Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο αρχιτέκτονας, γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

Πέθανε σήμερα ο αρχιτέκτονας, γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης (ανιψιός του αγωνιστή, δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ Γιάννη Ταλαγάνη-Ζέβγου), ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ 4 του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης υπήρξε αντιπρσωπευτικός πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είχε γεννηθεί το 1945 στην Τρίπολη της Αρκαδίας και σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Άρχισε να ζωγραφίζει το 1971 και τον ίδιο χρόνο εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου μελέτησε την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική της Αναγέννησης και κατόπιν στο Παρίσι όπου δούλεψε σαν αρχιτέκτονας. 

Το 1973 εκθέτει για πρώτη φορά τη δουλειά του, συμμετέχοντας στο “Salon d’Automne” του Grand Palais des Champs Elysees, εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Το 1974 συνεργάζεται με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Jacques Lacarriere στη “Ρωμιοσύνη” του Γιάννη Ρίτσου (σκηνικά και κουστούμια). Την ίδια εποχή εκθέτει στο Foyer Royal de l’ Odeon.

Τον Αύγουστο του 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται ως αρχιτέκτων. Το 1984 φιλοτεχνεί το μετάλλιο του “Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών”. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο. Την ίδια χρονιά φιλοτεχνεί το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ. Το 1994 φιλοτεχνεί την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το 1997 η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” του αναθέτει την υλοποίηση του Άλσους των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης φιλοτεχνεί τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης. Τη χρονική περίοδο 2000-2004 προγραμματίζει παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης “Έρως – Άθλος – Ήρως”, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Η ζωγραφική του κινείται στο κλίμα ενός λυρικού ρεαλισμού, με σχέδιο που παραπέμπει στην ελληνική αγγειογραφία. Ασχολήθηκε επίσης με την φωτογραφία.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και έχει πάρει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στις Π.Δ. Αθηναίων, Ηρακλείου κ.α. Έχει φιλοτεχνήσει αφίσες, σκηνικά, κοστούμια και μετάλλια. Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις.

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου