Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγία των Παρισίων: Έσβησε η φωτιά — Βαριά τραυματισμένο το μνημείο — Κάηκαν έργα Τέχνης (ΦΩΤΟ)

Πανα­γία των Παρι­σί­ων: «Όλες οι εστί­ες φωτιάς έσβη­σαν στη Νοτρ Νταμ», ανα­κοι­νώ­θη­κε από τους πυρο­σβέ­στες όμως το μνη­μείο είναι σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νο, ενώ σημα­ντι­κά έργα τέχνης καταστράφηκαν.

Η φωτιά ξέσπα­σε στις 19.50 το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας και εξα­πλώ­θη­κε αστρα­πιαία στην ορο­φή του γοτ­θι­κού κτι­ρί­ου που ανε­γέρ­θη­κε πριν από οκτώ αιώ­νες και πλέ­ον, φθά­νο­ντας στο βέλος της, που κατέρ­ρευ­σε, ακο­λου­θού­με­νο από ουσια­στι­κά όλη τη στέ­γη. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με αξιω­μα­τι­κό του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος, οι πυρο­σβέ­στες μπό­ρε­σαν να σώσουν την πέτρι­νη κτι­ρια­κή δομή και τα δύο κωδω­νο­στά­σια, απο­τρέ­πο­ντας την κατάρ­ρευ­σή τους.

Ένας πυρο­σβέ­στης τραυ­μα­τί­στη­κε βαριά. Πρό­κει­ται για το μονα­δι­κό θύμα της πυρ­κα­γιάς που έχει ανα­φερ­θεί μέχρι τώρα.

notre dame11

Καταστράφηκαν σημαντικά έργα τέχνης

Οι πυρο­σβέ­στες χρειά­στη­κε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιω­μέ­νο μολύ­βι που έστα­ζε στην προ­σπά­θειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυ­ρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Ένα αγκά­θι­νο στε­φά­νι δια­κο­σμη­μέ­νο με χρυ­σό κι ένα άμφιο που φόρα­γε ο Λου­δο­βί­κος ο Θ΄, επί­σης γνω­στός ως ο Λου­δο­βί­κος ο Άγιος, μονάρ­χης της Γαλ­λί­ας τον 13ο αιώ­να, σώθη­καν, είπε ο μον­σι­νιό­ρος Πατρίκ Σοβέ, ιερω­μέ­νος αρμό­διος για τη δια­χεί­ρι­ση της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων. Αλλά οι πυρο­σβέ­στες δεν μπό­ρε­σαν να κατε­βά­σουν κάποιους από τους ανε­κτί­μη­τους μεγά­λους πίνα­κες ζωγρα­φι­κής έγκαι­ρα, πρόσθεσε.

notre dame12

Στο μετα­ξύ η θλί­ψη και ο θρή­νος κυριαρ­χούν σε όλο τον κόσμο για την κατα­στρο­φή στο μνη­μείο. Κάη­κε «ένα σύμ­βο­λο της Γαλ­λί­ας», σημειώ­θη­κε μια «φρι­κτή κατα­στρο­φή», εκτυ­λί­χθη­καν «συγκλο­νι­στι­κές σκη­νές»: από το Βερο­λί­νο ως το Λον­δί­νο, την Ουά­σινγ­κτον, από το Βατι­κα­νό ως την Ιερου­σα­λήμ, οι αντι­δρά­σεις για την πυρ­κα­γιά στον εμβλη­μα­τι­κό γοτ­θι­κό καθε­δρι­κό ναό της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων τη Μεγά­λη Δευ­τέ­ρα των Καθο­λι­κών δεν έπα­ψαν να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται από χθες βράδυ.

Άγνωστα τα αίτια

Η εισαγ­γε­λία του Παρι­σιού ανα­κοί­νω­σε ότι διε­νερ­γεί έρευ­να για τη φωτιά. Πολ­λές πηγές προ­σκεί­με­νες στη γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία πάντως ανέ­φε­ραν ότι η υπό­θε­ση εργα­σί­ας είναι πως οφει­λό­ταν σε ατύχημα.

notre dame16

Ο ναός βρι­σκό­ταν εν μέσω ανα­καί­νι­σης, με σκα­λω­σιές σε τμή­μα­τά του, κι ορι­σμέ­να από τα περί­φη­μα μπρού­τζι­να γλυ­πτά του είχαν αφαι­ρε­θεί την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα για συντή­ρη­ση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχι­σε να οικο­δο­μεί­ται το 1163 και ολο­κλη­ρώ­θη­κε περί­που έναν αιώ­να αργό­τε­ρα, θεω­ρεί­ται υπό­δειγ­μα της γαλ­λι­κής γοτ­θι­κής εκκλη­σια­στι­κής αρχι­τε­κτο­νι­κής. Η ορο­φή του ναού, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της οποί­ας κατα­στρά­φη­κε, ήταν μια από τις παλαιό­τε­ρες τέτοιες κατα­σκευ­ές στο Παρίσι.

