Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η ισραηλινή κομμουνίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, Φελίσια Λάνγκερ

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε στη Γερμανία, όπου κατοικούσε τις τελευταίες δεκαετίες, η ισραηλινή κομμουνίστρια δικηγόρος, πρωτεργάτρια της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παλαιστινίων φυλακισμένων, Φελίσια Λάνγκερ. 

Γεννημένη το 1930 στην Πολωνία από εβραίους γονείς, η Λάνγκερ έγινε ιδιαιτέρως γνωστή κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 ως συνήγορος υπεράσπισης παλαιστινίων κρατούμενων και φυλακισμένων από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Οι δημόσια εκπεφρασμένες απόψεις της ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, τη βία και τον σωβινισμό, την έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στον παλαιστινιακό πληθυσμό, προκαλώντας αντίστοιχα μεγάλες αντιδράσεις στο Ισραήλ. 

Όταν οι Ναζί επιτέθηκαν στην Πολωνία, η μικρή τότε Λάνγκερ έφυγε με τους γονείς της για την Σοβιετική Ένωση. Η πλειοψηφία των μελών της οικογενείας της έπεσαν θύματα του ναζιστικού ολοκαυτώματος, ενώ η ίδια παντρεύτηκε το 1949 τον Μ.Λάνγκερ, επιζώντα των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το 1950 έφυγε μαζί με τη μητέρα της για το Ισραήλ όπου σπούδασε νομικά. 

ΛΑΝΓΚΕΡ ΑΡΑΦΑΤΣτα τέλη της δεκαετίας του 1960 πρωτοστάτησε στη δημιουργία ομάδας δικηγόρων που, υπό αντίξοες συνθήκες, ανέλαβαν να υπερασπιστούν παλαιστινίους κατοίκους της Δυτικής Όχθης.

Μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, η Φελίσια Λάνγκερ πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη σωρείας παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές. Εργάστηκε σκληρά για την εύρεση στοιχείων που αφορούσαν περιπτώσεις βασανισμών παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές αρχές, τις οποίες κατήγγειλε συχνά στα δικαστήρια. 

Το 1990 έφυγε οριστικά από το Ισραήλ καταγγέλλοντας το νέο νομικό σύστημα που έβαζε ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη νομική υπεράσπιση των παλαιστινίων. 

Η Φελίσια Λάνγκερ ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ και για πολλά χρόνια θήτευσε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚ Ισραήλ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο θάνατος της αποτελεί απώλεια για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και αυτοδιάθεση».