Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνογράφος Φαίδων Πατρικαλάκις

«Έφυ­γε» από τη ζωή χθες το από­γευ­μα σε ηλι­κία 82 χρο­νών  ο σημα­ντι­κός ζωγρά­φος, σκη­νο­γρά­φος, ενδυ­μα­το­λό­γος, θεα­τρο­λό­γος, ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας Φαί­δων Πατρικαλάκις.

PATRIKALAKIS

Ο Φαί­δων Πατρι­κα­λά­κις είχε πρό­σφα­τα κατα­φύ­γει στην πατρί­δα του μετά από ξαφ­νι­κή σοβα­ρή ασθένεια.

patrikalakis5

O Φαί­δων Πατρι­κα­λά­κις γεν­νή­θη­κε στη Δρά­μα την 1.1.1935. Σπού­δα­σε αρχι­κά στη Σχο­λή Bακα­λό και στη συνέ­χεια στο Παρί­σι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθο­δή­γη­ση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique. Tα έργα του από το 1960 παρου­σιά­ζο­νται σε ατο­μι­κές και συλ­λο­γι­κές εκθέ­σεις στην Eλλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό. Παράλ­λη­λα, ασχο­λή­θη­κε και με τη σκη­νο­γρα­φία-ενδυ­μα­το­λο­γία. Πρώ­τη του δου­λειά τα σκη­νι­κά για τον “Mατω­μέ­νο γάμο” στην “Alliance Francaise” (1960). Στο Παρί­σι, όπου δού­λε­ψε από το 1961 μέχρι το 1964, μετα­ξύ άλλων συνερ­γά­στη­κε με το “Theatre de poche” και στο Λον­δί­νο με το θέα­τρο “Old Witch”. Στην Eλλά­δα δού­λε­ψε με το Θέα­τρο Tέχνης του Kαρό­λου Kουν (1967–1973), το K.Θ.B.E. (1970), το Θέα­τρο Στοά (1971), το Θέα­τρο Kαρέ­ζη-Kαζά­κου (1973–1974), το Aνοι­κτό Θέα­τρο (1975), το Θεσ­σα­λι­κό Περι­φε­ρεια­κό Θέα­τρο Προ­μη­θέα Δεσμώ­τη που παρου­σιά­στη­κε στην Eπί­δαυ­ρο κ.ά.

patrikalakis6

Έχει στο ενερ­γη­τι­κό του 33 βιβλία για ζωγρα­φι­κή, μου­σι­κή, σκη­νο­γρα­φία, θέα­τρο, ποί­η­ση, μυθι­στό­ρη­μα και ταξι­διω­τι­κές εμπειρίες.

patrikalaksi7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο