• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνθέτης Γιώργος Μανιάτης

Πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 79 ετών ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνθέτης Γιώργος Μανιάτης. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 13.45.

Ο Γ. Μανιάτης γεννήθηκε το 1939 στη Μεσσήνη και μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό. Σε ηλικία 15 ετών κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτοπαίδων Πόρου (1954-1956), ενώ στα 17 του εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο για να εργαστεί σε ανθρακωρυχείο. Στα 18 του κατετάγη στη Λεγεώνα των Ξένων και βρέθηκε στην Αλγερία κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της το 1959. Παρέμεινε λεγεωνάριος επί τρεισήμισι χρόνια, καταγράφοντας στο βιβλίο του «Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων» τη βία των Γάλλων εναντίον των Αλγερινών. Απέδρασε από τη Λεγεώνα περιπλανώμενος στην έρημο και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961, διασχίζοντας τη Σαχάρα. Η δημοσίευση του βιβλίου επέφερε την καταδίκη του από τις γαλλικές δικαστικές αρχές.

Ο Γ. Μανιάτης εργάστηκε ως ανταποκριτής σε αθηναϊκές εφημερίδες και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, έγραψε ποίηση και αρθρογράφησε στην εφημερίδα «Ελευθερία».

Μετά την επιβολή της δικτατορίας το 1967 πέρασε στην παρανομία και έφυγε στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το 1973 βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο της Χιλής όταν το πολιορκούσε ο δικτάτορας Πινοσέτ. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη μουσική, φέρνοντας στο προσκήνιο το νέο ρεμπέτικο, ενώ το 1978 ο Γ. Μανιάτης δημιούργησε την πρώτη του ορχήστρα, το «Ευρετήριο». Το 1980 ταξίδεψε σε μυστική αποστολή στην Τουρκία του πραξικοπηματία Κενάν Εβρέν, όπου αναζήτησε αγνοουμένους της Κύπρου.

Τα βιβλία του «Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων»( 1961), «Objet sans valeur» ( 1972), «Ο Μίδας βασιλιάς έχει αυτιά γαϊδάρου ή εκατέρωθεν της ουσίας» (1972), «Η μυθολογία του ενός ή η μυθολογία του άλλου» (1975), «’Εξεργα» (1976), «Η συν – έν – τευξη ή για να εξηγούμεθα» (1976) και «Πρώτη αγάπη» (1989), όλα από τις εκδόσεις της Εστίας, υμνήθηκαν από την κριτική για το ανατρεπτικό πνεύμα και την πρωτοτυπία της γραφής τους.

«Πώς λέτε εσείς Καλά Χριστούγεννα;» «ΕΙΣΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ…»