Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Πέθανε σήμερα Παρασκευή σε ηλικία 73 ετών ο  δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας. Αξιόλογος άνθρωπος, αγωνιστής και νομικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, αλλά η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία το 1971.

Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχε διατελέσει διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, στην τελευταία κυβέρνησή του (1993-1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης. Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σημείωσε: «Θα ήθελα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια για το θάνατο του κυρίου Βγόντζα, με τον οποίο συμπορευτήκαμε πολλές φορές, μετά την δικτατορία ειδικά και φυσικά είχαμε μεγάλες διαφορές, ωστόσο ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, αγωνιστής και αξιόλογος επιστήμονας. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».