Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων –  Την ανάγκη κοινής πάλη προσφύγων-μεταναστών με τους Έλληνες συναδέλφους τους επισημαίνει το ΚΚΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, (20 Ιουνίου) το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν διπλά εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, που ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζει ότι το προσφυγικό δράμα “είναι και δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” η οποία συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση “είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνικά όπλα” ότι “στις παλιές και τις νέες ΝΑΤΟϊκές βάσεις και εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στη χώρα μας ανεφοδιάζεται και εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που βομβαρδίζει τις χώρες των προσφύγων” και “συνεργάζεται με το κράτος-σφαγέα του παλαιστινιακού λαού.”

Το ΚΚΕ αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση “παράλληλα ψηφίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όλες τις αποφάσεις που έχουν εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ψηφίζει όλο και πιο βάρβαρα μέτρα που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο”.

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο θα παραμείνουν στην Ελλάδα και το επόμενο διάστημα “θα ενταχθούν στην εργατική τάξη της χώρας μας, θα μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και βάσανα που έχουν και οι Έλληνες εργαζόμενοι”.

“Όλοι τους, πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπως είναι και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και των άλλων καπιταλιστικών χωρών υποδοχής. Γι’ αυτό και δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό αντίπαλο: το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις διεθνείς συμμαχίες του, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)” υπογραμμίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι “η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών”.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες “να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους για συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό. Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για το συνολικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν από την Ελλάδα”.

Στους στόχους πάλης το ΚΚΕ περιλαμβάνει τις ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές, τις ταχείες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου βάσει των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, τις άδειες διαμονής και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και των δουλεμπορικών και εγκληματικών κυκλωμάτων που θέλουν να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες.

“Καλούμε τους πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν μέρος πιο ενεργά στο πλευρό του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να μη ‘σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαί’, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή του καπιταλισμού, που είναι συνώνυμος με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά” καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.