Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η Ιταλίδα πολιτικός και δημοσιογράφος Ροσάνα Ροσάντα

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Ιταλίδα πολιτικός, δημοσιογράφος και εκδότης Ροσάνα Ροσάντα. 

Η Ροσάντα γεννήθηκε το 1924 στην Πόλα (σήμερα ανήκει στην Κροατία), όπου έζησε εκεί τα πρώτα της χρόνια. Τα επόμενα χρόνια έζησε στη Βενετία, στο Μιλάνο και στο Παρίσι. 

Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Ιταλική αντίσταση και έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του τμήματος Πολιτισμού του οποίου υπήρξε για χρόνια υπεύθυνη. Το 1963 εξελέγη για πρώτη φορά στην Ιταλική Βουλή. 

Η πορεία της στο κίνημα στιγματίστηκε εξαιτίας της στροφής της σε ανοιχτά οπορτουνιστικές θέσεις και την εχθρική στάση που κράτησε απέναντι στην Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση της κατά τα αντεπαναστατικά γεγονότα της Πράγας το 1968, όταν και αντιτάχθηκε δημόσια στην παρέμβαση των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας ενάντια στην επιχείρηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης που προωθούσαν η εγχώρια αντίδραση και ο διεθνής ιμπεριαλισμός. 

Το 12ο Συνέδριο του Ιταλικού ΚΚ που έγινε στη Μπολόνια το 1969 αποφάσισε τη διαγραφή της.

Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ίδρυση του περιοδικού “Il Manifesto” που αργότερα εξελίχθηκε σε καθημερινή εφημερίδα. Για ένα διάστημα το “Il Manifesto” πήρε τη μορφή κόμματος και συμμετείχε στις εκλογές του 1972 όπου και έλαβε μόλις 0,8%. Τα επόμενα χρόνια το εγχείρημα της Ροσάντα συμμετείχε στο επονομαζόμενο Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας για τον Κομμουνισμό (ΡDUΡ).

Η ίδια ωστόσο εγκατέλειψε στην συνέχεια πολιτική, παραμένοντας διευθύντρια της εφημερίδας.