Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο: «Δεν θα περάσει» το αντιδραστικό νομοσχέδιο το μήνυμα της κινητοποίησης

Το «παρών» δίνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι που συμπαραστέκονται στα παιδιά τους που θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέους ταξικούς φραγμούς.

Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕΕΛΜΕ της Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει επίσης η ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ, εργατικά συνδικάτα και φορείς.
«Δεν θα περάσει» γράφει ένα από τα κεντρικά πανό των οργανωτών του συλλαλητηρίου.

«Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ενός σχολείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες»

Με χαιρετισμούς από εκπροσώπους σωματείων εκπαιδευτικών και άλλων φορέων συνεχίζεται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στο νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, υπογράμμισε πως όσο και αν χρησιμοποιούν εύηχα λόγια για το νομοσχέδιο, η κοινωνία θα τους γυρνά την πλάτη. Φάνηκε και από τη χθεσινή κινητοποίηση ότι δεν νοιάζονται για τα πραγματικά προβλήματα, αφού δεν δεσμεύτηκαν για κανένα μέτρο προστασίας της υγείας στα σχολεία, σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι πρόκληση αντί για μέτρα προστασίας στα σχολεία, να φέρνει η κυβέρνηση ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Οι εκπαιδευτικοί «δεν θα κάνουν βήμα πίσω» από τη διεκδίκηση ενός σχολείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κατέληξε.

Ο Βαγγέλης Φιλέρης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, τόνισε πως με την αναμόρφωση του θεσμού του Σχολικού Συμβουλίου (άρθρο 100) το νομοσχέδιο αλλάζει τη σύνθεση που είχε μέχρι σήμερα το Σχολικό Συμβούλιο, σε βάρος τόσο του Συλλόγου Γονέων όσο και των μαθητών, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η αλλοίωση του χαρακτήρα του Συλλόγου Γονέων μέσα από τη συμμετοχή του στην αναζήτηση χορηγών και στη σύνδεση του σχολείου με την αγορά.

Η Δέσποινα Χούτα, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης» αναφέρθηκε στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο, που το κάνουν ακόμα πιο αντιδραστικό, όπως οι υπερεξουσίες στους διευθυντές, που περιορίζουν το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων. Πρόσθεσε ότι ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης σημαίνει μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, μείωση μαθητών ανά τάξη, συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών, κ.α.kinhtopoihsh paideia Πανεκπαιδευτικό Σύνταγμα 4 ΟΓΕ

Μαχητική πορεία

Με μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, προς το Σύνταγμα, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια -μετά τους χαιρετισμούς από εκπροσώπους σωματείων εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων φορέων, έκλεισε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατηγοριοποιεί τα σχολεία και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με τα δικά τους πανό Φοιτητικοί Σύλλογοι, εργατικά σωματεία, η ΟΓΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.
Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρίσκονται ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος.

«Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «Κούλη, Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. «Όχι στην παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι μαθητές, πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, έδωσαν δυναμικό «παρών, διατρανώνοντας μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο. Εναντιώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που αλλάζει τον χαρακτήρα του σχολείου, που κατηγοριοποιεί τους μαθητές, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και ουσιαστικά αφήνει απ’ έξω τα παιδιά των φτωχών – λαϊκών οικογενειών. Οι μαθητές συνεχίζουν να διεκδικούν το σχολείο που έχουν ανάγκη, το σχολείο που δεν είναι ευκαιρία αλλά δικαίωμα για όλους. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κάτω από όλες τις συνθήκες.kinhtopoihsh paideia Πανεκπαιδευτικό Σύνταγμα ΜΑΣ

kinhtopoihsh paideia Πανεκπαιδευτικό Σύνταγμα ΟΓΕ