Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε ο πρώην ηγέτης του ΚΚ Βιετνάμ Ντο Μουόι

Απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών ο Ντο Μουόι, πρώην ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ,  έπειτα από μακρά ασθένεια όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση της χώρας σήμερα.

Ο Μουόι γεννήθηκε το 1917 σε προάστιο του Ανόϊ. Πήρε μέρος στην εξέγερση ενάντια στους γάλλους αποικιοκράτες το 1936 και τρία χρόνια αργότερα έγινε μέλος του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδοκίνας. 

Διετέλεσε στρατηγός των Βιετμίνχ πολεμώντας εναντίον των γαλλικών αποικιακών στρατευμάτων τις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Το 1941 συνελήφθη από το γαλλικό στρατό και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, αλλά κατάφερε να αποδράσει το 1945.

Ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1988 και αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του κόμματος το 1991.

Η εξαετής θητεία του συνέπεσε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και με την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Τον Δεκέμβριο του 1997 ανέλαβε σύμβουλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ του Βιετνάμ, έναν ρόλο στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 2001.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για την κηδεία του.