Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η ηθοποιός Έλλη Βοζικιάδου

«Έφυγε» από τη ζωή η  ηθοποιός Έλλης Βοζικιάδου, σε ηλικία 88 ετών. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ενδυματολόγος και ιδρύτρια του θεάτρου «Θυμέλη» στα 60 χρόνια της επαγγελματικής της πορείας πρόσφερε πολλά στο ελληνικό θέατρο.

Η Έλλη Βοζικιάδου γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με άριστα. Απόφοιτος επίσης της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών.

Από μαθήτρια δραματικής σχολής θήτευσε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το οποίο και υπηρέτησε επί μία 20ετία, παίζοντας ρόλους πρωταγωνιστικούς, ιδιαίτερα στην αρχαία τραγωδία, καθώς και στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο.

Στα πρώτα της βήματα συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη, ερμηνεύοντας πρώτους ρόλους στα έργα: «Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα», του Τζ. Μπάρι, «Ιερή φλόγα» του Σόμερσετ Μωμ και «Ταξίδι αναψυχής».

vozakiadou1

Συνεργάστηκε, επίσης, με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαριώς στο έργο «Καραϊσκάκης» των Φωτιάδη – Σταύρου. Επίσης πρωταγωνίστησε ως Αγλαΐα Ιβάνοβα Επαντσίνα στον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι καθώς και πρώτους ρόλους στα έργα «Μονοσάνδαλος», «Έβδομος ουρανός» και «Χρυσό χάπι». Μετέπειτα συνεργάστηκε με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου στις παραστάσεις: «Όλα τα παλιά αγοράζω» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου και «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιαροσλάβ Χάσεκ. Το 1970 συνεργάστηκε εκτάκτως με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ιούς στον «Προμηθέα δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Θάνου Κωτσόπουλου. Έπαιξε, επίσης, στις ταινίες: «Η δίψα» (1957) και «Ηλέκτρα» (1962).

Η κηδεία της Έλλης Βοζικιάδου θα τελεστεί τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.