Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η ζωγράφος Πόπη (Καλλιόπη) Λέρτα

Το Δ.Σ. του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφρά­ζει τη λύπη του για το θάνα­το της ζωγρά­φου Πόπης (Καλ­λιό­πης) Λέρ­τα, η οποία απε­βί­ω­σε στις 12 Αυγού­στου 2018.

Η Πόπη Λέρ­τα γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1945. Σπού­δα­σε ξένες γλώσ­σες στο Πάντειο Πανε­πι­στή­μιο ενώ από το 1985 έκα­νε ελεύ­θε­ρες σπου­δές πάνω στη ζωγρα­φι­κή σε εργα­στή­ρια ζωγρά­φων, όπως του Τάσου Ρήγα καθώς και στην Αγγλία.

Το 1992 πραγ­μα­το­ποί­η­σε την πρώ­τη της ατο­μι­κή έκθε­ση στην Αθή­να .Έκτο­τε ακο­λού­θη­σαν πολ­λές άλλες, όπως και συμ­με­το­χές σε ομα­δι­κές εκθέ­σεις σε Ελλά­δα, Αυστρία, Γερ­μα­νία κ.α.Δίδαξε ζωγρα­φι­κή στο καλ­λι­τε­χνι­κό εργα­στή­ριο του Δήμου Πεύ­κης. Ασχο­λή­θη­κε με τη χαρα­κτι­κή, ενώ φιλο­τέ­χνη­σε εξώ­φυλ­λα περιο­δι­κών και βιβλίων.

Έργα της βρί­σκο­νται στο Γενι­κό Επι­τε­λείο Ναυ­τι­κού, στη γαλ­λι­κή Πρε­σβεία της Αθή­νας, σε Δημο­τι­κές πινα­κο­θή­κες καθώς και σε ιδιω­τι­κές συλ­λο­γές στην Ελλά­δα και το εξωτερικό.
Υπήρ­ξε μέλος του Die Spirale Group Αυστρίας.

Το 1995 εξέ­δω­σε τη μικρή ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή «Τόνοι εύχα­ρης σιωπής».

Μέλος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος από το 1994: Διε­τέ­λε­σε εκλεγ­μέ­νο μέλος της Εφο­ρεί­ας Ζωγρα­φι­κής τις περιό­δους 2000–2002 και 2006–2008, υπήρ­ξε γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πής της έκθε­σης Νέων Καλ­λι­τε­χνών, στην Τεχνό­πο­λη του Δήμου Αθη­ναί­ων το 2002, μέλος της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πής του Πανευ­ρω­παϊ­κού Συνε­δρί­ου Εικα­στι­κής Παι­δεί­ας στον ίδιο χώρο το 2005 και μέλος της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πής του Συνε­δρί­ου «Η τοι­χο­γρα­φία στον Ελλα­δι­κό χώρο και στις περιο­χές ελλη­νι­κών επι­δρά­σε­ων» που έγι­νε στη Σαντο­ρί­νη το 2003. Συμ­με­τεί­χε στην επι­τρο­πή Πολι­τι­στι­κών Εκδη­λώ­σε­ων του ΕΕΤΕ από το 1995.

Η κηδεία της θα γίνει στις ΗΠΑ όπου και ζού­σε τα τελευ­ταία χρόνια.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους της.

 

Στη φωτό έργο της Πόπης Λέρ­τα: Αλε­ξάν­δρα, λίγο πριν το φθινόπωρο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο