Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η Γιάννα Τρικαλινού

Πέθανε η αγωνίστρια της Αντίστασης και κομμουνιστρια Γιάννα Τρικαλινού.

Με αφορμή τα 100ά γενέθλια της  στην αρχή του χρόνου οι κομματικές οργανώσεις Καισαριανής οργάνωσαν μια μικρή γιορτή στο σπίτι της όπου παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, εκ μέρους της ΚΕ, σημείωσε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Κόμμα «να γιορτάζουμε μαζί σου τα 100 χρόνια σου, μια ζωή στον αγώνα για την προσφορά, για το Κόμμα».
Και της πρόσφερε ένα μικρό συμβολικό δώρο που απεικονίζει τα περιστέρια της ειρήνης και μια κάρτα ευχών.

«Θα τα βάλω εδώ δίπλα μου. Να τα βλέπω κάθε μέρα», δήλωσε συγκινημένη η Γ. Τρικαλινού δηλώνοντας απερίφραστα με νεανική ορμή και σιγουριά:
«Αν είχα άλλη μια ζωή στο Κόμμα θα την έδινα».

Η Γιάννα Τρικαλινού πάντα παρούσα στους αγώνες του λαού και στις μάχες του ΚΚΕ. Από το 1943 όταν μπήκε στην ΕΠΟΝ και το Κόμμα και μετά η δράση της στον ΔΣΕ, ως πολιτικός επίτροπος με ειδική δουλειά στις γυναίκες, οι μάχες όπου συμμετείχε, με μεγαλύτερες αυτές του Καρπενησίου και της Καρδίτσας, οι αναμνήσεις της με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Και μετά η υποχώρηση, η πολιτική προσφυγιά, οι δυσκολίες όταν ήρθαν για παράνομη δουλειά στην Ελλάδα με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα Γιώργη Τρικαλινό. Ξανά στη Μόσχα και η επιστροφή της το 1974.Gianna Trikalinoy Γιάννα ΤρικαλινούGianna Trikalinoy Γιάννα Τρικαλινού 2

Η κηδεία της σ. Γιάννας Τρικαλινού θα γίνει την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Καισαριανή σε στενό συντροφικό και οικογενειακό κύκλο, λόγω της πανδημίας και θα είναι πολιτική.

ΚΚΕ-ΚΕ-Περισσός

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: 

«Η Κεντρική Επιτροπή με μεγάλη θλίψη, αλλά και περηφάνια, αποχαιρετά την συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού, η οποία “έφυγε” από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 χρόνων.
Για περισσότερες από εφτά δεκαετίες τίμησε με την αλύγιστη δράση της τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος
.

Η σ. Γιάννα γεννήθηκε τον Γενάρη του 1920 στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, από αγροτική οικογένεια. Με την κήρυξη του πολέμου και την κατοχή, το 1941, εντάχθηκε αρχικά στην Εθνική Αλληλεγγύη και στη συνέχεια στο ΕΑΜ.
Το 1942 ήρθε στην Αθήνα, στον μεγαλύτερο αδελφό της, μέσω του οποίου συνδέθηκε με το κίνημα νεολαίας. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος της ΕΠΟΝ Αθήνας και στη συνέχεια στο ΚΣ της ΕΠΟΝ.
Εκεί γνώρισε και τον μελλοντικό σύντροφο της ζωής της, τον σ. Γιώργο Τρικαλινό.

Το 1943 γίνεται μέλος του Κόμματος.
Το 1946 βρίσκεται στον Βόλο, με κομματική αποστολή. Δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό, στη μεταφορά παράνομου υλικού, στην επαφή με συντρόφους που έρχονταν από την Αθήνα, για να βγουν στο βουνό.
Τον Ιούνη του 1948 εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στα βουνά του Πηλίου, όπου χρεώθηκε στην αποκρυπτογράφηση στον ασύρματο. Την ίδια χρονιά καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, από Στρατοδικείο του Βόλου.
Το φθινόπωρο του 1948 πήγε στον Κίσσαβο, στην έδρα της 123ης Ταξιαρχίας, ως βοηθός ΠΕ της Ταξιαρχίας, για τη δουλειά στις γυναίκες και στις αρχές του 1949 αποσπάστηκε στην 138η Ταξιαρχία, με την ίδια χρέωση.
Πήρε μέρος στις μάχες της Καρδίτσας, της Ματαράγκας και του Καρπενησίου. Από το Καρπενήσι έφυγε για το Βίτσι, με μια ομάδα γυναικών, για να συμμετάσχουν στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Γυναικών.

Τον Αύγουστο του 1949 επιστρέφει από τον Γράμμο, στη Νότια Ελλάδα, ως μέλος του επίλεκτου τμήματος που έκανε τον ελιγμό, με διοικητή τον Χαρίλαο Φλωράκη και πολιτικό επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη. Στο πέρασμα προς τα Άγραφα τραυματίζεται.
Μετά την υποχώρηση των τμημάτων του ΔΣΕ πέρασε στην Αλβανία με τους υπόλοιπους συντρόφους, από εκεί στην Πολωνία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία.
Το 1950 πηγαίνει, μαζί με τον σύντροφό της Γιώργο, στη Ρουμανία.

Το 1958 επιστρέφει παράνομη στην Ελλάδα και το 1960 ξαναφεύγει στο εξωτερικό, στη Μόσχα, όπου παρακολουθεί την Ανώτερη Κομματική Σχολή και στη συνέχεια δουλεύει ως διερμηνέας.
Στη Μόσχα υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πολιτικών Προσφύγων και αργότερα μέλος του Κομματικού Γραφείου Σοσιαλιστικών Χωρών.
Στη διάρκεια της δικτατορίας ήταν Γραμματέας της Αντιδικτατορικής Επιτροπής και υπεύθυνη της Αντιδικτατορικής Κίνησης Εκπατρισμένων Γυναικών.
Πήρε μέρος σε συνέδρια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ) στο Βερολίνο, στο Ελσίνκι και αλλού.

Τον Νοέμβρη του 1974, ως μέλος μιας τριμελούς επιτροπής, ήρθε στην Ελλάδα για να προωθήσει το ζήτημα του επαναπατρισμού και από τότε έμεινε στην Αθήνα.
Τα επόμενα χρόνια δούλεψε στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, χρεώθηκε τη δουλειά στις γυναίκες, ως μέλος της γυναικείας Επιτροπής της ΚΕ. Το 1976 χρεώθηκε τη δουλειά των πολιτικών προσφύγων και για αρκετά χρόνια ήταν Γενικός Γραμματέας του ΚΣ της Πανελλήνιας Επιτροπής Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων.

Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1978, εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στο 11ο Συνέδριο, το 1982 και στο 12ο το 1987, εκλέχθηκε τακτικό μέλος της ΚΕ.

Gianna Trikalinoy Γιάννα Τρικαλινού

Η σ. Γιάννα σε όλη της τη ζωή πάλεψε για τα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε τις αρχές του, ανυποχώρητα μέχρι το τέλος.
Ήταν μέλος της ΚΟΒ Σκοπευτηρίου – Καισαριανής, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια της σ. Γιάννας Τρικαλινού.
…»


Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων