Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε η Νίνα Αντρέγιεβα, η γυναίκα που ύψωσε ανάστημα στην αντεπανάσταση της Περεστρόικα

Η Νίνα Αλεξάντροβνα Αντρέγιεβα, γενική γραμματέας της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Γεννημένη τον Οκτώβρη του 1938 στο Λένινγκραντ, παιδί εργατικής οικογένειας, έχασε τον πατέρα της στις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Πολυτεχνείο) του Λένινγκραντ και έγινε μέλος του ΚΚΣΕ το 1966.

Τη δεκαετία του 1980 η Αντρέγιεβα πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στην αντεπαναστατική διαδικασία της περιβόητης Περεστρόικα.

Το Μάρτη του 1988, εκτενές άρθρο της με τίτλο «Δεν μπορώ να αθετήσω τις αρχές μου», όπου ασκούσε δριμεία κριτική στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων Γκορμπατσόφ, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σοβιετική Ρωσία». Η εφημερίδα Πράβντα είχε αποκαλέσει το άρθρο ως ενα «αντι-περεστρόικα μανιφέστο».

Η Αντρέγιεβα ηγήθηκε της «μπολσεβίκικης πλατφόρμας» του ΚΚΣΕ στη δύσκολη περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης ενώ στο απόγειο των αντεπαναστατικών ανατροπών, το Νοέμβρη του 1991, ίδρυσε το Πανενωσιακό ΚΚ των Μπολσεβίκων με σκοπό να λειτουργήσει ως συνέχεια του ΚΚΣΕ.

Πηγή: idcommunism.com