Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάπας Φραγκίσκος: Συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εξόντωση των Εβραίων στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πάπας Φραγκίσκος συνέκρινε σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εξόντωση περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων – κυρίως εβραίων – από τους Ναζί κατά τα πρώτα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας σε πολωνούς πιστούς κατά την εβδομαδιαία γενική ακρόασή του, ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στην Πολωνία τίμησε πρόσφατα την επέτειο από την “Επιχείρηση Ράινχαρντ”.

Αυτή ήταν η κωδική ονομασία μιας μυστικής επιχείρησης σε ένα τμήμα της κατεχόμενης Πολωνίας, την οποία οι Γερμανοί αποκαλούσαν περιοχή της “Γενικής Κυβέρνησης” και η οποία περιλάμβανε εδάφη που σήμερα βρίσκονται στην Ουκρανία.

“Είθε η ανάμνηση αυτού του φρικτού γεγονότος να γεννήσει ειρηνικές προθέσεις και ενέργειες στον καθένα μας”, είπε ο πάπας αναφερόμενος ειδικά στην επιχείρηση και λέγοντας ότι ήταν επιχείρηση “αφανισμού”.

Στη συνέχεια μίλησε εκτός κειμένου για να προσθέσει: “Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέπουμε σήμερα τι συμβαίνει στην Ουκρανία”.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στο ιησουιτικό περιοδικό America, ο Φραγκίσκος μίλησε για την βαρβαρότητα–όπως την αποκάλεσε–των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

“Γενικά, οι πιο σκληροί είναι εκείνοι από τη Ρωσία, αλλά όχι της ρωσικής παράδοσης, όπως οι Τσετσένοι, οι Μπουριάτι και ούτω καθεξής. Σαφώς ο εισβολέας είναι το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι ξεκάθαρο”, είπε ο Φραγκίσκος.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τα σχόλια του πάπα “μη χριστιανικά” και ακατανόητα.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας

Μοιραστείτε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο