Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο εξαίρετος βιολιστής Σοφοκλής Πολίτης

Την Παρασκευή 8 Γενάρη, απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο διακεκριμένος βιολιστής Σοφοκλής Πολίτης, ο οποίος διετέλεσε εξάρχων της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1968 έως το 1980 και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ από το 1993 έως το 2000.

Ο Σοφοκλής Πολίτης σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία με τον διακεκριμένο Ρώσο καθηγητή Ζάσα Λάσσερσον και τους Τζίνα Μπαχάουερ και Γεχούντι Μενουχίν. Ως σολίστ του βιολιού συνέπραξε επανειλημμένα επίσης, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση έργα Ελλήνων συνθετών, όπως ο Διονύσιος Λαυράγκας και ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης. Με τον Κυδωνιάτη και τον τσελίστα Σωτήρη Ταχιάτη σχημάτισε επίσης τρίο μουσικής δωματίου. Ο Σοφοκλής Πολίτης έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον κόσμο της συμφωνικής μουσικής και όταν οι εκτελέσεις του ως εξάρχων της Λυρικής και της ΕΡΤ στα δυσκολότερα κονσέρτα έχουν χαραχτεί στη μνήμη του κοινού.

Ο Σοφοκλής Πολίτης ήταν γιος του μουσικού Μήτσου Πολίτη, μεγάλου τρομπονίστα, που υπήρξε Ακροναυπλιώτης και Μακρονησιωτης και δάσκαλος του σπουδαίου Αλέκου Ξένου.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια για την απώλεια του Σοφοκλή Πολίτη εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι μουσικοί της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Πηγή: 902.gr