Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής

Πέθα­νε τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της, σε ηλι­κία 62 ετών, ο δημο­σιο­γρά­φος Βασί­λης Λυρι­τζής χτυ­πη­μέ­νος από τον καρ­κί­νο, έπει­τα από σύντο­μη νοση­λεία σε νοσοκομείο.

Τη δυσά­ρε­στη είδη­ση του θανά­του του Βασί­λη Λυρι­τζή, ανα­κοί­νω­σε ο επι χρό­νια συνο­δοι­πό­ρος του σε ραδιό­φω­νο και τηλε­ό­ρα­ση δημο­σιο­γρά­φος Δημή­τρης Οικο­νό­μου, ο οποί­ος ανέ­φε­ρε: «Είναι σα να έχα­σα τον αδερ­φό μου. Είναι ένα βαρύ πλήγ­μα για μένα. Αυτό μόνο μπο­ρώ να πω».

Ο Βασί­λης Λυρι­τζής γεν­νή­θη­κε στο Ηρά­κλειο Κρή­της το 1957. Μεγά­λω­σε, όμως, στην Αθή­να με τους γονείς του και τον αδελ­φό του Μάνο. Τελειώ­νο­ντας το σχο­λείο μετα­κι­νή­θη­κε βορειό­τε­ρα για σπου­δές στη Φιλο­σο­φι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κης στο τμή­μα της Ιτα­λι­κής Φιλο­λο­γί­ας. Εκεί έκα­νε τα πρώ­τα του δημο­σιο­γρα­φι­κά βήμα­τα, παράλ­λη­λα με την σημα­ντι­κή πολι­τι­κή του δρά­ση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραί­ος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Θητεία στο Μαντα­μά­δο της Μυτι­λή­νης και επι­στρο­φή στην Αθή­να στη «μάχι­μη» δημο­σιο­γρα­φία. Στην εφη­με­ρί­δα Αυγή και λίγο αργό­τε­ρα το 1990 στον νεο­σύ­στα­το τότε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό Flash 9,61. Συντά­κτης αρχι­κά, αρχι­συ­ντά­κτης και παρου­σια­στής αργό­τε­ρα του βρα­δι­νού δελ­τί­ου, ενώ στην συνέ­χεια μαζί με τον Δ. Οικο­νό­μου ανα­λαμ­βά­νει το πρω­ι­νό μαγκα­ζί­νο του σταθ­μού. Ο κύκλος του Flash έκλει­σε για τον Βασί­λη Λυρι­τζή έχο­ντας στή­σει ένα από τα πρώ­τα ενη­με­ρω­τι­κά site στην Ελλά­δα το www.flash.gr.

Το επό­με­νο δημο­σιο­γρα­φι­κό κεφά­λαιο για τον Βασί­λη Λυρι­τζή εκτός από ήχο απο­κτά και εικό­να. Το 2002 το δίδυ­μο Λυρι­τζή — Οικο­νό­μου, βγαί­νει κάθε από­γευ­μα στον τηλε­ο­πτι­κό αέρα «Εκτός Γραμ­μής» από την συχνό­τη­τα της Δημό­σιας Τηλε­ό­ρα­σης. Λίγους μήνες μετά κατε­βαί­νουν στο μετε­ρί­ζι της πρω­ι­νής ενη­μέ­ρω­σης της ΕΡΤ με την εκπο­μπή «Πρώ­τη Γραμμή».

Το 2010 η εκπο­μπή μετα­κο­μί­ζει στην τηλε­ό­ρα­ση του ΣΚΑΪ μέχρι το καλο­καί­ρι του 2017 όπου το τηλε­ο­πτι­κό δίδυ­μο της «Πρώ­της Γραμ­μής» βάζει τίτλους τέλους.

Ο Βασί­λης Λυρι­τζής συνέ­χι­σε την πρω­ι­νή ενη­μέ­ρω­ση από το ραδιό­φω­νο του Real Fm, αλλά και από τις γραμ­μές της εφη­με­ρί­δας ΕΘΝΟΣ.

Με τη σύζυ­γο του Ελέ­νη Αντω­νιά­δη απέ­κτη­σαν δυο παι­διά. Τη Μαρι­λέ­να και τον Δημήτρη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο