Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέθανε στη Μόσχα ο Βρετανός πρώην κατάσκοπος της KGB Τζορτζ Μπλέικ

Ο Βρετανός Τζορτζ Μπλέικ, πρώην κατάσκοπος για λογαριασμό των Σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 98 ετών.

Ο Μπλέικ υπήρξε «διπλός πράκτορας« με μεγάλη δράση κυρίως την δεκαετία του 1950, κατά την οποία αποκάλυψε σημαντικά μυστικά της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Εντάχθηκε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1950 στάλθηκε στην Κορέα. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της βαρβαρότητας των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κορέας και αποφάσισε να περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, δουλεύοντας για λογαριασμό της ΕΣΣΔ.

116263820 mediaitem87255198

Όταν τολ 1961 αποκαλύφθηκε η δράση του υπέρ των σοβιετικών, οι βρετανικές αρχές τον καταδίκασαν σε 42 χρόνια φυλάκιση. Το 1966, ωστόσο, κατάφερε να αποδράσει από τη Βρετανία και να διαφύγει στην Σοβιετική Ένωση.

Στην Μόσχα ήρθε σε επαφή με άλλους Βρετανούς «διπλούς πράκτορες» -μέλη της περίφημης ομάδας των «Πέντε του Κέημπριτζ» (Cambridge Five), όπως ο Κιμ Φίλμπι και ο Ντόναλντ Μακλίν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Μπλέικ, χαρακτηρίζοντας τον ως «εξαίρετο επαγγελματία» και άνθρωπο «αξιοσημείωτης γενναιότητας».

«Σήμερα, ο θρυλικός Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ιβάνοφ, στο πρακτορείο Sputnik.