Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάρτι κερδοσκόπων στα καμένα – Ιδιοκτήτες σπιτιών και ξενοδόχοι ζητούν υπέρογκα ποσά από πυρόπληκτους

Συνεχίζεται η διαδικασία της υποβολής των απαραίτητων εγγράφων για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστα ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Όπως, για παράδειγμα, το εάν θα χρειαστεί να πάρουν νέα δάνεια οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Κάτι που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στα νύχια των τραπεζών και στο να χάσουν τα σπίτια τους, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Επιπλέον το πάρτι των κερδοσκόπων συνεχίζεται στα καμένα, αφού κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που δημοσίευσε πριν από μέρες ο «Ριζοσπάστης», ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων και ξενοδοχείων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των πυρόπληκτων για άμεση στέγαση, νοικιάζουν διαμερίσματα σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από τις κανονικές.

Ταυτόχρονα την εμφάνισή τους στην περιοχή έχουν κάνει και μεσίτες που ζητούν πιεστικά να αγοράσουν περιουσίες στα καμένα σε εξευτελιστικές τιμές.

Αυτό που λένε γνώστες του κλάδου των ακινήτων είναι ότι χιλιάδες οικογένειες που υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν στέγη από τη μια μέρα στην άλλη το έκαναν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική ήρθε σε μια περίοδο που τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγότερα από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Επιπλέον οι περισσότεροι πυρόπληκτοι αναζητούν στέγη σε μια σχετικά μικρή ακτίνα, που ξεκινά από τον Μαραθώνα και φτάνει μέχρι το Πικέρμι, για να μπορούν να πηγαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία στην ιδιοκτησία τους και να κάνουν όλες τις δουλειές, διαδικαστικές και άλλες, που απαιτούνται.

Πάντως και στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε ανάλογες προσπάθειες. Για παράδειγμα, όταν πλημμύρισε η Μάνδρα το Νοέμβρη του 2017, εκατοντάδες σπίτια έπαθαν μεγάλες ζημιές και οι πολίτες που έμεναν σε αυτά αναζήτησαν στέγη σε κοντινές περιοχές, όπως ο Ασπρόπυργος. Τα ενοίκια αυξήθηκαν και εκεί, με αποτέλεσμα άνθρωποι κατεστραμμένοι να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να μείνουν κάπου.

Τέλος υπόμνημα ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, κατέθεσε χτες, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Άρη Χερουβείμ, ο οποίος έχασε μητέρα, αδελφή και τις δύο πεντάχρονες ανιψιές του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μέσω του δικηγόρου του δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Με το υπόμνημά του ζητεί μία σειρά από έγγραφα, ώστε να συνδράμει στο έργο των εισαγγελικών αρχών.

Καταγγελία για κατάσχεση του επιδόματος σε άνεργο

Στο μεταξύ, καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας (τηλεόραση ΑΝΤ1) σύμφωνα με την οποία, η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος σε άνεργο πυρόπληκτο της Ραφήνας για χρέη προς την εφορία και συγκεκριμένα για οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Η εφορία προχώρησε σε αυτή την κίνηση, παρότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ,το οποιοδήποτε ποσό οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με άλλα χρέη.

Πηγή: 902.gr