.250.000 τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως — Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί σε Βραζιλία και ΗΠΑ

Περισ­σό­τε­ρα από 5.250.000 κρού­σμα­τα του νέου κορω­νοϊ­ού έχουν κατα­γρα­φεί επί­ση­μα παγκο­σμί­ως, εκ των οποί­ων περισ­σό­τε­ρα από τα δύο τρί­τα στην Ευρώ­πη και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου βάσει επί­ση­μων πηγών το Σάβ­βα­το στις 19.50 ώρα Ελλάδος.

Του­λά­χι­στον 5.250.658 κρού­σμα­τα της λοί­μω­ξης, εκ των οποί­ων 339.172 θάνα­τοι έχουν κατα­γρα­φεί κυρί­ως στην Ευρώ­πη, την πλέ­ον πλη­γεί­σα ήπει­ρο με περισ­σό­τε­ρα από 2.003.510 κρού­σμα­τα και 173.186 θανά­τους, και στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες (1.604.879 κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων 96.125 θάνα­τοι). Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των που έχουν κατα­γρα­φεί παγκο­σμί­ως διπλα­σιά­στη­κε μέσα σε ένα μήνα και περισ­σό­τε­ρα από 250.000 νέα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν σε λιγό­τε­ρο από τρεις ημέρες.

Ο αριθ­μός των δια­γνω­σμέ­νων κρου­σμά­των αντι­κα­το­πτρί­ζει μόνο ένα κλά­σμα του πραγ­μα­τι­κού αριθ­μού των λοι­μώ­ξε­ων, με έναν μεγά­λο αριθ­μό χωρών να κάνουν δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις μόνο στα σοβα­ρά περι­στα­τι­κά ή να μην έχουν τις δυνα­τό­τη­τες διε­ξα­γω­γής δια­γνω­στι­κών ελέγχων.

Οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες ημε­ρή­σιες αυξή­σεις νέων κρου­σμά­των από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας παρα­τη­ρή­θη­καν την Παρα­σκευή και την Πέμ­πτη με αντί­στοι­χα περισ­σό­τε­ρα από 110.000 και περισ­σό­τε­ρα από 106.000 νέα κατα­γε­γραμ­μέ­να κρού­σμα­τα παγκο­σμί­ως σε 24 ώρες, σύμ­φω­να πάντα με την κατα­μέ­τρη­ση του AFP.

Η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή είναι στο εξής η περιο­χή όπου η ασθέ­νεια εξε­λίσ­σε­ται περισ­σό­τε­ρο: 33.719 νέα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν στις 22 Μαΐ­ου (ένα­ντι 28.647 στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και στον Κανα­δά και 20.867 στην Ευρώ­πη). Στην περιο­χή των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και του Κανα­δά, ο αριθ­μός των ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των αυξα­νό­ταν μέχρι τότε με τον ταχύ­τε­ρο ρυθμό.

Την Παρα­σκευή, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι η Νότια Αμε­ρι­κή είναι «ένα νέο επί­κε­ντρο» της παν­δη­μί­ας Covid-19, με μια ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή κατά­στα­ση στη Βραζιλία.

Η αύξη­ση στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή (685.508 κρού­σμα­τα εκ των οποί­ων 37.762 θάνα­τοι το Σάβ­βα­το) συν­δέ­ε­ται σε μεγά­λο βαθ­μό με την αύξη­ση των κρου­σμά­των στη Βρα­ζι­λία (3.30.890 κρού­σμα­τα, αριθ­μός που διπλα­σιά­στη­κε σε 12 ημέ­ρες), αλλά και στο Περού (111.698 ), στη Χιλή (65.393), στο Μεξι­κό (62.597).

Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού — Νέα μείωση των θανάτων

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των κορω­νοϊ­ού στην Ιτα­λία είναι 229.327. Οι θάνα­τοι έφτα­σαν τους 32.735. Παράλ­λη­λα, 138.840 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Την Παρα­σκευή το σύνο­λο κρου­σμά­των του κορω­νοϊ­ού ήταν 228.658 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.616 άνθρω­ποι ενώ 136.720 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, δηλα­δή, έχα­σαν την ζωή τους 119 άνθρω­ποι και κατα­γρά­φη­καν 669 νέα κρού­σμα­τα, 2.120 ασθε­νείς έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Στο μετα­ξύ, 572 ασθε­νείς βρί­σκο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και συνο­λι­κά 8.695 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο. Για 48.485 έχει απο­φα­σι­στεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθ­μός μετά­δο­σης του ιού το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο αυξή­θη­κε κατά 17 κρού­σμα­τα. O αριθ­μός των θανά­των παρου­σιά­ζει μεί­ω­ση: έχα­σαν την ζωή τους 11 λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι σε σχέ­ση με την Παρα­σκευή. Οι δε ιαθέ­ντες είναι 40 λιγότεροι.

