Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή

Πέντε χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται την Τρί­τη 18 Σεπτέμ­βρη από τη μέρα που ο Παύ­λος Φύσ­σας δολο­φο­νή­θη­κε από τη ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή. Η πρω­το­φα­νής σε αγριό­τη­τα εγκλη­μα­τι­κή πρά­ξη εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο μιας συλ­λο­γι­κής οργα­νω­μέ­νης — καθο­δη­γού­με­νης δρά­σης από κεντρι­κά, περι­φε­ρεια­κά και τοπι­κά όργα­να, με απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το, τους τραυ­μα­τι­σμούς, την από­πει­ρα δολο­φο­νιών και άλλα αδικήματα.

Λίγες μέρες μετά τη δολο­φο­νι­κή ενέ­δρα που έστη­σε η ναζι­στι­κή συμ­μο­ρία σε συν­δι­κα­λι­στές κομ­μου­νι­στές της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Ζώνης του Περά­μα­τος, ανα­λαμ­βά­νο­ντας ως γνή­σιο τέκνο του συστή­μα­τος της εκμε­τάλ­λευ­σης την πιο βρώ­μι­κη δου­λειά ενά­ντια στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και ορθώ­νο­ντας τεί­χος προ­στα­σί­ας στα κέρ­δη των εργο­δο­τών, δολο­φο­νεί τον Παύ­λο Φύσ­σα. Δολο­φο­νεί το παι­δί μιας λαϊ­κής οικο­γέ­νειας (ήταν και ο ίδιος μέλος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου, όπως και ο πατέ­ρας του), που κατήγ­γελ­λε με τα τρα­γού­δια του τον εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα της Χρυ­σής Αυγής και καλού­σε σε απο­μό­νω­ση και αντι­με­τώ­πι­ση της φασι­στι­κής οργά­νω­σης στις γει­το­νιές του Πειραιά.

Σχε­δόν 1,5 χρό­νο πριν, στην ίδια περιο­χή, στο Πέρα­μα, Αιγύ­πτιοι αλιερ­γά­τες είχαν δεχτεί τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής στο σπί­τι τους. Η ναζι­στι­κή οργά­νω­ση είχε επι­δο­θεί και πιο πριν σε σει­ρά άγριων εγκλη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων (δολο­φο­νία του Πακι­στα­νού εργά­τη Σαχ­ζάτ Λουκ­μάν στα Πετρά­λω­να, επι­θέ­σεις στους κοι­νω­νι­κούς χώρους «Συνερ­γείο» στην Ηλιού­πο­λη και «Αντί­πνοια» στα Πετρά­λω­να, επί­θε­ση σε 16χρονο μαθη­τή Λυκεί­ου στο Παλαιό Φάλη­ρο, επι­θέ­σεις σε κατα­στή­μα­τα και κοι­νό­τη­τες μετα­να­στών κ.ά.)

Οι χρυ­σαυ­γί­τες πολύ πριν από τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις είχαν φανε­ρώ­σει τις προ­θέ­σεις τους με κάθε μέσο και τρό­πο. Είχαν φανε­ρώ­σει ότι είναι το «μακρύ χέρι» των εργο­δο­τών, αφού αυτοί είναι που εδώ και χρό­νια είχαν βάλει στο στό­χα­στρο το ταξι­κό Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου στο Πέρα­μα. Μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και μεγα­λο­ερ­γο­λά­βοι, με εκτε­λε­στι­κό όργα­νο τη ναζι­στι­κή συμ­μο­ρία, θέλη­σαν να μετα­τρέ­ψουν το Πέρα­μα και τη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη σε εργα­σια­κό «Ντα­χά­ου».

«Μακρύ χέρι» των αφεντικών

Απο­κα­λυ­πτι­κές είναι οι δηλώ­σεις εργο­δο­τών, στε­λε­χών της Χρυ­σής Αυγής (Λαγού, Μίχου, Πανα­γιώ­τα­ρου, Κασι­διά­ρη) και απο­κα­λού­με­νων «συν­δι­κα­λι­στών» του δου­λε­μπο­ρι­κού με τον μαν­δύα του σωμα­τεί­ου, με ανα­φο­ρές στο «εργα­τι­κό κόστος που διώ­χνει τον εφο­πλι­σμό από την Ελλά­δα», τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, την εργα­σια­κή ειρή­νη, τα θέμα­τα υγιει­νής και ασφά­λειας, για τους «εργα­το­πα­τέ­ρες» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Για πολύ και­ρό δια­μορ­φω­νό­ταν κλί­μα ενά­ντια στο ταξι­κό σωμα­τείο στη Ζώνη. Ενδει­κτι­κές και οι …εκλε­κτι­κές συγ­γέ­νειες εργο­δο­τών — στε­λε­χών της.

Η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, το «μακρύ χέρι» των εργο­δο­τών, είχε βάλει στο στό­χα­στρο το ταξι­κό σωμα­τείο της Ζώνης. Ο Χρ. Κυρι­τσό­που­λος, γνω­στός εργο­δη­γός των εργο­λά­βων, δήλω­νε στις 17 Σεπτέμ­βρη του 2013 στο Πέρα­μα, λίγες ώρες πριν από τη δολο­φο­νία του αντι­φα­σί­στα μου­σι­κού: «Εχου­με το δικαί­ω­μα, λοι­πόν, κι εμείς να κάνου­με ένα σωμα­τείο και με αυτό το σωμα­τείο, βάσει νόμου, που θα απο­τε­λεί­ται από αρκε­τά μέλη, θα δια­φο­ρο­ποι­ή­σου­με τα μερο­κά­μα­τά μας (…) Τα μερο­κά­μα­τα που παίρ­να­με πριν δύο, τρία ή τέσ­σε­ρα χρό­νια ήταν πάρα πολύ μεγά­λα και υψη­λά, σε σχέ­ση με την κρί­ση. Θα μπο­ρού­σα­με να χαμη­λώ­σου­με τα μερο­κά­μα­τά μας, να εγγυ­η­θού­με στους Ελλη­νες εφο­πλι­στές ότι αν φέρουν τα βαπό­ρια τους εδώ, θα στα­μα­τή­σου­με τις απερ­γί­ες που γίνο­νταν όλα αυτά τα χρό­νια για διά­φο­ρους λόγους».

Το κίνη­τρο της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης ήταν πολι­τι­κό, αφού οι χρυ­σαυ­γί­τες ήθε­λαν να χτυ­πή­σουν κομ­μου­νι­στές και πρω­το­πό­ρους συν­δι­κα­λι­στές, στε­λέ­χη του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου. Οπως ειπώ­θη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο δικα­στή­ριο, «η ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία υπάρ­χει μόνο μέσα από εγκλή­μα­τα, αυτά τα συγκε­κρι­μέ­να. Τα εγκλή­μα­τα αυτά απορ­ρέ­ουν από αυτήν την ιδε­ο­λο­γία, που ενστερ­νί­ζε­ται η Χρυ­σή Αυγή. Οι πρά­ξεις έχουν ένα κίνη­τρο και αυτό είναι με πολι­τι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό περιεχόμενο».

Αλλω­στε, ο Πει­ραιάς παρα­μέ­νει το κέντρο των εξε­λί­ξε­ων. Το δου­λε­μπο­ρι­κό της Χρυ­σής Αυγής στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη συνε­χί­ζει την προ­σπά­θεια, στο πλευ­ρό των εργο­λά­βων, να μην εφαρ­μο­στεί η κλα­δι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας που πρό­σφα­τα υπέ­γρα­ψε το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής στη Ζώνη, μετά από 9μηνο αγώνα.

