Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΠΑΜΕ: Μαζική απεργιακή απάντηση με καθαρή καταδίκη του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

🚩 Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις!

 • Στις 10.30 πμ. η μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια
 • Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου) και τον Πειραιά (πύλη COSCO, Νέο Ικόνιο)
 • Και σε 30 ακόμη πόλεις και περιοχές

🔻🔻

Τους χιλιάδες απεργούς που συμμετείχαν στη σημερινή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, κόντρα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη λυσσασμένη μάχη που έδωσε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ προκειμένου να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου χαιρετίζει το ΠΑΜΕ.

Από το βήμα της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τους Γάλλους εργαζόμενους που δέχονται την ίδια επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τη ζωή τους.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η σημερινή απεργία είναι μία πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Είναι απάντηση με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα Συνδικάτα μας και την απεργία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει, έρχεται με φόρα να υλοποιήσει το υπόλοιπο τμήμα από τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, να ολοκληρώσει ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει παραπέρα τσάκισμα εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται να μετατραπούν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές σε “οικονομικές ζώνες” φτηνής εργατικής δύναμης, να συμπιεστούν παραπέρα οι μισθοί, να καταργηθεί ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις, να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, να περιοριστούν δραστικά οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, να μπουν ισχυρά εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.

Η μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία δίνει την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο με γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για τη συνέχεια. Να γυρίσουν την πλάτη στον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό ρόλο της προδοτικής – εργατοπατερίστικης και απαξιωμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ».

🔻 ΑΘΗΝΑ Μαζική απεργιακή απάντηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – Αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής 🔻

Με το όπλο που έχουν βάλει στο στόχαστρο κυβέρνηση και κεφάλαιο, την απεργία και τα Συνδικάτα τους, απάντησαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα στο πολυνομοσχέδιο -έκτρωμα.

Έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και κεφάλαιο που με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο χτυπούν μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και τα εναπομείναντα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα. Γύρισαν την πλάτη τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της που πολέμησε με λύσσα την απεργία.

Στην Αθήνα, χιλιάδες απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια.

Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. (Δείτε βίντεο εδώ)

Ακολούθησε δυναμική πορεία στη Βουλή.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.

Θέλουν να επιβάλουν στο λαό «σιγή νεκροταφείου» – Δεν θα τους το επιτρέψουμε

Στην απεργιακή συγκέντρωση Ομοσπονδιών – Εργατικών Κέντρων – Συνδικάτων στα Προπύλαια παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δήλωση στα ΜΜΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα:

«Η σημερινή απεργία είναι μόνο η αρχή. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, για το λαό μας. Επιδιώκουν, στοχεύουν να διαλύσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να περιορίσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις λαϊκές – εργατικές ελευθερίες. Θέλουν να επιβάλουν στο λαό μας σιγή νεκροταφείου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Το ταξικό κίνημα, το ΚΚΕ θα επαγρυπνούν. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ».

apergia sygkentrosi poreia 04

athina 2

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί τώρα αυτό το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, αυτό το σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ προσθέτοντας: «Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια».

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας – Οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας», «Κάτω τα χέρια από την απεργία – Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών – Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών» βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και συνταξιούχοι.

athina

apergia sygkentrosi poreia 05

apergia sygkentrosi poreia 20

Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα χαράματα στους χώρους δουλειάς, ενώ οι απεργοί απάντησαν αποφασιστικά και στην τρομοκρατία όπως αυτή σημειώθηκε σε εργοτάξιο της Αθήνας με την προσαγωγή οχτώ οικοδόμων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο με γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για τη συνέχεια. Να γυρίσουν την πλάτη στον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό ρόλο της προδοτικής – εργατοπατερίστικης και απαξιωμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαζική, μαχητική απάντηση των εργαζομένων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Μαχητική απάντηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης έδωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ διαδήλωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση του αγώνα με νέες δράσεις και απεργία στις αρχές Οκτώβρη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αψήφισαν το όργιο τρομοκρατίας και μαζί με τα σωματεία τους, έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Εκεί βρέθηκαν εργαζόμενοι από τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί μαζί με τις ΕΛΜΕ, την πρωτοβουλία αναπληρωτών, εργαζόμενοι στους δήμους συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο του νομού, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην ΕΥΑΘ, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι συνταξιούχοι και τα εγγόνια τους, μαθητές και φοιτητές που δίνουν τη μάχη μαζί με το εργατικό κίνημα.

apergia sygkentrosi thessaloniki

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης ΣΛΟΓΚΑ Σερβίας. Πολυμελής αντιπροσωπεία του συνδικάτου, βρίσκεται στη Χαλκιδική, για το φιλικό αγώνα Μπάσκετ Εργαζομένων Ελλάδας – Σερβίας, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η SLOGA, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών φιλίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων των Βαλκανίων. Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 20 χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και 20 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ.

Ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, χαιρέτησε τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα ενάντια στην νέα αντεργατική κυβέρνηση της χώρα μας. Όπως είπε, και στη Σερβία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξίσου άγρια επίθεση και παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες, κίτρινα συνδικάτα. Και τόνισε: «Είναι δύσκολος αγώνας, όμως είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε. Με τον κοινό αγώνα γινόμαστε πιο δυνατοί».

apergia sygkentrosi thessaloniki 18

apergia sygkentrosi thessaloniki 15

apergia sygkentrosi thessaloniki 10

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος Σωματείου Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας. Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε το παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ, στη Χαλκιδική, (Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής) για νόθευση των διαδικασιών και αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, το επόμενο διάστημα να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα «για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Για να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα, το σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή. Συνεχίζουμε και τις επόμενες μέρες με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Κλιμακωθούμε με νέα αεργία στις αρχές Οκτώβρη».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με συνθήματα όπως: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας», «Κάτω τα χέρια από την απεργία, δεν θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Από το πρωί η απεργιακή μάχη 

Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και της ενημέρωσης των εργαζομένων, μέχρι την τελευταία ώρα, για την ανάγκη να δοθεί με επιτυχία η απεργιακή μάχη κόντρα στις συντονισμένες προσπάθειες υπονόμευσης του απεργιακού μετώπου από τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΘ.

Κλιμάκια των ταξικών δυνάμεων βρέθηκαν σε μια σειρά χώρους δουλειάς δίνοντας κουράγιο στους εργαζόμενους να μπουν μαζί τους στη μάχη, όπως σε μια σειρά χώρους του Εμπορίου (Πράκτικερ, κ.α.) και του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Το εργοτάξιο της επέκτασης του αεροδρομίου και όλα τα μεγάλα εργοτάξια νέκρωσαν αφού και όσοι σκέφτηκαν να σπάσουν την απεργία, τελικά δεν τόλμησαν.

Στον όμιλο του ΟΤΕ, η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ομίλου στο Φοίνικα.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, η συμμετοχή στην απεργία στα κεντρικά γραφεία έφτασε το 50%, ενώ σε μεγάλα ποσοστά κινήθηκε και στα καταστήματα.

Από νωρίς πραγματοποίησαν, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, υγειονομικοί από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται για τι απολύσεις συναδέλφων τους επικουρικών ψυχιάτρων και καταγγέλλουν επισφαλή λειτουργία των κλινικών, λόγω έλλειψης προσωπικού, μαζί με απολυμένους τραυματιοφορείς από το ΑΧΕΠΑ, εργαζόμενους που περιμένουν ακόμα να «αντικαταστήσουν» τους εργολάβους που τάχα πέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση από τα νοσοκομεία, μαζί με εργαζόμενους από άλλα νοσοκομεία. Όλοι μαζί στη συνέχεια πήραν τη θέση τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

apergia sygkentrosi thessaloniki 09

apergia sygkentrosi thessaloniki 08

apergia sygkentrosi thessaloniki 06

Στην απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων, στο Άγαλμα Βενιζέλου, συμμετείχαν και εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, που νωρίτερα το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Χαιρέτησε την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, περιέγραψε τις επιπτώσεις που φέρνει σε δικαιώματα και κατακτήσεις το πολυνομοσχέδιο σκούπα, κατήγγειλε το ρόλο της συνδικαλιστικής μαφίας, προειδοποίησε ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει όχημα για να χτυπηθούν παραπέρα δικαιώματα (εργασιακά, μισθολογικά, κλπ) των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα.apergia sygkentrosi thessaloniki

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Μαχητική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ήταν η απεργιακή συγκέντρωση -παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, που ανάγκασαν τα σωματεία να μεταφέρουν τη συγκέντρωση στη δημοτική αγορά- που οργάνωσαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπά Συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις.

 • Στην συγκέντρωση συμμετείχαν τα σωματεία: εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Καρδίτσας, εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, ΟΤΑ Καρδίτσας, ΕΛΜΕ Καρδίτσας, συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΕΟΑΣΚ, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ), Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας.
 • Χαιρέτισε ο ειδικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Γιάννης Τσιούτρας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μαζικών αγώνων για να απαντηθεί η επίθεση που έχουν εξαπολύσει η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και στο επιχειρούμενο εδώ και χρόνια ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Κάλεσε τους αγροτικούς συλλόγους και τους αγρότες σε αγώνες για την εξευτελιστική τιμή του βαμβακιού και τις κατώτατες εγγυημένες τιμές που διεκδικούν οι αγροτικές ομοσπονδίες.
 • Ο Θωμάς Ντάης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Καρδίτσας, μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε: «Τα μέτρα καταστολής στοχεύουν τους εργάτες και τα Συνδικάτα που αγωνίζονται με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Δεν θα το επιτρέψουμε. Με τη σημερινή απεργία δίνουμε την απάντησή μας. Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία να προετοιμάσουμε την κλιμάκωση του αγώνα, όταν το έκτρωμα αυτό θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Δεν θα τους περάσει. Τα Σωματεία δεν μπαίνουν στο γύψο!

.png

Στη συνέχεια ο Στέλιος Σαριδάκης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Καρδίτσας, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του κατήγγειλε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας που «πήρε απόφαση για απεργία στις 2 Οκτώβρη (αρχικά είχε πάρει για 25 Σεπτέμβρη) κόντρα στις δεκάδες αποφάσεις, που ήδη υπήρχαν, προσπαθώντας να προκαλέσει σύγχυση, να εγκλωβίσει εργαζόμενους, να ματαιώσει την απεργία. Είναι ξεπουλημένοι… Την ίδια στιγμή κουνάνε το δάχτυλο στα Σωματεία, που δικαιωματικά έχουν το χώρο τους, γιατί ενημερωτικά το Εργατικό Κέντρο ανήκει στα Σωματεία, τους εργαζόμενους και δεν είναι τσιφλίκι το οποίο διαχειρίζεται η πλειοψηφία κάνοντας τη χάρη να παραχωρεί αίθουσες σε όποιον θέλει αυτή. Γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως συνδικαλιστική μαφία.

Είναι συνειδητοί απεργοσπάστες, τα πλέον διαλυτικά στοιχεία, που λειτουργούν στις πλάτες των εργαζομένων, μόνιμοι στυλοβάτες των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους. Δεν ήθελαν ούτε θέλουν την απεργία. Το πρόβλημά τους δεν είναι η ημερομηνία, αλλά το περιεχόμενο. Έχουν συμφωνήσει σε όλα με την κυβέρνηση, βρίσκονται στην ίδια όχθη. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν καν καλέσει σε συγκέντρωση για την απεργία που οι ίδιοι αποφάσισαν».

2

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, «που δεν συμβιβάζεται με τη σαπίλα και την κοροϊδία του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού και της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας να πάρουν θέση. Να μην περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων! Να μην περάσει ο απεργοσπαστικός σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας! Έξω από τα Σωματεία η συνδικαλιστική μαφία! Θέλουμε Συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας τις μέρες που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή».

Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και ψήφισμα ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης & ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με μια σειρά μέτρων που έρχονται να συμπληρώσουν και να συνεχίσουν τις μνημονιακές και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αφού πρώτα μας φόρτωσαν τα βάρη μιας κρίσης, που δεν δημιουργήθηκε από μας, αλλά από τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, έρχονται τώρα να απαιτήσουν περισσότερες θυσίες για την ανάπτυξή τους, που ούτε “δίκαιη” ούτε “βιώσιμη” είναι. Η ανάπτυξη αυτή, η όποια ανάπτυξη που ενισχύει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, πατάει πάνω στους κουτσουρεμένους μισθούς, τις κομμένες συντάξεις, την απελευθέρωση της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

3

 • Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, όλοι μας βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Ένα καζάνι στο οποίο μας έβαλε αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
 • Είναι η ίδια πολιτική που χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία  με το συνδικαλιστικό νόμο, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά παίρνοντάς τους τσάμπα τη σοδειά. Που εφαρμόζει την ΚΑΠ.
 • Είναι η ίδια πολιτική που αφενός στην περίπτωση των εργαζομένων υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των μεγαλοεργοδοτών, με φτηνό εργατικό δυναμικό και βάζοντας εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και αφετέρου στην περίπτωση των μικρομεσαίων αγροτών ικανοποιεί τις ανάγκες των μεγαλοεκκοκκιστών για μεγαλύτερη κερδοφορία και μέσα από την τιμή του βαμβακιού, για την οποία οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι αγρότες κινητοποιούνται.
 • Επειδή, λοιπόν, έχουμε τα ίδια κοινά προβλήματα με τους αγρότες στη φορολογία, το Ασφαλιστικό, το κόστος ζωής, τα χαράτσια, το μειωμένο εισόδημα, τους πλειστηριασμούς, το ρεύμα, το νερό, την Υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας, θέλουμε να συμβάλουμε να δυναμώσει η κοινή δράση και συμμαχία, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, που μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε, οι οποίες μπορούν να δώσουν δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, να φέρουν αποτελέσματα, να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να γίνουμε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του τεράστιου πλούτου, που παράγουμε, ενώ σήμερα μας κλέβουν τον ιδρώτα μας. Είναι κοινός, επομένως, ο αντίπαλος και κοινή οφείλει να είναι και η απάντησή μας στην επίθεση που δεχόμαστε.

Συμπαρατασσόμαστε στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στηρίζουμε τα αιτήματά τους:

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, που οφείλεται σε μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή, που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

Συμπαρατασσόμαστε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν και το επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά τους για επιβίωση.
Απαιτούμε να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων και το αίσχος των αγροτοδικείων».

ΛΗΜΝΟΣ

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νέο συνδικαλιστικό νόμο και με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα – Η ανάπτυξή τους τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση», έγινε και στη Λήμνο από εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και από συνταξιούχους της Λήμνου.

lhmnos sygkentrosh 2

Στην απεργία και τη συγκέντρωση καλούσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Λήμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, οι ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λήμνου και το Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Μαδυτινός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και ακολούθησε πορεία στην αγορά της Μύρινας.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των σωματείων επέδωσαν στον εκτελούντα χρέη διοικητή του Νοσοκομείου της Λήμνου ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης με αιτήματα για το νοσοκομείο, την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα ΑμΕΑ του νησιού.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Περιφρούρηση της απεργίας και συγκέντρωση από τα ταξικά σωματεία:Από το πρωί έδωσαν σήμερα τη «μάχη» της περιφρούρησης της απεργίας και της ενημέρωσης των εργαζομένων τα ταξικά σωματεία της Ελευσίνας.

eleysina sygkentrosh 6

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν οι Δημοφίλη Χαλκιώτη, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Άνω Λιοσίων, Άκης Δουλόπουλος μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και δυτικής Αττικής, Θοδωρής Παπαβασιλείου, μέλος της Συσπείρωσης Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και Λεωνίδας Γραμματικός μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής – παράρτημα Ελευσίνας.

eleysina sygkentrosh 2

eleysina sygkentrosh

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία υπό βροχή στο κέντρο της πόλης. Οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας το οποίο «μετονομάστηκε» συμβολικά σε Εργοδοτικό Κέντρο, καταγγέλλοντας έτσι τη στάση του που κήρυξε απεργία για αύριο, ακολουθώντας για άλλη μια φορά γραμμή υπονόμευσης του εργατικού κινήματος.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των Σωματείων: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων που είχαν δώσει απεργιακό ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν σήμερα μία πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία που επιδιώκουν να βάλουν στον πάγο τα Σωματεία, την απεργία και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

irakleio

Η μαζική παρουσία εργαζομένων από δεκάδες κλάδους στο μοναδικό απεργιακό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο επιβεβαιώνει τις ταξικές δυνάμεις και τα σωματεία που όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσουν μία πολύμορφη δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας!