Οι ασθε­νείς στις ΜΕΘ, για τεσ­σα­ρα­κο­στή όγδοη ημέ­ρα, συνε­χί­ζουν να μειώ­νο­νται. Παράλ­λη­λα, περιο­ρί­ζε­ται και ο αριθ­μός ασθε­νών που βρί­σκο­νται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μετα­ξύ, λόγω της ηλιό­λου­στης σημε­ρι­νής ημέ­ρας, στην Σικε­λία πολ­λοί κάτοι­κοι πήγαν στην θάλασ­σα για μπά­νιο και ηλιο­θε­ρα­πεία. Αστυ­νο­μι­κοί και αστυ­φύ­λα­κες είχαν ανα­πτυ­χθεί στις διά­φο­ρες παρα­λί­ες για να ελέγ­ξουν αν τηρού­νται οι απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας ανά­με­σα στους λουόμενους.

Στην Ρώμη παράλ­λη­λα, από την Παρα­σκευή το βρά­δυ, όπως είχε προ­γραμ­μα­τι­σθεί, η δημο­τι­κή αστυ­νο­μία ξεκί­νη­σε ελέγ­χους στο ιστο­ρι­κό κέντρο της πόλης, για να απο­φεύ­γο­νται οι συνω­στι­σμοί νέων, οι οποί­οι συνα­ντώ­νται, κυρί­ως, έξω από καφέ μπαρ. Σύμ­φω­να με τον Τύπο, οι κανό­νες τηρή­θη­καν μέχρι τα μεσά­νυ­χτα, αλλά στην συνέ­χεια, οι «απεί­θαρ­χοι» αυξή­θη­καν αισθητά.

Τέλος, με κινη­το­ποι­ή­σεις τους, Ιτα­λοί γονείς ζήτη­σαν από την κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε, να μπο­ρέ­σουν από τον Σεπτέμ­βριο να επι­στρέ­ψουν όλα τα παι­διά στις σχο­λι­κές αίθου­σες και να στα­μα­τή­σει η διδα­σκα­λία μέσω υπο­λο­γι­στή, διό­τι θεω­ρούν ότι δεν μπο­ρεί η εκπαί­δευ­ση αυτή να αντι­κα­τα­στή­σει την απευ­θεί­ας ανθρώ­πι­νη επα­φή, στο εσω­τε­ρι­κό της τάξης.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Πάνω από 1000 νέοι θάνατοι στη χώρα — Δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως

Η Βρα­ζι­λία ξεπέ­ρα­σε χθες τη Ρωσία σε αριθ­μό κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού, έχο­ντας κατα­γρά­ψει συνο­λι­κά 330.890 περι­πτώ­σεις μολύν­σεις του ιού. Πλέ­ον η λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα βρί­σκε­ται στη δεύ­τε­ρη θέση παγκο­σμί­ως σε αριθ­μό κρου­σμά­των της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η χώρα κατέ­γρα­ψε χθες μέσα σε ένα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο 1.001 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του ιού, ανε­βά­ζο­ντας το σύνο­λο των θυμά­των σε 21.048, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγείας.

Ωστό­σο ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός ‑κρου­σμά­των και θανά­των- είναι πιθα­νό­τα­τα πολύ μεγα­λύ­τε­ρος, καθώς η μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής κινεί­ται αργά στη διε­ξα­γω­γή τεστ.

ΗΠΑ: Άλλοι 1.260 θάνατοι ανεβάζουν σε πάνω από 95.000 τον αριθμό των νεκρών

Άλλοι 1.260 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της Covid-19 κατα­γρά­φη­καν το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρη­νεί μακράν τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα στον πλα­νή­τη λόγω της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού, κατά την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζον Χόπ­κινς ως το βρά­δυ της Παρασκευής.

Συνο­λι­κά, ο απο­λο­γι­σμός στη χώρα ανέρ­χε­ται σε 95.921 θανά­τους εξαι­τί­ας της νόσου επί συνό­λου περί­που 1,6 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κρουσμάτων.

Παρά αυτούς τους υψη­λούς αριθ­μούς, οι 50 αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες έχουν ξεκι­νή­σει μια μερι­κή και προ­ο­δευ­τι­κή απο­κλι­μά­κω­ση των απα­γο­ρευ­τι­κών μέτρων, δια­τη­ρώ­ντας ορι­σμέ­νους περιο­ρι­σμούς στις συνα­θροί­σεις προ­κει­μέ­νου να περιο­ρί­σουν την εξά­πλω­ση του ιού.

Ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ κάλε­σε χθες τους κυβερ­νή­τες των Πολι­τειών να επι­τρέ­ψουν να ανοί­ξουν οι χώροι λατρεί­ας «αμέ­σως» και απεί­λη­σε ότι θα το πρά­ξει ο ίδιος εάν οι αυτοί δεν συμμορφωθούν.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο