Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Παναγία των Παρισίων: Τα σενάρια για τα αίτια της φωτιάς που εξετάζουν οι αρχές

Παναγία των Παρισίων: Εκτός από το ζήτημα της γρήγορης αποκατάστασης ων ζημιών που υπέστη το μνημείο, το ενδιφέρον στρέφεται στα αίτια της φωτιάς. Από χθες ήδη αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό ή τρομοκρατική επίθεση και ο εισαγγελέας του Παρισιού παραδέχθηκε ότι ερευνάται ως ατύχημα.

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά που κατέστρεψε το βέλος και την οροφή του ιστορικού μνημείου της γαλλικής πρωτεύουσας να προκλήθηκε από κάποιο ηλεκτρικό πρόβλημα ή βραχυκύκλωμα. «Θα μπορούσε να έχει γίνει ένα βραχυκύκλωμα», είπε στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien πηγή κοντά τις έρευνες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν το ενδεχόμενο το βραχυκύκλωμα να προήλθε από τα ανυψωτικά μηχανήματα που είχαν τοποθετηθεί για τις εργασίες συντήρησης του μνημείου.

Ως μέρος των εργασιών αποκατάστασης τοποθετήθηκε μία βαριά σκαλωσιά με τρεις ανελκυστήρες προκειμένου οι εργάτες να φτάνουν στην κορυφή του βέλους, το οποίο και κατέρρευσε από την πυρκαγιά.

Η εταιρεία που είχε αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης, συνολικού κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζει ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες ασφαλείας.

Περισσότεροι από 50 ερευνητές που έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν την υπόθεση προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των γεγονότων και πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ήδη φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η φωτιά ξεκίνησε στην βάση του βέλους από την πλευρά του ποταμού Σηκουάνα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει στις αρχές περισσότεροι από 30 άνθρωποι και κυρίως εργάτες της εταιρείας που βρίσκονταν στον ναό για τις εργασίες.