Από νωρίς το πρωί τα Σωματεία περιφρούρησαν επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και γιαπιά, ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 100% η συμμετοχή στην απεργία αφού κανέναν πλοίο δεν έφυγε τόσο προς Πειραιά όσο και προς Κυκλάδες.

apergia hrakleio 05

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι εξής μαζικοί φορείς: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου Κρήτης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή της Ανακύκλωσης, η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βρύσαλης Δημήτρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

apergia hrakleio 02

Η επιτυχία αυτή της απεργίας στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί και απάντηση στην πανελλαδική προσπάθεια μιας δράκας ξετσίπωτων συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ φερέφωνων της κυβέρνησης, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ανακόψουν το απεργιακό μέτωπο μπερδεύοντας τους εργαζόμενους με άλλες ημερομηνίες. Μαζί με τους ντόπιους καλαούζους τους στην πλειοψηφία του ΕΚΗ έχυσαν χολή προς το ΠΑΜΕ και τα Σωματεία, τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις τους για την προπαγάνδιση της απεργίας.

Είναι οι πιο συνειδητοί απεργοσπάστες αφού και σε Σωματεία που πλειοψηφούν των οποίων οι Ομοσπονδίες έχουν πάρει απόφαση για απεργία δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους, ούτε καν για να μάθουν οι εργαζόμενοι για την απεργία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σωματείο από το οποίο εκλέγεται ο Βοργιάς, το σωματείο εργαζομένων στην Παγκρήτια Τράπεζα το οποίο καλύπτεται από την απεργία της ΟΤΟΕ, ενώ συνδικαλιστές του διέδιδαν ότι η απεργία είναι στις 25/9.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στον ΟΤΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Δαφέρμος, που διέδιδε ότι «η απεργία είναι κομματική», την ίδια στιγμή που η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) είχε πάρει απόφαση για απεργία στις 24/9!

Άδικα όμως πήγε ο κόπος τους. Δεν τους πέρασε το σχέδιο σιγής νεκροταφείου που είχαν καταστρώσει από κοινού το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – εργοδοσίας – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι σήμερα τους έδωσαν την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Είναι απάντηση με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα Συνδικάτα μας και την απεργία.

apergia hrakleio 07

Από αύριο χρειάζεται με την ίδια ορμή και αισιοδοξία να συνεχιστεί η προσπάθεια των Σωματείων για ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπροστά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-«σκούπα». Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Με περιοδείες, συσκέψεις συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις σωματείων να δώσουμε αγωνιστική συνέχεια.

Σαν άμεσους σταθμούς καλούμε στην αυριανή κινητοποίηση στη ΔΕΗ στις 11 π.μ. που διοργανώνουν τα σωματεία μπροστά στο σχέδιο ιδιωτικοποίησής της και ενάντια στις αυξήσεις-φωτιά των τιμολογίων, καθώς επίσης και στην αυριανή σύσκεψη φορέων που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚΗ ενάντια στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

ΑΓΡΙΝΙΟ

Δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο που έχουν βάλει στο στόχαστρο την απεργία και τα Συνδικάτα, έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Αγρίνιο, κόντρα στο πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα.

agrinio kinhtopoihsh 2

Έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και κεφάλαιο που με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο χτυπούν μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και τα εναπομείναντα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα. Παράλληλα γύρισαν την πλάτη τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της που πολέμησε με λύσσα την απεργία.

agrinio kinhtopoihsh 6

Σημειώνεται πως από νωρίς τα χαράματα δόθηκε η μάχη για την περιφρούρηση του δικαιώματος της απεργίας, πρώτα και κύρια στον κλάδο των κατασκευών, σε οικοδομές και κατασκευαστικά έργα.

Παρά τη βροχή οι εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Τη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Μιχάλη Κατσιγιάννη. Δυναμική παρουσία στο χώρο της συγκέντρωσης μεταξύ άλλων έδωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Σχολικών Τροχονόμων, Σωματείο Καθαριστριών, εργαζόμενοι στα 8μηνα κοινωφελή προγράμματα, παρά τα εμπόδια που έβαλαν παράγοντες του δήμου Αγρινίου, να εμποδίσουν και να υπονομεύσουν την απεργία.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΧΑΝΙΑ

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και στα Χανιά, μετά το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Μέλη σωματείων και ενώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μαζικά, αρχικά στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

apergia xania 3

Εκεί μίλησαν ο Γιώργος Πατεράκης, οργανωτικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Νίκος Ταβερνάρης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Χανίων, ο Νίκος Τσουπάκης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Ν. Χανίων και ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Χανίων, ο οποίος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαϊκ Πομπέο, στη χώρα μας και στη συμφωνία αναβάθμισης των βάσεων των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια κρατώντας πανό, που μεταξύ άλλων ανάγραφαν: «Όχι στα κέρδη των λίγων. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΠΑΤΡΑ

Δυναμική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

Με μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και ένα συλλαλητήριο με παλμό, δεκάδες σωματεία και χιλιάδες απεργοί και στην Πάτρα έδωσαν την απάντησή τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο -έκτρωμα που φέρνουν στη Βουλή κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Patra

Στους δρόμους της Πάτρας αντήχησαν συνθήματα όπως «Τα σωματεία δεν μπαίνουν σε μουσεία. Δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία» και «Κάτω τα χέρια από την απεργία. Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Κώστας Σπανός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από το Σύλλογο Εργαζομένων Τραπεζών Αγροτικής – Πειραιώς και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βασίλη Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, ο οποίος τόνισε πως «με τη σημερινή μας απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε απάντηση στο μαύρο μέτωπο  κυβέρνησης – υπουργείου Εργασίας – εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ που κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει το νέο εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Απαντάμε με μαζική, ενωτική, ταξική απεργιακή κινητοποίηση. Είναι δεκάδες σήμερα τα Σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που από το πρωί δίνουν τη μάχη της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς και επιχείρηση, εκατοντάδες συνδικαλιστές που ρίχτηκαν στη μάχη της απεργιακής φρουράς. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια, μπορεί να αποτελέσει σήμερα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ώστε πιο αποφασιστικά να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, ενάντια στο νέο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που στην ουσία καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και ταυτόχρονα βάζει στο “γύψο” τη δράση των Συνδικάτων. Ένας νόμος που συμβολίζει ξεκάθαρα ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά και τη ζωή».

apergia patra 02

Αναφέρθηκε συνολικά στο νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, στην υπονόμευση της απεργίας από τη ΓΣΕΕ και το χτύπημά της από τη συνδικαλιστική μαφία και έκλεισε λέγοντας πως «για τα σωματεία των εργαζομένων, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει κόκκινη γραμμή! Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τους εργαζόμενους.  Όσοι το προσπάθησαν, ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις, δεν κατάφεραν να τις σταματήσουν. Σήμερα αποτελεί μονόδρομο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή, να δώσει τη μάχη ώστε τα σχέδια της εργοδοσίας και του κράτους να μείνουν στα χαρτιά. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προσπάθεια για να δυναμώσουν τα Συνδικάτα, να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις, οι συνελεύσεις, η συλλογική δράση! Αυτά είναι τα όπλα μας και δεν τα παραδίδουμε.  Όλοι στη μάχη! Συνεχίζουμε!».

Το «παρών» στο συλλαλητήριο και η Δημοτική Αρχή Πάτρας

Στη συγκέντρωση, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στις διατάξεις για τα Εργασιακά που περιλαμβάνει το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».

Ο Κ. Πελετίδης σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:

apergia patra 13

«Είμαστε εδώ, δίπλα στους εργαζόμενους και αγωνιζόμαστε μαζί τους για το δίκιο τους. Ο λαός μας όταν ακούει λόγια και υποσχέσεις για ανάπτυξη και επενδύσεις, καταλαβαίνει, όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι κάποιοι πρέπει να δώσουν. Και αυτοί που θα δώσουνε πάλι είναι οι εργαζόμενοι.

Η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, όταν λέει ανάπτυξη εννοεί τους λίγους που έχουν ήδη χρήμα και γι’ αυτό αποφάσισε να σταματήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Επιτίθενται στους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και με το δίκιο τους κι εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε όλα τα χρόνια υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Οι πόλεις χτίζονται από αυτούς που εργάζονται και όχι από αυτούς που κάνουν μπίζνες στην πλάτη τους».

apergia patra 10

ΤΡΙΚΑΛΑ

Αγωνιστικός παλμός στη συγκέντρωση και την πορεία παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες

Με δυναμικό και αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν τα ταξικά σωματεία στα Τρίκαλα παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή από νωρίς το πρωί. Οι εργαζόμενοι των Τρικάλων έδωσαν ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» τα Συνδικάτα και να εμποδίσει την εφαρμογή των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

apergia trikala

Από τα χαράματα οργανώθηκε περιφρούρηση της απεργίας στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων, όπου η εργοδοσία χρωστάει στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της «ΕΑΣΤ» δεδουλευμένα τριών μηνών!

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «με το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων. Βρήκαν στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων, αλλά προσέθεσε και νέα βάρβαρα μέτρα».

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις “αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας” και τη δημιουργία “Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων” στο υπουργείο Εργασίας». Πρόσθεσε ότι «χτυπάει παραπέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού προβλέπει εξαιρέσεις από αυτές».

apergia trikala 2

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων, που κατέληξε στην Περιφερειακή Ενότητα. Η πορεία έκανε στάση έξω από το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων που η πλειοψηφία του ΔΣ πρακτικά δεν πραγματοποίησε τη συγκέντρωση που είχε εξαγγείλει,  αφού σ’ αυτή συμμετείχαν μόλις 4 άνθρωποι (μέλη του ΔΣ του ΕΚΤ), δηλαδή ούτε οι εκλεγμένοι συνδικαλιστικές των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ (που είναι συνολικά εννιά) δεν απήργησαν!

Στη στάση της πορείας, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Αρμάγος, μέλος της διοίκησής του, καθώς και το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών,  ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΤ τονίζοντας ότι «για ακόμη μια φορά η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ λειτούργησε υπονομευτικά για την απεργία κάτω από την καθοδήγηση της Συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Το ΕΚΤ μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων αποφάσισε ομόφωνα, εδώ και μια βδομάδα, απεργία για σήμερα 24 Σεπτέμβρη. Όμως στη συνέχεια η γνωστή πλειοψηφία υπονόμευσε όσο δεν πάει την απεργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι έβγαλαν ανακοίνωση χθες το μεσημέρι και ότι και οι ίδιοι δεν απήργησαν, την ώρα που τα ταξικά σωματεία έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Είναι πλέον παραπάνω από κατανοητό πόση σημασία έχει σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο. Στα χέρια των εργοδοτικών συνδικαλιστών γίνεται σύμμαχος της κυβέρνησης και των αφεντικών, ενώ στα χέρια των ταξικών δυνάμεων όπλο στα χέρια των εργατών. Στο πρόσφατο συνέδριο κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αντιμετωπίσαμε τη νοθεία, κερδίσαμε δυνάμεις, δείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη, συνεχίζουμε στη μάχη αναζωογόνησης του εργατικού κινήματος».

ΛΕΥΚΑΔΑ

Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση – συγκέντρωση διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας στον Άγιο Μηνά στη Λευκάδα.

apergia leykada bonitsa 11

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Σπύρος Ροντογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ευγενία Κολυβά, πρόεδρος του Σωματείου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων και ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μάκη Βερροιώτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων.

apergia leykada bonitsa 10

Ακολούθησε πορεία ως το Διοικητήριο όπου αντιπροσωπεία των Σωματείων επέδωσε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά.

ΣΕΡΡΕΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορεία στους δρόμους

apergia serres 02

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο των Σερρών. Στη συγκέντρωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, κατά τη διάρκειά της υψώθηκε πανό στο Εργατικό Κέντρο Σερρών.

katerinh apergia

Στην Κατερίνη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Ριάλας, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

ΛΑΜΙΑ

Απεργιακή κινητοποίηση στη Λαμία: Ένα πρώτο μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση και εργοδοσία ενάντια στο νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο έστειλαν εργαζόμενοι της Φθιώτιδας που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

lamia apergia

Παρά τη βροχόπτωση, αλλά και την πίεση που ασκήθηκε από τις δυνάμεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, δεκάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της περιοχής που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, Θανάσης Ντίνος. Εξέφρασε την αλληλεγγύη των συνταξιούχων και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που προγραμματίζουν για την 1η Οκτώβρη. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας ο Γιάννης Μαρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

lamia apergia 25

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Αλέξη Αλεξόπουλο, ο οποίος κάλεσε τα Σωματεία να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο με γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για τη συνέχεια.

lamia apergia 26

Επίσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας κατήγγειλε τη στάση των συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ) και των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που ανέλαβαν να εφαρμόσουν στην περιοχή το βρώμικο παιχνίδι της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Ελασσόνα

Παρά τις καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε κανονικά σήμερα στην Ελασσόνα η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο όπως είχε προγραμματιστεί με κάλεσμα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων επαρχίας Ελασσόνας.

Την ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Νούσιας, πρόεδρος του Σωματείου των Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης απέναντι στα νέα σχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε η διοίκηση του ΕΚ Ελασσόνας η οποία με μία πράξη-μνημείο εργατοπατερισμού, με σκοπό την υπονόμευση της απεργίας στη γραμμή της ΓΣΕΕ, αποφάσισε απεργία για τις 2 Οκτώβρη!

apergia elassona 03

Το Σωματείο Οικοδόμων, αποκαλύπτοντας στα μάτια των εργαζομένων της περιοχής τον ρόλο του προέδρου του ΕΚ Μπαμπάλη Γεωργίου, και της παράταξής του, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Κατά τον τρόπο αυτό ξεπληρώνουν συμβόλαια με σκοπό να εμποδίσουν την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στη νέα επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα που εξελίσσεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι τύποι τα ίδια έκαναν και επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πορείας, η οποία σταμάτησε κάτω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, διαβάστηκε καταγγελία των εκλεγμένων με τη ΔΑΣ στα σωματεία της δύναμης του ΕΚ Ελασσόνας, στην οποία αναφέρονται σε έναν εσπευσμένο κύκλο νοθειών και μεθοδεύσεων για την αλλοίωση των συσχετισμών δύναμης, στα οποία επιδίδονται οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Και σε 10άδες ακόμη πόλεις…

📍 ΛΕΣΒΟΣ Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και κατάληψη στο πρώην υπουργείο Αιγαίου
📍 ΘΡΑΚΗ Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη
📍 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο Κορωπί
📍 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ
📍 ΜΑΓΝΗΣΙΑ Υπό βροχή δυναμική πορεία και απεργιακή συγκέντρωση στο Βόλο
📍 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στη Ρόδο
📍 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης
📍 ΛΑΡΙΣΑ Πορεία υπό βροχή με μήνυμα συνέχισης των αγώνων
Ενώ μέχρι αργά στους καταπέλτες των πλοίων συνεχίζεται η απεργιακή μάχη στον Πειραιά 📌

ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ

naftergates kinhtopoihsh 09 12 2

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει – Απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5 π.μ. στην πλ. Καραϊσκάκη
«Στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν θα κριθούν οι ΣΣΕ, η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλεί στην απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών στις 5 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη.
Η γενικευμένη επίθεση εφοπλιστών, κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων, στόχο έχει το τσάκισμα του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, σε συνθήκες γαλέρας να αυξάνουν οι εφοπλιστές την κερδοφορίας τους, να απολαμβάνουν διαρκώς προνόμια και επιδοτήσεις.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει.
Πάρτε πίσω το πολυνομοσχέδιο-τερατούργημα που θέλει να βάλει ταφόπλακα στις ΣΣΕ, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη από 06.00 π.μ. έως την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στις 06.00 π.μ.
Απεργιακή προσυγκέντρωση ναυτεργατών την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη στις 05.00 το πρωί, πλατεία Καραϊσκάκη».