Ο ναός βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της πλο­κής ενός κλα­σι­κού μυθι­στο­ρή­μα­τος του Βίκτο­ρα Ουγκό, απο­τε­λεί Μνη­μείο της Παγκό­σμιας Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO και προ­σελ­κύ­ει εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες κάθε χρόνο.

notre dame17

This aerial photo provided Tuesday April 16, 2019 by the Paris Fire Brigade shows Notre Dame cathedral burning, Monday April 15, 2019. Experts assessed the blackened shell of Paris’ iconic Notre Dame Tuesday morning to establish next steps to save what remains after a devastating fire destroyed much of the cathedral that had survived almost 900 years of history. (Benoit Moser/BSPP via AP)

«Το χει­ρό­τε­ρο απο­φεύ­χθη­κε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακό­μη κερ­δη­θεί τελεί­ως», είπε ο γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν μετά τα μεσά­νυ­χτα, τοπι­κή ώρα, σε δημο­σιο­γρά­φους, καθώς πυρο­σβέ­στες συνέ­χι­ζαν τις προ­σπά­θειές τους για να απο­φευ­χθεί η κατάρ­ρευ­ση κι άλλων τμη­μά­των του ναού και να σβή­σουν τελεί­ως τις φλόγες.

Ο Μακρόν δεσμεύ­θη­κε ότι ξεκι­νά εκστρα­τεία για την ανοι­κο­δό­μη­ση του ναού, καλώ­ντας τα «σπου­δαιό­τε­ρα ταλέ­ντα» στη Γαλ­λία και πέραν αυτής να συμ­βάλ­λουν στην απο­κα­τά­στα­ση του παρι­σι­νού μνημείου.

notre dame13

Firefighters work at Notre-Dame Cathedral in Paris, France April 16, 2019. A massive fire consumed the cathedral on Monday, gutting its roof and stunning France and the world. REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Θα ανοι­κο­δο­μή­σου­με τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνι­σε ο Μακρόν, που εμφα­νώς δυσκο­λευό­ταν να συγκρα­τή­σει τα συναι­σθή­μα­τά του, υπο­σχό­με­νος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρό­νια που θα έλθουν».

Ο υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Λοράν Νου­νές δήλω­σε ότι τα αίτια δεν έχουν γίνει ακό­μα γνω­στά και πως οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται. Το ερώ­τη­μα πλέ­ον είναι να μάθου­με «πώς θα συμπε­ρι­φερ­θεί το κτί­ριο». «Για τον λόγο αυτό θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μια συνά­ντη­ση με ειδι­κούς, με αρχι­τέ­κτο­νες κτι­ρί­ων στη Γαλ­λία για να προ­σπα­θή­σου­με να καθο­ρί­σου­με αν η δομή είναι στα­θε­ρή και αν οι πυρο­σβέ­στες μπο­ρούν να εισέλ­θουν στο εσω­τε­ρι­κό για να συνε­χί­σουν το έργο τους», κατέ­λη­ξε ο Νουνές.

notre dame14

«Μια τόσο μεγά­λη φωτιά έχει επι­πτώ­σεις στις δομές, πρέ­πει να δια­σφα­λί­σου­με ότι εξα­κο­λου­θούν να είναι στα­θε­ρές ώστε να επι­τρέ­ψου­με στους άνδρες μας να ξανα­μπούν στο εσω­τε­ρι­κό. Το έκα­ναν στη διάρ­κεια αυτής της νύχτας με πολ­λή γεν­ναιό­τη­τα στα κωδω­νο­στά­σια για να μπο­ρέ­σουν να αντι­με­τω­πί­σουν την πυρ­κα­γιά από το εσω­τε­ρι­κό και να απο­τρέ­ψουν την κατάρ­ρευ­σή τους», εξή­γη­σε ο ίδιος.

notre dame20

notre dame19

notre dame15

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο