Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση και το μέλλον μας» – Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για τις σπουδές, τη μόρφωση και το μέλλον τους διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές, διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές τους που εδώ και έναν περίπου χρόνο παραμένουν κλειστές, και καταδικάζοντας παράλληλα τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία σώματος της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια.

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη διαδήλωση. «Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση και το μέλλον μας», «παλεύουμε για τις σπουδές και τη μόρφωση που έχουμε ανάγκη», διαμήνυσαν από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα. «Ένα χρόνο με κλειστές σχολές οι φοιτητές είμαστε ξανά στο δρόμο», τόνισαν απαιτώντας τα 30 εκατομμύρια που η κυβέρνηση δίνει για να συστήσει σώμα της αστυνομίας, να δοθούν για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι σχολές.

Την κινητοποίηση στήριξαν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για το το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ζητούν περισσότερα μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων.

sullalitirio mathites foitites2

Έξω από τη Βουλή οι φοιτητές σήκωσαν στα χέρια τους πανεπιστημιακά συγγράμματα δυναμώνοντας τα συνθήματά τους: «Απ τα ιδρύματα μας δε λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» φώναξαν και απαίτησαν χρηματοδότηση για ανοιχτές σχολές, όχι για αστυνόμους και διαγραφές.

«Ο αγώνας των παιδιών της εργατικής τάξης είναι αγώνας των ίδιων των εργαζομένων», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των σωματείων. «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων.

Στις συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες μαθητές προσπαθούν να κάνουν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

«Οι γονείς είμαστε εδώ γιατί δε θέλουμε άλλη μια χαμένη χρονιά», τόνισε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, στέλνοντας μήνυμα πως ο αγώνας για τη μόρφωση θα συνεχιστεί.

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στην κινητοποίηση της συμπρωτεύουσας, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στους φοιτητές με ορισμένους να πέφτουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια σύγκρουσης. «Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες» και «κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως» έγραφαν τα πανό τους.

Aνακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις προσαγωγές φοιτητών εξέδωσαν φοιτητικές παρατάξεις που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και προγραμματίζουν πορεία το απόγευμα. «Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες. Καταδικάζουμε την απρόκλητη και αναίτια ρίψη χημικών και τις συλλήψεις που σημειώθηκαν πριν λίγο στο συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου», αναφέρουν.

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου