Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η θρυλική κουβανή χορεύτρια μπαλέτου Αλίσια Αλόνσο

Μια από τις πλέον επιτυχημένες και διάσημες χορεύτριες μπαλέτου του 20ου αιώνα, η κουβανή Αλίσια Αλόνσο πέθανε σήμερα, πλήρης ημερών σε ηλικία 98 ετών.

Η Αλόνσο υπήρξε η μοναδική λατινοαμερικάνα στην Ιστορία που έλαβε τον τίτλο «prima ballerina assoluta», ο οποίος δίνεται στις πλέον εξαίρετες μπαλαρίνες της γενιάς τους.

Alicia Alosnso

Η Alicia γεννήθηκε …έτσι η Giselle “δεν πέθανε ποτέ” (Φωτογραφία από το αρχείο της Granma)

Παρά τις σημαντικές προτάσεις που είχε για καριέρα στο εξωτερικό, η Αλόνσο δεν εγκατέλειψε την Κούβα και το 1959, έπειτα από πρόταση του Φιντέλ Κάστρο, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας. 

alonso 2

Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι το 1931 και έκτοτε παρέμεινε παθιασμένη με τον χορό και ιδιαίτερα το μπαλέτο. Κατάφερε να διακριθεί παρά το γεγονός ότι έχασε, σχεδόν πλήρως, την όρασή της στην ηλικία των 20 ετών, έπειτα από διπλή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η Αλόνσο μπορούσε να διακρίνει μόνο τις σκιές και χόρεψε σχεδόν όλη τη ζωή της βρίσκοντας τον προσανατολισμό της χάρη στα φωτεινά σημάδια που διέθετε η σκηνή.

Χόρεψε σε θέατρα σε όλον τον κόσμο, στις ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση, στην Ευρώπη, αφήνοντας ιστορία ως «Ζιζέλ» και ως εκπληκτική μπαλαρίνα στη «Λίμνη των Κύκνων».


Εδώ ένα ιστορικό αφιέρωμα στην Alicia Alonso στις 3 Νοέμβρη 1968
Giselle η ίδια, χωρικοί από το εθνικό μπαλέτο της Κούβας
Ορχήστρα του «Μεγάλου Θεάτρου» της Αβάνας -διευθύνει ο Manuel Duchesne Cusán
ΣΣ |> Η ιστορία είναι ένας ύμνος στον έρωτα (η χωριατοπούλα Ζιζέλ για τον κόμη Άλμπρεχτ, που της παρουσιάζεται ως απλός χωρικός όταν ανακαλύπτει κάποια στιγμή ποιος είναι χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί).

🔻🔻

«Η Αλίσια Αλόνσο έφυγε και άφησε ενα τεράστιο κενό αλλά και μια ασυναγώνιστη κληρονομιά. Τοποθέτησε την Κούβα στο πάνθεον των καλύτερων του χορού παγκοσμίως.
Σ’ ευχαριστούμε Αλίσια, για το αθάνατο έργο σου» δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ με αφορμή το θάνατο της θρυλικής μπαλαρίνας.