Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η διαβόητη απατεώνισσα «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω»

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η διαβόητη απατεώνισσα Αθανασία Κρικέτου-Σάμαρη, γνωστή σαν «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω».

Γεννημένη το 1928 στην Παλιά Μανωλάδα, η Κρικέτου-Σάμαρη εκμεταλλεύτηκε από πολύ νωρίς μια σπάνια δερματική νόσο από την οποία έπασχε (κνιδωτικός δερμογραφισμός) ισχυριζόμενη ότι η Παναγιά…. επικοινωνούσε μαζί της μέσω (ανορθόγραφων) μηνυμάτων που εμφανίζονταν στο σώμα της. 

Κορυφαία στιγμή της «καριέρας» της στην απατεωνιά και την χριστεμπορία ήταν όταν… πέθανε και στην συνέχεια «αναστήθηκε», διηγούμενη μάλιστα την περιπέτεια της στον… άλλο κόσμο.

Ποντάροντας στον σκοταδισμό και την αγραμματοσύνη πολλών ανθρώπων απέκτησε σταδιακά πλήθος πιστών, με τις εισφορές και δωρεές των οποίων δημιούργησε ένα γηροκομείο στη Μάνδρα Αττικής («Παναγία Φανερωμένη»). Η κερδοφορία της επιχείρησής της επέτρεψε να αποκτήσει πολύ μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Για να δεχτεί οποιονδήποτε ηλικιωμένο ως τρόφιμο, του έπαιρνε τη σύνταξή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες που ουδέποτε αμφισβητήθηκαν, οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο ίδρυμα ήταν άθλιες. Επιθεωρητές του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών κατήγγειλαν ότι «πότιζαν με υπνωτικά τους γέρους και τις γριές, που δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τα κρεβάτια τους. Ήταν ακίνητοι και σκελετωμένοι και περίμεναν τον θάνατο».

Η κηδεία της έγινε το περασμένο Σάββατο στο ίδρυμα-γηροκομείο «Παναγία Φανερωμένη» στην Μάνδρα, κοντά στα Βίλια. Τάφηκε σε έναν ολόλευκο μαρμάρινο τάφο που είχε φτιάξει ήδη από το 1985.