Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Ιταλίδα πολιτικός και δημοσιογράφος Ροσάνα Ροσάντα

Πέθα­νε σε ηλι­κία 96 ετών η Ιτα­λί­δα πολι­τι­κός, δημο­σιο­γρά­φος και εκδό­της Ροσά­να Ροσάντα. 

Η Ροσά­ντα γεν­νή­θη­κε το 1924 στην Πόλα (σήμε­ρα ανή­κει στην Κρο­α­τία), όπου έζη­σε εκεί τα πρώ­τα της χρό­νια. Τα επό­με­να χρό­νια έζη­σε στη Βενε­τία, στο Μιλά­νο και στο Παρίσι. 

Σε νεα­ρή ηλι­κία εντά­χθη­κε στην Ιτα­λι­κή αντί­στα­ση και έγι­νε μέλος του Ιτα­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, του τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού του οποί­ου υπήρ­ξε για χρό­νια υπεύ­θυ­νη. Το 1963 εξε­λέ­γη για πρώ­τη φορά στην Ιτα­λι­κή Βουλή. 

Η πορεία της στο κίνη­μα στιγ­μα­τί­στη­κε εξαι­τί­ας της στρο­φής της σε ανοι­χτά οπορ­του­νι­στι­κές θέσεις και την εχθρι­κή στά­ση που κρά­τη­σε απέ­να­ντι στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και τις σοσια­λι­στι­κές χώρες. 

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η στά­ση της κατά τα αντε­πα­να­στα­τι­κά γεγο­νό­τα της Πρά­γας το 1968, όταν και αντι­τά­χθη­κε δημό­σια στην παρέμ­βα­ση των χωρών του Συμ­φώ­νου της Βαρ­σο­βί­ας ενά­ντια στην επι­χεί­ρη­ση της καπι­τα­λι­στι­κής παλι­νόρ­θω­σης που προ­ω­θού­σαν η εγχώ­ρια αντί­δρα­ση και ο διε­θνής ιμπεριαλισμός. 

Το 12ο Συνέ­δριο του Ιτα­λι­κού ΚΚ που έγι­νε στη Μπο­λό­νια το 1969 απο­φά­σι­σε τη δια­γρα­φή της.

Την ίδια χρο­νιά συμ­με­τεί­χε στην ίδρυ­ση του περιο­δι­κού “Il Manifesto” που αργό­τε­ρα εξε­λί­χθη­κε σε καθη­με­ρι­νή εφη­με­ρί­δα. Για ένα διά­στη­μα το “Il Manifesto” πήρε τη μορ­φή κόμ­μα­τος και συμ­με­τεί­χε στις εκλο­γές του 1972 όπου και έλα­βε μόλις 0,8%. Τα επό­με­να χρό­νια το εγχεί­ρη­μα της Ροσά­ντα συμ­με­τεί­χε στο επο­νο­μα­ζό­με­νο Κόμ­μα Προ­λε­τα­ρια­κής Ενό­τη­τας για τον Κομ­μου­νι­σμό (ΡDUΡ).

Η ίδια ωστό­σο εγκα­τέ­λει­ψε στην συνέ­χεια πολι­τι­κή, παρα­μέ­νο­ντας διευ­θύ­ντρια της εφημερίδας. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο