Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παγκόσμια ανησυχία από τον ακατάπαυστο φραστικό πόλεμο του Τραμπ κατά της Βόρειας Κορέας

Φραστικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν την επιθετική ρητορική τους και να εξακοντίζουν συνεχείς απειλές, με ταυτόχρονη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος όπως οι συνεχείς πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Το πρωί της Δευτέρας, αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B πέταξαν και πάλι με τη συνοδεία μαχητικών πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας (στο διεθνή εναέριο χώρο). Το Πεντάγωνο έσπευσε να σημειώσει ότι η ενέργεια αυτή δείχνει το εύρος το εύρος των στρατιωτικών επιλογών που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ, σημείωσε ότι η πτήση έγινε σε περιοχή που «είναι το βορειότερο σημείο από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη όπου έχει πετάξει μαχητικό ή βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ανοικτά των ακτών της Βόρειας Κορέας κατά τον 21ο αιώνα και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την απερίσκεπτη συμπεριφορά (της Βόρειας Κορέας )».

Και ενώ τα φραστικά πυρά εκτοξεύονται εκατέρωθεν η ανησυχία εντείνεται με τη συνεχή ένταση των απειλών προς τη Β. Κορέα, ότι μια λάθος κίνηση θα οδηγήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εκ νέου χτες βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε τη Βόρεια Κορέα με «στρατιωτική δράση».

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είναι η λύση που θα προτιμούσε, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Έχουμε μία δεύτερη επιλογή για τη Βόρεια Κορέα. Είμαστε πανέτοιμοι για αυτήν την επιλογή -όχι την προτιμώμενη- αλλά αν την επιλέξουμε, σας το λέω θα είναι καταστροφική», δήλωσε ο Τραμπ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε: «Αυτή η δεύτερη επιλογή για τη Βόρεια Κορέα είναι η στρατιωτική επιλογή. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε».

Όσον αφορά τη διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει πόλεμο στη χώρα του και πως θα βομβαρδίσουν αμερικανικά μαχητικά, ο Τραμπ σχολίασε ότι ενήργησε πολύ λανθασμένα και ότι είπε πράγματα που δεν έπρεπε ποτέ να ειπωθούν.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους προκατόχους του, σημειώνοντας πως τους κληροδότησαν “χάος” στο θέμα της Κορέας καθώς, όπως υποστήριξε, το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και 25 χρόνια.

Των χτεσινών απειλών είχαν προηγηθεί αυτές του προηγούμενου Σαββάτου οόπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ντ. Τραμπ είπε πως η Βόρεια Κορέα δε θα υπάρχει σε λίγο.

«Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του ανθρωπάκου πύραυλου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Είναι φρούδα ελπίδα να θεωρεί κανείς ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα κουνηθεί έστω και μία σπιθαμή ή θα αλλάξει τη στάση της εξαιτίας των σκληρότερων κυρώσεων των εχθρικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

ο Ρι Γιονγκ-χο – υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας – δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η Βόρεια Κορέα διατηρεί το δικαίωμα να καταρρίπτει αμερικανικά βομβαρδιστικά, σχολιάζοντας τις νέες απειλές που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ το σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό ισχύει ακόμη κι όταν δεν βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας. «Ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ πρώτα μας κήρυξαν τον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η δήλωση του Ρι φαίνεται πως έρχεται σε απάντηση της πτήσης των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Γαλλία: Ο τρόπος του Τραμπ δεν είναι ο καλύτερος για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής κρίσης

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι λεκτικοί διαξιφισμοί του Ντόναλντ Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα πιθανόν δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της πυρηνικής κρίσης και κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να επικεντρώσει την προσοχή του στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι επιθετικές δηλώσεις του Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει φόβους ότι πιθανή λάθος κίνηση θα οδηγήσει στην ανάληψη δράσης με ανυπολόγιστες συνέπειες και κυρίως δεδομένου ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου.

“Η μέθοδος του Τραμπ πιθανόν δεν είναι η καλύτερη αλλά την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις ευθύνες. Η χώρα που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά είναι η Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος Τραμπ αντιδρά δυναμικά σε αυτό, αλλά χωρίς αμφιβολία υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντίδρασης με την αύξηση της πίεσης και τις κυρώσεις”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Ο Λε Ντριάν επανέλαβε ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για τυχαία στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης.

“Ο κόσμος ζει σε μια επικίνδυνη περίοδο. Προς το παρόν βρισκόμαστε στη φάση της λεκτικής σύγκρουσης αλλά θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα ατυχήματα”, πρόσθεσε ο υπουργός.

 Η στρατιωτική δράση δεν είναι επιλογή για την επίλυση της κρίσης

Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως το θέμα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και πως τα στρατιωτικά μέσα δεν είναι επιλογή, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή των ΗΠΑ θα είναι «καταστροφική».