Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέραμα: Οι ΔΙΑΣ ήξεραν ότι στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά – Είχαν εντολή από το κέντρο να σταματήσουν την καταδίωξη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, από αστυνομικά πυρά. Την ίδια ώρα εντύπωση έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που «διέρρευσαν» από την συνομιλία που είχε η ομάδα ΔΙΑΣ με το κέντρο της ΕΛΑΣ.

Από αυτά προκύπτει ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη γνώριζαν ότι πρόκειται για Ρομά. «Κέντρο δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι», ακούγεται να λέει η ομάδα της ΔΙΑΣ.

Αφού συνεχίζεται η καταδίωξη του οχήματος σε κατοικημένη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων είναι σαφής. «Τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον». Η ομάδα της ΔΙΑΣ απαντάει «ίσως το προλάβω» και το κέντρο επαναλαμβάνει: «Η εντολή είναι σαφής διακόπτουμε τώρα». Το κέντρο της ΕΛΑΣ δίνει αρκετές φορές ακόμη την ίδια εντολή.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ζητάνε από το κέντρο να σταλεί ασθενοφόρο γιατί «έχουμε Ε23 (σ.σ. πυροβολισμοί) και.. εμβολισμό μηχανής». Το κέντρο ρωτάει: «Ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;» και η ομάδα της ΔΙΑΣ απαντάει: «Αρνητικός κέντρο, παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 γιατί κινούνταν … εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες».

Το κέντρο ξαναρωτάει εάν οι «δράστες έχουν τραυματιστεί λόγω του Ε -23» και μετά την θετική απάντηση από την ομάδα ΔΙΑΣ απευθύνει το ερώτημα εάν «υπάρχουν και τραυματίες από τους δικυκλιστές». «Κέντρο έχει παρασύρει 5 υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος, αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε- 23 γιατί κινούνταν με θανατηφόρο.. εναντίον συναδέλφου», είναι η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα.

Υπενθυμίζουμε πως η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για εφτά αστυνομικούς που τραυματίστηκαν όταν εμβολίστηκαν οι μηχανές τους.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος ζητούν τη διερεύνηση πιθανού ρατσιστικού κινήτρου. Οι Ηλ. Γιαννόπουλος (νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», η οποία στηρίζει την οικογένεια για την απόδοση δικαιοσύνης), Θαν. Καμπαγιάννης και Αλ. Καραγιάννη δηλώνουν ότι επιδιώκουν «την πλήρη, αντικειμενική, ανεξάρτητη και ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων». Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι τουλάχιστον 36 σφαίρες, που οι επτά αστυνομικοί έριξαν σε τρεις νεαρούς και ανήλικους ανθρώπους, είναι δολοφονία: Δεν αποτελούν άμυνα και βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τη νομιμότητα» και προσθέτουν ότι «ο δηλούμενος στόχος της ακινητοποίησης θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους που θα σέβονταν την ανθρώπινη ζωή».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το υπόμνημα των γονιών του θύματος, ο οποίος είχε δυο παιδιά και η σύζυγός του είναι έγκυος, που σημειώνει ότι απαιτεί την τιμωρία των υπευθύνων και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την οποία θεωρεί έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα. Διευκρινίζει δε ότι ο γιος τους ήταν συνοδηγός και το σώμα του γαζώθηκε από σφαίρες.

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis