Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανδημία: Ανησυχία για μεταλλάξεις και πίεση στο σύστημα Υγείας που παραμένει αθωράκιστο

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέτασε τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Παρά την ανησυχία ουσιαστικά μέτρα δε λαμβάνονται παρά μπαλώματα. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η ένταξη της Αττικής στις «κόκκινες» περιοχές, όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση δεν συνοδεύτηκε από κανένα μέτρο ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, μαζικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας, αραίωση των σχολικών αιθουσών, αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ. Δηλαδή, συνεχίζεται η ίδια ακριβώς απαράδεκτη πρακτική από τη μεριά της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία του λαού και έχει «λεφτόδεντρα» μόνο για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων αυτή εξαντλείται σε μετακινήσεις προσωπικού από το ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο στο άλλο ή η μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες COVID σε βάρος των υπόλοιπων ασθενών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη