Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο «Μπομπ Ντύλαν της Γιουγκοσλαβίας» Τζόρτζε Μπαλάσεβιτς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο Σέρβος τραγουδοποιός Τζόρτζε Μπαλάσεβιτς, έχοντας προσβληθεί από Κορωνοϊό.

Αν και άγνωστος στη χώρα μας, ο Μπαλάσεβιτς υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την σημερινή Σερβία, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Μπομπ Ντύλαν της Γιουγκοσλαβίας» εξαιτίας της φιλειρηνικής του δράσης σε μια χώρα που μαστίζονταν από εθνικιστικό μίσος.

Γεννημένος στο Νόβι Σαντ, από γονείς με καταγωγή από την Σερβία, την Κροατία και την Ουγγαρία, ο Μπαλάσεβιτς εξελίχθηκε σε μουσικό, αρχικά ως μέλος του συγκροτήματος Žetva και αργότερα με το ροκ συγκρότημα Rani Mraz, ενώ για πολλά χρόνια ακολούθησε επιτυχμένη σόλο καριέρα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Μπαλάσεβιτς θεωρούσε τον εαυτό του «Γιουγκοσλάβο», όντας συνεπής εχθρός κάθε εθνικισμού. Ήταν ο πρώτος Σέρβος τραγουδιστής που πραγματοποίησε συναυλία στο Σαράγεβο το 1998, ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Με στίχους όπως «είμαστε ένοχοι γιατί σιωπήσαμε» ο Μπαλάσεβιτς αναδείκνυε την φρίκη των εθνικιστικών διχασμών και της μισαλοδοξίας, αποκτώντας δημοσιότητα που υπερέβαινε όλες τις εθνοτικές διαχωριστικές γραμμές στην ρημαγμένη απ’ τον πόλεμο Γιουγκοσλαβία.

Οι εθνικιστές τον μισούσαν. Ο ίδιος άσκησε σφοδρή κριτική στην πολιτική Μιλόσεβιτς, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ το 1996 έγινε Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σε πολλά από τα τραγούδια του αναφέρεται στην φρίκη του πολέμου: «Δεν έχεις ιδέα αδελφέ μου, δεν ξέρεις τι σημαίνει να σκοτώνεις μια πόλη, δεν γνωρίζεις τη φρίκη των χαρακωμάτων… Ξέρεις, κανείς δεν “απελευθερώθηκε”. Σώθηκε μόνον ο πρώτος σκοτωμένος: όλοι οι άλλοι είναι αιχμάλωτοι του εφιάλτη».