Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πέφτει η αυλαία στη δίκη της Τσέπε η οποία απαρνήθηκε(;) το νεοναζιστικό της παρελθόν για να γλιτώσει

Σε μια ακριβώς εβδομάδα από σήμερα, στις 11 Ιουλίου, θα πέσει στο Μόναχο η αυλαία της πολύκροτης δίκης της Μπεάτε Τσέπε, της κύριας κατηγορούμενης στην υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU.

Μαζί με άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενους δικάζονται για τα εγκλήματα της NSU, η οποία έχει στο ενεργητικό της δέκα συνολικά δολοφονίες, 8 Τούρκων, του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και μιας γερμανίδας αστυνομικού. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει γνωστό εάν το δικαστήριο θα υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελίας για την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στην Τσέπε, η οποία μαζί με τους Μούντλος και Μπόνχαρντ που βρέθηκαν νεκροί, θεωρείται ότι ανήκει στο σκληρό πυρήνα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

nazi

Κατά την τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας η κατηγορούμενη είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο δικαστήριο, τους λοιπούς ενάγοντες και τους συγγενείς τους θυμάτων. Κάνοντας χρήση του δικαιώματός της, η Τσέπε απαρνήθηκε το παρελθόν της και παρακάλεσε η ετυμηγορία να μην επηρεαστεί από δημόσιες και πολιτικές πιέσεις. Υποστήριξε πως η ιδεολογία της άκρας δεξιάς δεν έχει γι’ αυτήν «αληθινά καμιά σημασία πια». Μάλιστα απευθύνθηκε στους οικείους των δέκα θυμάτων υποστηρίζοντας ότι συναισθάνεται τη «θλίψη» και την «απελπισία» τους.

 

Ο Κάρστεν Ίλιους, συνήγορος της χήρας του δολοφονηθέντος Μέμετ Κούμπασικ: «Δεν μας είπε τίποτα καινούριο. Ήταν οδυνηρό να την ακούει κανείς. Ειδικά ο τρόπος που μιλάει έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα περιεχόμενα του λόγου της. Είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση, επιθετική. […] Το να λέει ότι λυπάται τους συγγενείς εξακολουθεί να ακούγεται σαν προσβολή […]».

«Έχει ναζιστική, αντισημιτική και ρατσιστική σκέψη», σχολίασε άλλος συνήγορος των θυμάτων. «Ο τρόπος που επιχείρησε να υποβαθμίσει το ρόλο της ήταν σκηνοθετημένος».