Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πάρκιν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη και άλλες «εικόνες» ενός πολιτισμού που καταρρέει…

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Πάρκιν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γκρεμίστηκε το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο Αριδαίας. Εικόνα εγκατάλειψης στα περισσότερα πολιτιστικά μνημεία και πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα.  Καταβολή αντιτίμου για την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους. Χωρίς στήριξη όλοι οι φορείς μελέτης και ανάδειξης του πολιτισμού καταφεύγουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εικόνες ενός πολιτισμού που καταρρέει σε όλες τις εκφράσεις του, σε όλη τη χώρα. Αιτία η εγκατάλειψη του από την Πολιτεία, που εκφράστηκε με τη σταδιακά μειούμενη χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν ανύπαρκτη σήμερα.

Και είναι η επίκληση αυτής της εικόνας το άλλοθι να παραχωρηθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία.

Και είναι η επίκληση της δύσκολη οικονομικής συγκυρίας για την ανύπαρκτη χρηματοδότηση.

Στην πραγματικότητα, είναι η από χρόνια ειλημμένη απόφαση του αστικού κράτους να παραδώσει τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου για εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η υλοποίηση εκείνης της πολιτικής που θεωρεί τον πολιτισμό και την ιστορία χρυσοφόρο κέρας για το τουριστικό κεφάλαιο και τη βιομηχανία του θεάματος κλεισμένο σε αστραφτερά κέντρα με πανάκριβες υπηρεσίες για λίγους. Η άλλη πλευρά αυτής της επιλογής είναι η εγκατάλειψη για ό,τι δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Το μόνο που μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία κατάρρευσης του πολιτισμού είναι το αίτημα να γίνει ο πολιτισμός κτήμα των πολλών, που τον διαφύλαξαν, τον ανέπτυξαν και εξακολουθούν με το μόχθο τους να τον δημιουργούν.

Θα αντικαταστήσει ο Ν. Καζαντζάκης τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στη φανέλα του Ολυμπιακού;

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook