Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η ζωγράφος και σκηνογράφος Γιούλια Γαζετοπούλου

Πέθανε στις 6 Αυγούστου η ζωγράφος και σκηνογράφος Γιούλια Γαζετοπούλου σε ηλικία 86 ετών.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τους Ι. Μόραλη και Σ. Παπαλουκά και αργότερα στην «Ecole des Beaux-Artes», Παρίσι.

Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1959 και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και performances σε Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, Γερμανία κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορες διεθνείς Μπιενάλε, όπου και βραβεύθηκε επανειλημμένα με βραβεία κριτών. Υπήρξε από τους καλλιτέχνες που εκφράστηκαν με πολλούς τρόπους (video, performances, γλυπτικές κατασκευές, happenings, conceptual art, land art, οπτική ποίηση), ενώ παράλληλα από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία εκδηλώσεων και οπτικοακουστικών θεαμάτων με εικαστικές της παρεμβάσεις. Σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

Υπήρξε η συνδημιουργός των χώρων Τέχνης – Έκφρασης «Galerie3», «Diana-Yiulia Down Town» και «Art Roof». Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και πολλές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1977, συμμετείχε σε Επιτροπές Κατάταξης και Κρίσης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι) την Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 12:00.