Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο κουβανός επαναστάτης, στρατηγός Εφιχένιο Αμεϊχέιρας Ντελγκάδο

Ο στρατηγός Εφιχένιο Αμεϊχέιρας Ντελγκάδο, ιστορικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στην Αβάνα, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

Ο Εφιχένιο Αμεϊχέιρας ήταν μεταξύ εκείνων που μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο έφτασαν στην Κούβα από το Μεξικό με το σκάφος «Γκράνμα» το 1956. Στον ανταρτοπόλεμο στη Σιέρα Μαέστρα κέρδισε τον τίτλο του «κομαντάντε», τον ανώτερο στον επαναστατικό στρατό.

Μετά τη νίκη της επανάστασης διορίζεται αρχηγός της Εθνικής Επαναστατικής Αστυνομίας. Πολέμησε στον Κόπλο των Χοίρων ως αρχηγός του Εθνικού Επαναστατικού Τάγματος Αστυνομίας που αντιμετώπισε την εισβολή των μισθοφόρων και επίσης ξεχώρισε στον αγώνα ενάντια στους ληστές στο Escambray. Ανήκε στο σώμα των κουβανικών στρατευμάτων που εκπλήρωσαν τη διεθνιστική αποστολή στις Δημοκρατίες της Αλγερίας και της Αγκόλα.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας είχε διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο αναπληρωτής επικεφαλής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Του απονεμήθηκε ο τίτλος του στρατηγού και ο τιμητικός τίτλος του «ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας»