Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστίνη παντού… – Έτσι σπάνε τα πρωτόκολλα λογοκρισίας

Η είδηση έρχεται από το Φεστιβάλ των Καννών και από την Κεϊτ Μπλάνσετ η οποία με τρόπο απλό και πρωτότυπο μας έδειξε πως σπάνε τα πρωτόκολλα λογοκρισίας προκειμένου να εφραστεί η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Η ηθοποιός επέλεξε μέσω των χρωμάτων του φορέματός της και του κόκκινου χαλιού της διοργάνωσης να απεικονίσει τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης.

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης λοιπόν και από τις Κάννες…

Παλαιστίνη παντού…

Τι κι αν το Φεστιβάλ των Καννών, που βρίσκεται εν εξελίξει, ξεδιπλώνει το πρόγραμμά και τις δράσεις του, σφυρίζοντας αδιάφορα για τον πόλεμο που μαίνεται και τη γενοκτονία που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας; Τι κι αν ο Δήμος των Καννών έχει κηρύξει παράνομες τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης;

Τι κι αν οι περισσότεροι αστέρες του Χόλιγουντ και του παγκόσμιου κινηματογράφου φωτογραφίζονται, μιλούν, περπατούν στο κόκκινο χαλί, δίνουν το παρών στις προβολές και στα photocalls σαν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν; Τη στιγμή μάλιστα που εξαπλώνεται ένα κίνημα αντίδρασης στα social media, το #blockout που ξεκίνησε από την τελετή του Met Gala, με τους χρήστες να αντιδρούν ενάντια στη σιωπή των celebrities.

Η Cate Blanchett αποφάσισε να βρεθεί απέναντι και να μη σιωπήσει. Να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό και να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα. Να πάρει πολιτική θέση και να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η εμφάνιση-πολιτική δήλωση της: Η σπουδαία ηθοποιός επέλεξε καταρχήν ένα φόρεμα που τα χρώματά του σε συνδυασμό με το κόκκινο χαλί σχημάτιζαν τη σημαία της Παλαιστίνης.

Η εμφάνιση-πολιτική δήλωση της οσκαρικής ηθοποιού έγινε στην πρεμιέρα της ταινίας The Apprentice, που προβλήθηκε χθες, Δευτέρα.

Έξι μήνες πριν, τον Νοέμβριο του 2023, είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Ουκρανία, όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης του ΟΗΕ αλλά και με τη γενικότερη ακτιβιστική της δράση , είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Δεν είμαι από τη Συρία. Δεν είμαι από την Ουκρανία. Δεν είμαι από την Υεμένη. Δεν είμαι από το Αφγανιστάν ούτε από το Νότιο Σουδάν. Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν είμαι καν ειδικός. Είμαι όμως μάρτυρας των τραγωδιών που συμβαίνουν στον πλανήτη». Να σημειωθεί επίσης ότι στο Φεστιβάλ των Καννών το 2018 είχε διαμαρτυρηθεί και πάλι στο κόκκινο χαλί για την ανισότητα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

 

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοιραστείτε το: