Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η Ευαγγελία Μαργαρώνη, μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες μουσικούς

«Έφυγε» από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου η Ευαγγελία Μαργαρώνη, μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες μουσικούς, μια αφανή ηρωίδα σε πολλές ηχογραφήσεις, και πιανίστρια του Τσιτσάνη επί 33 χρόνια.

Η μουσική πορεία της Ευαγγελίας Μαργαρώνη για περισσότερα από 60 χρόνια αποτελεί μια παρακαταθήκη μοναδική στο λαϊκό πιάνο και στις τεχνικές του. Πρωτοανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία μόλις 12 χρόνων παίζοντας ακορντεόν, για το μεροκάματο. Κόρη του περίφημου σαντουρίστα του Μεσοπολέμου Μανώλη Μαργαρώνη, ήρθε σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή. Στο πιάνο, στο οποίο στράφηκε στη συνέχεια, είχε δασκάλα τη Μαρίτσα Αρπαζοπούλου και τον Μάριο Βάρβογλη.

Η πρώτη της γνωριμία με τον Βασίλη Τσιτσάνη έγινε το 1949, όταν εκείνος πήγε να την ακούσει στο κέντρο του Περιβόλα. Την κάλεσε για την ηχογράφηση του τραγουδιού «Η Ζημιά», σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (1950, σε single 78 στροφών), με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου. Η συνεργασία τους κράτησε 33 χρόνια μέχρι το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.

Μετά το θάνατο του Τσιτσάνη (1984), η Μαργαρώνη συνεργάστηκε με τον Στέλιο Βαμβακάρη, με τον οποίον έπαιξε και στο εξωτερικό σε συναυλίες στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Έκλεισε την καριέρα της το 1997, συμμετέχοντας στη συλλογή «Εμείς Οι Έλληνες», όπου συνόδευσε τον Γιώργο Νταλάρα στη διασκευή του «Παπατζή» του Βαγγέλη Παπάζογλου.