Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παιδικό φάρμακο βασισμένο στην κάνναβη κυκλοφορεί με την βούλα της ΕΕ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης /

Σε λίγους μήνες σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα κυκλοφορήσει το παιδικό φάρμακο Epidiolex που απευθύνεται σε παιδιά που πάσχουν από κάποιες βαριές μορφές επιληψίας όπως το σύνδρομο Dravets που επιφέρει εκατοντάδες κρίσεις το 24ωρο.. 

Σύμφωνα με την Σουηδική Φαρμακευτική Αρχή το φάρμακο θα είναι σε μορφή λαδιού που περιέχει CBO μια από τις ουσίες που, σύμφωνα με την Αρχή,  βοηθά στην πρόληψη επιληπτικών κρίσεων και δεν περιέχει την ναρκωτική ουσία THC

Η Εποπτική Αρχή Φαρμάκων της ΕΕ στα τέλη Ιουλίου ενέκρινε και πρότεινε την χρήση του φαρμάκου. 

-Ήταν αναμενόμενο. Η έγκριση αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλώνει στην Σουηδική ραδιοτηλεόραση εκπρόσωπος ο Per Claesson συντονιστης στην Σουηδική Φαρμακευτική αρχή. 

20190820 235038

Οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο φάρμακο αλλά

– Δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από το νέο φάρμακο, δηλώνει ο Tove Hallböök υπεύθυνος γιατρός για την επιληψία στο Νοσοκομείο Παίδων στην πόλη Γκέτεμποργκ

-Η δράση του φαρμάκου είναι περίπου η ίδια όπως των περισσοτέρων αντιεπιληπτικών φαρμάκων αλλά έχει σοβαρές παρενέργειες. Από την άλλη όταν κάποιος ασθενής πάσχει από σοβαρές κρίσεις θέλει να δοκιμάσει τα πάντα, συμπληρώνει.

-Δεν είναι χωρίς προβλήματα η εμφάνιση αυτού του φαρμάκου, δηλώνει ο προφέσορας στην βιολογική εξάρτηση Fred Nyberg στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. 

-Η χρήση του φαρμάκου μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν είναι και τόσο επικίνδυνο να χρησιμοποιεί κανείς την κάνναβη και άρα μπορεί και να την καπνίσει. 

Αυτό το κίνδυνο δεν πρέπει να τον ξεχνάμε, συμπληρώνει ο καθηγητής. 

Αφού λοιπόν είναι ένα ακόμη συνηθισμένο αντιεπιληπτικό φάρμακο με σοβαρές μάλιστα παρενέργειες γιατί η ΕΕ προχώρησε στην έγκριση του;

Γιατί παίζουν παιχνίδια βασισμένα στον πόνο των βαριά ασθενών δίνοντας ελπίδες που δεν υπάρχουν;

Έχει δίκιο ο καθηγητής που μιλάει για την “απενοχοποίηση”, την απελευθέρωση της κάνναβης μέσω μιας πιό ήπιας μορφής με την μορφή παιδικού φαρμάκου;

Είναι η αρχή για την νομιμοποίηση της ελεύθερης χρήσης;

Το σίγουρο είναι ότι η κάνναβη μπαίνει στην ζωή μας όχι από το παράθυρο όπως ισχύει μέχρι σήμερα αλλά θριαμβευτικά από την κυρίως πόρτα και με την βούλα της ΕΕ. 

Η Σουηδία μια από τις πιο φιλελευθερες κοινωνίες του κόσμου έχει τις αντιρρήσεις της και τους επιστημονικούς ενδοιασμούς της. 

Να το σκεφτούν καλά αυτοί που έχουν εύκολη την κριτική για την στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά. 

Η αντίσταση της νέας γενιάς σε κάθε είδους προσπάθεια να “μαλακώσουν” τα ναρκωτικά για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτά πρέπει να είναι ακαριαία.