Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα – Εντονα πολιτικοποιημένη, άστραψε με το ταλέντο της

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα, η οποία συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Εντονα πολιτικοποιημένο άτομο, η Δάφνη Σκούρα προερχόταν από μικρασιατική οικογένεια προσφύγων. Ο πατέρας της ήταν συνδικαλιστής. Καθώς και οι δυο γονείς της εργάζονταν, η μικρή Δάφνη μεγάλωσε με τη γιαγιά της, η οποία πέθανε στη διάρκεια της Κατοχής από την πείνα…
Η ίδια το 1943-’44 διακινούσε προκηρύξεις του ΕΑΜ στο κέντρο της Αθήνας, αψηφώντας όλους τους κινδύνους και η κοριτσίστικη φωνή της ακουγόταν συχνά τα βράδια από το «χωνί» στις συνοικίες του Βύρωνα και του Υμηττού, να «κελαηδάει» τα συνθήματα του αγώνα. Τα τρία ηρωικά παιδιά, που άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενα στο «Κάστρο» του Υμηττού, ήταν φίλοι της. Η ίδια, τρεις μέρες μετά, είδε από ένα κλειστό καμιόνι να ρέει ένα κόκκινο ρυάκι που άλλοι διαβάτες, ίσως, δεν είχαν προσέξει: Ηταν το αίμα των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά, στην Καισαριανή…

Μετά τα Δεκεμβριανά, ο διοικητής του θεάτρου «Κοτοπούλη» δεν της ανανέωσε τη σύμβασή της, γιατί κάποιος την «κάρφωσε» ότι θεάθηκε να συμμετέχει σε διαδήλωση με κόκκινες σημαίες…

Το 1958 παντρεύεται τον αγωνιστή δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, και αυτό, μαζί με τη συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες, θα προκαλέσει την απόλυσή της από το Εθνικό Θέατρο και το ραδιόφωνο, καθώς και τη στέρηση του διαβατηρίου της.

Με τους Μάνο Κατράκη και Μήτσο Λυγίζο θα είναι τιμητική φρουρά στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και λίγο αργότερα θα γίνει ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη. Παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις για το 15% και το 114… Το 1967 ο σύντροφός της συλλαμβάνεται κι εκείνη ξημεροβραδιάζεται έξω από το κτίριο της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας, όπου είναι κρατούμενος με άλλους αγωνιστές. Παρούσα σε κάθε προοδευτική κίνηση, συμμετέχει στο φιλειρηνικό κίνημα, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και σήμερα στην Κίνηση για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από την εποχή της Κατοχής.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα

Την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα, αποχαιρετά με θλίψη το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος επισημαίνεται:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα.

Από τα δεκατρία της βρέθηκε στον κόσμο του θεάτρου, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, και από τότε υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με ευγένεια και μοναδικό ήθος, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα και δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στα έργα “Βαθιές είναι οι ρίζες” και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.

Σε όλη της τη ζωή υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια, συμμετέχοντας στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη στη συνέχεια και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Είχε παντρευτεί το δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, διοικητή μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, κατά την διάρκεια της κατοχής, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Θα την θυμόμαστε πάντα για όλα όσα πρόσφερε στο λαό με την τέχνη και τη δράση της, αλλά και για τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη της, που συμπυκνώνεται σε μια φράση της: “Μα δεν έκανα τίποτα. Έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι.”

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη».

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη