Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΠΑΜΕ: Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνα τους

Τη θλίψη και την οργή του για τον χαμό ενός ακόμη εργάτη στη ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μεταφέροντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου.

«Ο συνάδελφος έπεσε θύμα ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που σχεδιάστηκε και υλοποιείται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με σχέδιο συνεχίζουν την απαξίωση του εργοστασίου, με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή του. Εχουν μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, σε παγίδα θανάτου», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Υπογραμμίζει πως είναι προκλητικές οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για «αναζήτηση ευθυνών», τη στιγμή που «λίγες ώρες μόνο πριν από το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας χτυπούσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου».

«Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ, αξιοποιώντας την κρίση, τα ασταμάτητα αντεργατικά – “αναπτυξιακά” μέτρα και νόμους, έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε κάτεργο, ένα τεράστιο εργατικό νεκροθάλαμο», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Προαναγγελθέν έγκλημα ο χαμός ενός ακόμα εργαζόμενου

«Ο θάνατος ενός ακόμη εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, που έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών του εργοστασίου, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, είναι μια τραγική εξέλιξη που οφείλεται στην απαξίωση της εταιρείας, στην εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων και παράλληλα την προειδοποιεί «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει τους νεκρούς εργάτες της ΛΑΡΚΟ ως πρόσχημα για να προωθήσει τα σχέδια της ΕΕ για κλείσιμο της εταιρείας και ξεπούλημα της περιουσίας της σε κομμάτια».

«Το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των εργατών της ΛΑΡΚΟ μόνο οι ίδιοι μπορούν να το σταματήσουν, με τη συσπείρωση στο Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και με την ταξικά προσανατολισμένη πάλη τους», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο.

Σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση ώστε να μη μείνει αναπάντητο το έγκλημα της εργοδοσίας καλούν σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. «Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, όπως και σε άλλους χώρους το τελευταίο διάστημα, έχει ξεφύγει, τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων είναι κόστος περιττό για την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να μας οδηγούν καθημερινά σαν ζώα στα κρεματόριά τους», τονίζει.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν ακόμα εκδώσει, μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας κ.ά.

902 Φάκελος εργατικά ατυχήματα902 click