Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας γλύπτης Takis

Έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 93 ετών ο  Ελλη­νας γλύ­πτης Πανα­γιώ­της Βασι­λά­κης, γνω­στός ως Τάκις.

Ο Πανα­γιώ­της Βασι­λά­κης, γνω­στός παγκο­σμί­ως ως TAKIS, απο­τέ­λε­σε μια από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες προ­σω­πι­κό­τη­τες της ελλη­νι­κής αλλά και της παγκό­σμιας εικα­στι­κής σκη­νής. Πρω­το­πό­ρος της κινη­τι­κής τέχνης, ξεδί­πλω­σε το καλ­λι­τε­χνι­κό του ταλέ­ντο μετά το πέρας του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και επι­βλή­θη­κε προ­σφέ­ρο­ντας μια δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση της κινη­τι­κής τέχνης. Καλ­λι­τέ­χνης αυτο­δί­δα­κτος εκ πεποι­θή­σε­ως, κατά­φε­ρε να δημιουρ­γή­σει μια άρρη­κτη σύν­δε­ση ανά­με­σα στην τέχνη και τις επι­στή­μες συν­δυά­ζο­ντας στοι­χεία της φύσης και της φυσι­κής στη γλυ­πτι­κή του. Ο Takis ως «ακά­μα­τος δου­λευ­τής των μαγνη­τι­κών πεδί­ων …» δημιούρ­γη­σε κινη­τι­κά έργα τέχνης που έχουν εμπνεύ­σει ζωγρά­φους, γλύ­πτες και ποι­η­τές της γενιάς του αλλά και συγ­χρό­νους του.

Γεν­νή­θη­κε το 1925 στην Αθή­να. Ξεκί­νη­σε την καλ­λι­τε­χνι­κή του πορεία σε ηλι­κία περί­που 20 ετών, παρά το γεγο­νός ότι η οικο­γέ­νειά του δεν απο­δε­χό­ταν την κλί­ση του προς τις καλές τέχνες, σε ένα υπό­γειο εργα­στή­ρι, όταν έρχε­ται σε επα­φή με τα έργα του Picasso και του Giacometti. Το 1952 δημιουρ­γεί το πρώ­το του ατε­λιέ με τους παι­δι­κούς του φίλους και καλ­λι­τέ­χνες Μίνω Αργυ­ρά­κη και Ραϋ­μόν­δο στην περιο­χή της Ανά­κα­σας. Τα πρώ­τα έργα του Τάκι είναι προ­το­μές από γύψο και γλυ­πτά από σφυ­ρή­λα­το σίδη­ρο εμπνευ­σμέ­να και από τον αρχαιο­ελ­λη­νι­κό πολι­τι­σμό αλλά και από καλ­λι­τέ­χνες όπως ο Picasso και ο Giacometti.

Παρά το γεγο­νός ότι είναι ανα­γνω­ρι­σμέ­νος για τα κινη­τι­κά του γλυ­πτά, ο Takis πρω­το­πο­ρεί και στη δημιουρ­γία σκη­νι­κών, στη μου­σι­κή επι­μέ­λεια θεα­τρι­κών παρα­στά­σε­ων και performances.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο