Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο καλλιτέχνης του λαού της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Γκαμπζόν

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια ο αποκαλούμενος καλλιτέχνης του λαού της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ Ιωσήφ Γκαμπζόν, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκαμπζόν νοσηλεύθηκε για τελευταία φορά στις 20 Ιουλίου. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε έγιναν γνωστά το 2005 όταν αποκάλυψε ότι έπασχε από μία μορφή καρκίνου. Τα χρόνια που ακολούθησαν υποβλήθηκε σε διάφορες επεμβάσεις και χημειοθεραπείες.

Ο Γκαμπζόν γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1937 στην Ουκρανία, κοντά στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Άρχισε να τραγουδά από πολύ μικρός, ενώ όταν ήταν εννέα χρόνων εμφανίσθηκε στο Κρεμλίνο για να τραγουδήσει μπροστά στον τότε γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Ιωσήφ Στάλιν το τραγούδι «Πετούν τα αποδημητικά πουλιά».

Στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην γνωρίζει τον λυρικό βαρύτονο. Και εάν υπήρχαν κάποιοι, μετά την εμφάνιση του στην ταινία «17 Στιγμές της Άνοιξης» σίγουρα τον λάτρεψαν και αυτοί.