Στοχοποιημένος ο Φύσσας, τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση

Η δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα ήταν απο­τέ­λε­σμα συλ­λο­γι­κής, οργα­νω­μέ­νης και καθο­δη­γού­με­νης δρά­σης των ταγ­μά­των εφό­δου. Δολο­φο­νή­θη­κε από το στέ­λε­χος της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης στη Νίκαια, Γ. Ρου­πα­κιά, με άμε­ση συνέρ­γεια των ταγ­μά­των εφό­δου. Χρυ­σαυ­γί­τες της τοπι­κής είδαν τον Π. Φύσ­σα στην καφε­τέ­ρια, ενη­μέ­ρω­σαν την οργά­νω­ση και συγκε­ντρώ­θη­κε το τάγ­μα εφό­δου. Πριν, συγκρο­τη­μέ­να και πει­θαρ­χώ­ντας στην εντο­λή του πυρη­νάρ­χη, είχαν πάει στην ΤΟ Νίκαιας και είχαν εξο­πλι­στεί με ρόπα­λα, σιδε­ρο­γρο­θιές, στι­λέ­τα, ενώ τους δόθη­καν και σχε­τι­κές οδη­γί­ες. Η δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση οργα­νώ­θη­κε, «με τηλε­φω­νή­μα­τα και μηνύ­μα­τα», από το μηχα­νι­σμό της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης. Ξεκά­θα­ρα έχει απο­δει­χθεί ότι ο Παύ­λος Φύσ­σας ήταν στο­χο­ποι­η­μέ­νος και τον έψα­χνε η ναζι­στι­κή οργά­νω­ση. «Αυτούς τους ψάχνα­με πολύ και­ρό, είχα­με πάει και με τους Περα­μα­τιώ­τες 3 φορές “Ρεσάλ­το”», λέει ο υπεύ­θυ­νος των ταγ­μά­των εφό­δου της ΧΑ στον Πει­ραιά, Ν. Αποστόλου.

Σημα­ντι­κό στοι­χείο που προ­κύ­πτει επί­σης από τις επι­θέ­σεις των ταγ­μά­των εφό­δου είναι η εκ των προ­τέ­ρων ενη­μέ­ρω­ση του ιεραρ­χι­κά ανώ­τε­ρου οργά­νου (π.χ. περι­φε­ρειάρ­χη — βου­λευ­τή). Οι τηλε­φω­νι­κές επι­κοι­νω­νί­ες μετα­ξύ των χρυ­σαυ­γι­τών και της ηγε­σί­ας τους δια­κό­πτο­νται το χρο­νι­κό διά­στη­μα της επί­θε­σης και της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα και συνε­χί­ζο­νται μετά, με κύρια την κλή­ση μετα­ξύ Ι. Λαγού και αρχη­γού της Χρυ­σής Αυγής. Ο μαφιό­ζι­κος τρό­πος με τον οποίο έδρα­σαν, επί­σης, θυμί­ζει τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση ενά­ντια στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Να υπο­γραμ­μι­στεί, τέλος, ότι η πολύ­χρο­νη εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης απο­κα­λύ­πτει την ανο­χή των κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών και των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά. Ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρου­με την αδρά­νεια της αστυ­νο­μί­ας, η οποία αν και παρού­σα σε πολ­λές επι­θέ­σεις «περί άλλα ετύρ­βα­ζε». Χαρα­κτη­ρι­στι­κή η περί­πτω­ση της παρου­σί­ας 8 αστυ­νο­μι­κών που δεν επε­νέ­βη­σαν, στη διάρ­κεια της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα. Προ­κύ­πτει ξεκά­θα­ρα ότι την ώρα που ο Ρου­πα­κιάς μαχαι­ρώ­νει τον αντι­φα­σί­στα μου­σι­κό, οι αστυ­νο­μι­κοί είναι στο διά­ζω­μα, πέντε μέτρα μακριά. Εχου­με, δηλα­δή, ένα έγκλη­μα στο οπτι­κό πεδίο της Αστυ­νο­μί­ας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο